Sicilië

Tempels, necropoli en oases

We schreven al eerder over Sicilië en hoe fantastisch ons verblijf op dit eiland was. We vertelden over de charmante barokke steden, maar het eiland biedt natuurlijk meer dan alleen steden. Sicilië heeft een lange geschiedenis. In der loop der tijden hebben verschillende volken het eiland onder de voet gelopen. Al die veroveraars hebben hun sporen achter gelaten en is terug te vinden in het prachtige landschap.

Valle dei Templi

Na een ruim 2 uur durende autotocht, werden we getroffen door de silhouetten van 5 Griekse Tempels, met een prachtig uitzicht over de Valle dei Templi vanaf de kustweg in het zuiden van Sicilië. Ondanks de naam staan de tempels niet in een dal maar hoog op een heuvel, en zijn rondom zichtbaar. De tempels zijn gebouwd van kalksteen uit de omgeving en waren waarschijnlijk ooit bekleed met marmer. Hun omvang is indrukwekkend, waarvan de Tempel van de Olympische Zeus, één van de grootste van de klassieke wereld is geweest.

Met de zon op onze koppies en het zweet op onze ruggen wandelen we tussen de ruïnes. Je wordt meegezogen in de tijd, dat het huidige Agrigento, de vroegere prachtige stad Akragas was, in Magna Graecia. Deze stad, was vroeger het belangrijke centrum van een van de grootste beschavingen. Sinds 1997 staat het gebied op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Video: Sideways Media

Necropoli di Pantalica

Pantalica ligt ongeveer op een ruim uur rijden van Ragusa en op zo’n 9 km van Ferla. Pantalica is beroemd om het kalkstenen ravijn, dat uitgesleten door de rivier is en dat vol zit met oude in de rotsen uitgehakte graven, woningen en tempels. Deze werden sinds de oudheid bewoond. Het natuurreservaat bevat meer dan 5000 uitgehakte holen. Mensen die destijds langs de kust leefden, vluchtten hier voor binnenvallende Arabieren.

Het is een genot om hier rond te dwalen, je fantasie slaat op hol als je op zo’n plek bent. Naast de grotwoningen, vind je er ook een kapel met restanten van een oud fresco. Er is zelfs nog een gevangenis te bekijken. Tip: trek goede wandelschoenen aan, want je loopt over kleine geitenpaden bezaaid met stenen. Blijf ook bij elkaar, want het is een wirwar van paadjes. Voor je het weet ben je elkaar uit het oog verloren.

Riserva Naturale l’Oasi di Vendicari.

Niet ver van de stad Noto ligt de Oase van Vendicari. Dit betoverende natuurreservaat, aan de prachtige Siciliaanse kust, heeft goed aangegeven paden naar ongerepte stranden van lichtgeel zand en een reeks zoutmeren. Ooit was dit gebied belangrijk voor de zoutproductie. In het Vendicarireservaat verblijven duizenden trekvogels en moerasschildpadden.

Tussen oktober en maart vind je hier meer dan 200 trekvogelsoorten zoals flamingo’s, reigers, kraanvogels, zwarte ooievaars en pelikanen.

Oké…, toen wij hier wandelden zagen we in de verte een handvol flamingo’s. Wij zijn geen vogelaars, dus missen wij dat getrainde oog denken we dan maar. Wij maakten hier een wandeling van ruim 2 uur door dit fraaie mediterrane landschap. Schitterend was het bezoek aan Cala Mosche, een van de mooiste baaien van Sicilië. Het is een populaire locatie voor filmopnames.

Ga je naar Zuid-Sicilië, bezoek dan naast al die mooie stadjes, zeker ook deze prachtige omgeving. Het zal je reis compleet maken.

0 reacties op “Tempels, necropoli en oases

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.