Veneto

Winter in de regio Veneto

winterweer in de dolomieten
DiscoverCars.com

Veel mensen beschouwen Italië een vakantiebestemming tijdens de zomermaanden, maar de Italiaanse laars is een bestemming voor elk seizoen. Het eerste wat je je afvraagt is natuurlijk hoe zijn de weersomstandigheden gedurende de winterperiode? De temperaturen variëren, afhankelijk van het geografische gebied, en verschillen zelfs binnen dezelfde regio. Het winterklimaat in het noorden is koud terwijl in het zuiden de temperatuur behoorlijk mild kan zijn.

Zo divers als Italië is, zo divers zijn ook de winterse gebieden. De meeste mensen zullen kiezen voor een van de gangbare bestemmingen zoals bijvoorbeeld Florence, Rome of Toscane. Maar gelukkig zijn er ook plekken die veel minder druk worden bezocht. Zo is de regio Veneto, in het noorden van de Italiaanse laars, een paradijs voor wintersport- en cultuurliefhebbers. De regio heeft met sneeuw bedekte bergen en alpine skipistes, maar ook een ruime keuze aan interessante steden die iedere bezoeker imponeert.

Lago di Misurina

Laten wij enkele plaatsen onder de loep nemen en navigeren door de mooiste winterse gebieden van de regio Veneto.

Het eerste wat ons te binnenschiet voor een avontuurlijke winterbestemming zijn de Dolomieten. Deze noordoostelijke bergketen biedt meer dan alleen hoge bergtoppen en smaragdgroene meren. In het indrukwekkende landschap liggen geweldige skipistes en prachtige bergdorpen die het beste uit de Italiaanse en Oostenrijkse cultuur en gastronomie combineren.

Dolomieten

Cortina d’Ampezzo, bekend als de ‘Koningin van de Dolomieten’, kan niet worden gemist. Het skiresort ligt in de provincie Belluno op een hoogte van 1224 meter boven de zeespiegel. Kijk niet raar op als je er beroemde mensen tegenkomt in boetieks, bars of goede restaurants. Het is sinds de Olympische Winterspelen van 1956 een populaire en luxe skibestemming.

Naast de honderden kilometers skipistes zijn er ook eindeloze andere mogelijkheden voor plezier. Wandelpaden gaan langs hoge kliffen en weidse panorama’s. Er zijn wellnesscentra en het is de tijd voor traditionele festivals. Kerstmis is natuurlijk de hoofdrolspeler van het seizoen. Overal vind je de meest prachtige kerstversieringen, kerststallen en kerstbomen. Lokale producten in combinatie met een glas glühwein kun je proeven op feestelijke kerstmarkten die dorpen in betoverende en magische sferen veranderen.

Veneto is een plek waar veel culturen eeuwenlang naast elkaar hebben geleefd. Ooit verscheurd door oorlogen is het tegenwoordig een van de rijkste regio’s van Italië en heeft het een enorm historisch en natuurlijk erfgoed. Waardevolle schatten van Venetiaanse villa’s tot gewaardeerde steden staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Culturele hoogtepunten zijn te bezichtigen in historische steden als Venetië, Verona, Vicenza en Padua.

DOLOMITI. COLLE SANTA LUCIA CON IL MONTE PELMO

Venetië

Spring op de Vaporetto nr. 1 om zo authentiek mogelijk Venetië te ontdekken. De vaartocht geeft een adembenemend uitzicht langs de Canal Grande. De prachtige hoofdstad van Veneto is gedurende de wintermaanden stukken rustiger dan de rest van het jaar, behalve natuurlijk tijdens het wereldberoemde carnavalsfeest. Uitgedost in de meest mooie kostuums en met prachtige karakteristieke Venetiaanse maskers gaan de Venetianen de straat op. Men komt van heinde en verre om dit schouwspel te bezichtigen.

Een kanttekening voor een bezoek aan Venetië gedurende de winterperiode is ‘acqua alta’, oftewel hoogwater. Vorige maand november riep zelfs de burgemeester de noodtoestand uit, vanwege een uitzonderlijk hoogtij. De ergste in 50 jaar. Ook in het begin van dit jaar stroomden straten, pleinen en kerken vol water en het water kwam hoger dan wat men gewend is. Het ‘waterprobleem’ leidt iedere keer tot politieke discussies en hoe men een van ’s werelds geliefde steden moet beschermen. Gelukkig zijn er ook ‘droge’ periodes om prachtig versierde arcades en glinsterende kerstbomen te kunnen bewonderen.

Padua

Op slechts 40 minuten rijden van de ‘waterstad’ ligt de prachtige stad Padua. Het is een van de oudste Universiteitssteden van Italië. Het is een typische studentenstad vol energie. Het centro storico is een mix van indrukwekkende architectuur, levendige markten en pittoreske straatjes dat ons iedere keer weer blijft verrassen. Een wandeling over het grootste plein van Europa, Prato della Valle, is een must. Op steenworp afstand vind je de oudste botanische tuin van Europa, sinds 1997 UNESCO Werelderfgoed. Planten die honderden jaren oud zijn worden nog steeds voor botanisch onderzoek gebruikt. De Basilica di Sant’Antonio, een van de belangrijkste heilige plaatsen van Italië, is een van de vele andere hoogtepunten van de stad.

Vicenza

Het zijn 23 gebouwen van Palladio die het historisch centrum van de stad Vicenza interessant maken voor een bezoek. De gevierde renaissancearchitect komt uit deze stad. Hij ontwierp indrukwekkende werken waarvan vele wereldberoemd zijn. Het middelpunt van Vicenza is Piazza dei Signori met de prachtige zuilengang van de basiliek en de Loggia del Capitaniato.

Vicenza_02

Verona

Een mix van diverse stijlen uit het verleden sieren de stad Verona. Het waren de Romeinen die de indrukwekkende monumenten Arena di Verona en Porta dei Borsari bouwden. In de late middeleeuwen werden er romaanse pareltjes gebouwd, zoals de kloosterbasilica San Zeno. De Scaligers, die in de 13de en 14de eeuw de scepter zwaaiden, waren verantwoordelijk voor het uiterlijk van Verona zoals we het vandaag de dag nog kennen.

Prosecco heuvels

Wanneer men aan Italiaanse wijnstreken denkt, denkt men vaak als eerste aan de met cipressen omzoomde weggetjes die hun weg door de heuvels van Toscane zoeken. Maar wist je dat de oudste Strada del Vino te vinden is in de Veneto regio? De wijnroute slingert door de heuvels van Valdobbiadene naar Conegliano. Tussen de wijnranken van de prosecco-route liggen adembenemende dorpen en gehuchten. Ook gedurende het winterseizoen is deze omgeving bijzonder charmant met op de achtergrond de indrukwekkende pieken van de Dolomieten. Ontdek de interessante wijncultuur of proef de heerlijke lokale keuken. Ver weg van alle drukte zijn de Prosecco-heuvels een aangename plek om even helemaal te onthaasten.

Veneto is gedurende de winter een fantastische bestemming. Of je nu kiest voor alpine sferen of een historische stad, overal is de combinatie van heerlijk eten, goede wijnen, prachtige locaties en hartelijke mensen binnen handbereik.

2 reacties op “Winter in de regio Veneto

  1. Peter Janssen

    Prachtig! Mijn to-do lijst wordt langer en langer 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.