Stedentrip Veneto

Vicenza, een geniale stad

Vicenza
DiscoverCars.com

Vicenza ligt in het hart van het Venetiaanse laagland, aan de voet van de Monti Berici. Het ligt ten noordwesten van Padua en aan de rand van de vruchtbare Po-vlakte. Het is de stad van Palladio (1508 – 1580), die hier als metselaar begon en uitgroeide tot de invloedrijkste architect van zijn tijd. De stad bezit veel van zijn gebouwen.

Wij maakten een zondagse stadswandeling door het elegante oude stadscentrum, UNESCO werelderfgoed. Diverse stijlen uit het verleden zijn terug te vinden. Het stadsplan is Romeins en de oude pleinen zijn middeleeuws van opzet. Aan de piazza’s staan prachtige 16de -eeuwse palazzi, veel van de hand van Andrea Palladio.

In de stad hangt een aangename gezellige sfeer. De terrassen op de piazza’s zitten vol en men geniet van een café of aperitivo.

In het hart van de oude stad ligt Piazza dei Signori. Dit plein wordt gedomineerd door het Palazzo della Ragione, doorgaans de Basilica genoemd. De galerijen zijn ontworpen door Palladio in 1549, ter versteviging van het stadshuis dat begon te verzakken. Het was Palladio’s eerste publieke opdracht, en meteen een groot succes. Ernaast staat Torre di Piazza, een toren uit de 12de eeuw.

Aan de Piazza del Signori staan diverse meesterwerken van Palladio. Het marmeren standbeeld van de grote architect staat aan de voorzijde van de westkant van de basiliek, midden tussen de marktkramen.

We sluiten de stadswandeling af door een bezoek te brengen aan La Rotonda, de landelijke villa die gezien wordt als het meesterwerk van Palladio. Een korte wandeling brengt je vanaf hier ook naar de Villa Vamarana uit de 17de eeuw. Deze heet ook wel Villa ai Nani vanwege de beelden en dwergen (nani) op de muren rondom het huis.

Het mooie Vicenza is niet alleen wereldberoemd om zijn mooie en gevarieerde architectuur, maar een bezoek aan de stad is ook aangenaam door de stijlvolle winkels en cafés.

Tips:

 • Koop een goedkope Biglietto Unico voor Vicenza. De pas is vanaf het moment dat je hem gebruikt drie dagen geldig en biedt toegang tot diverse musea.
 • Eet baccalà, een lekker visgerecht waar Vicenza beroemd om is.
 • Koop iets van goud: de goudsmeden van Vicenza zijn wereldberoemd en elke winkel heeft zijn eigen unieke ontwerp.

Video: Nikola Krstic

4 reacties op “Vicenza, een geniale stad

 1. Heel fijn om aan de hand van jullie foto’s even ‘mee te wandelen’!

 2. Hélène Wezemer

  Vorig jaar hebben mijn man en ik Vicenza bezocht. Wat een bijzondere stad!
  Toen wij in het oude stadscentrum wandelden, zeiden wij tegen elkaar; “Wat is het dat het zo fijn is om hier te lopen?” Na een poosje kwamen wij erachter: Het oude stadscentrum is geheel autovrij.
  Echt een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.