Roadtrip Veneto

In het hart van Veneto, van Soave naar Asolo

Vicenza, Veneto

De witte wijn Soave is beter bekend dan het dorp zelf. Het schattige plaatsje dateert uit de Romeinse tijd en ligt in de regio Veneto in Noord-Italië. Het is een goed bewaard middeleeuws dorp dat omringd wordt door met wijngaarden bedekte heuvels, waar de gewaardeerde Italiaanse Soave-wijn wordt geproduceerd. De geuren en zachte geluiden van het Italiaanse platteland brengen je hier helemaal tot rust. Een wandeling door het kleine centrum is snel gemaakt. Het imposante kasteel uit de 13de eeuw, dat trots uitkijkt over deze wijnstreek, is een hoogtepunt. Een rondleiding door het Castello is interessant en zeker de moeite waard. Wij streken neer op een van de gezellige terrasjes en genoten van een relaxte sfeer die er in Soave hangt.

Soave is ons startpunt voor een ontspannende route, die langs traditionele stadjes en dorpjes via schitterende locaties in het hart van Veneto gaat. We rijden door de glooiende heuvels en passeren enkele wijnhuizen. Het landschap van de regio Veneto is gevarieerd en wordt omringd door de majestueuze Dolomieten, het beroemde Gardameer, de Adriatische Zee, de heuvels van Friuli en de laagvlakte van Emilia-Romagna. De bekendste stad van de regio is de hoofdstad Venetië, dat al jaren miljoenen toeristen trekt. Andere bekende steden zijn Verona, Padua, Belluno, Treviso en onze volgende stop Vicenza.

Vicenza

De stad Vicenza is een juweeltje dat halverwege de steden Verona en Venetië ligt. Het gevolg hiervan is dat de stad vaak wordt overgeslagen. Voor diegene die op zoek zijn naar een stad buiten de gebaande paden is Vicenza een verademing. Het wordt ook wel de ‘Stad van Palladio’ genoemd. Deze wereldberoemde architect komt hier vandaan en dat is niet alleen terug te zien in het centro storico maar ook in de omringde heuvels. Zijn iconische villa’s liggen verspreid in het landschap van de regio, waarvan Villa La Rotonda misschien wel de bekendste is.

Een wandeling door het elegante centrum brengt ons naar het hart van de stad Piazza dei Signori. Het wordt gedomineerd door het Palazzo della Ragione, waarvan de galerijen zijn ontworpen door de grootmeester Palladio, net als vele andere monumenten in de stad. Er hangt een aangename sfeer op het plein en de terrassen zitten vol. Het is prachtig weer en de zon staat hoog aan de hemel. Iets verderop eten we in een van de vele restaurants de specialiteit van de stad, baccalà (gezouten kabeljauw) en polenta. Na een café vervolgen we onze wandeling door de mooie straten met stijlvolle winkels.

Vicenza staat ook bekend als de stad van het goud. Al sinds de 14de eeuw wordt het vak als goudsmid van vader op zoon doorgegeven. De goudsmeden stonden bekend door heel Italië om hun prachtige kunstwerken.

Marostica

We vervolgen onze route door het vruchtbare gebied en zien in de verte de toppen van de Dolomieten liggen. We rijden langs vele wijngaarden in het dal van de Colline Bassanesi en volgen de borden naar Marostica. Het stadje ligt schilderachtig gelegen met op de achtergrond een groene heuvel die gekroond wordt met de ruïne van Castello Inferiore. De muren van het kasteel komen uit op het centrale plein Piazza del Castello.

Marostica wordt ook wel de ‘schaakstad’ genoemd. Om het jaar wordt in het tweede weekend van september, op het plein Piazza del Castello, een reusachtig schaakspel gespeeld met mensen als schaakstukken. Deze traditie gaat terug naar 1454.

We wandelen over het plein en steken de Corso Mazzino over. Hier begint een stenen pad, het Sentiero Panoramico, dat naar het nog hoger gelegen kasteel Castello Superiore loopt. De weg zigzagt tussen de olijfbomen bergop. De wandeling is kleurrijk vanwege de talrijke wilde bloemen. Het kasteel zelf is grotendeels verwoest, maar er is een sfeervol restaurant met een mooie tuin en terras. Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht over Marostica en de vallei.

We vervolgen onze route en de bergen komen dichterbij. Via haarspeldbochten gaan we hoger en hoger. Het landschap wordt ruiger en we passeren slaperige dorpen. Af en toe is een stop meer dan waard om te kunnen genieten van fraaie berggezichten.

Asiago en de Altopiano

Asiago is de regionale hoofdstad en ligt op 1000 m hoogte. Bij het naderen van het stadje zijn de reclame borden van de ‘formaggio di Asiago’ rijkelijk aanwezig. Asiago mag misschien wel klein zijn, maar is wereldberoemd vanwege de kaas. Hier wordt de Asiago Stravecchio geproduceerd. De 18 maanden oude kaas wordt verkregen uit melk van koeien die op de hoogvlakte grazen. De smaak van deze uitzonderlijke kaas is overheerlijk. Helaas ligt de commercie op de loer en vanwege het lange proces worden er door de kaasproducenten steeds meer jongere kazen aangeboden.

Een wandeling door het mooie oude centrum is snel gemaakt. Rondom de Piazza Risorgimento staan prachtige middeleeuwse gebouwen en er zijn een paar charmante cafés. Voor ons was Asiago een tussenstop voor een panino e café.

De weg die we vervolgens afleggen maken we vanwege de schitterende panorama’s. De bergkammen bieden beschutting aan de dorpen waarvan enkele tijdens de wintervakantie populair zijn. De afdalingen bij Gallio zijn onder de wintersporters populair. Terwijl wij over de Altopiano rijden trekt de mist steeds een beetje meer op. Langzaam probeert de zon erdoor heen te schijnen en de mooiste plaatjes verschijnen op ons netvlies. De contouren van kerkjes en sobere grijze huizen in de bergwereld van de Dolomieten worden steeds duidelijker zichtbaar.

Bassano del Grappa

De naam van het plaatsje zegt al genoeg, want Bassano del Grappa is beroemd om zijn Grappa. Het stadje ligt in het dal van de Brenta en ligt liefelijk aan de voet van de Monte Grappa. Voor ons is het keer op keer een aangenaam stadje met zijn middeleeuws karakter. Ondanks de oorlogsverwoestingen heeft het een interessant historisch centrum. Wanneer je de kronkelende geplaveide straatjes volgt ontdek je vanzelf de rijke geschiedenis. Het hoogtepunt is de historische houten brug Ponte degli Alpini, die werd ontworpen door Palladio in 1569 en heeft door de eeuwen heen een belangrijke historische rol gespeeld. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht op de rivier de Brenta die het stadje doorkruist.

Aan de Piazza della Liberta en Piazza Garibaldi staan prachtige monumenten. In de straten zitten mooie winkels en boetiekjes waar de beroemde keramiek van Bassano te koop is. Net als in iedere Italiaanse stad kun je uitstekend eten in de trattoria’s en osteria’s.

Asolo

Niet ver van Bassano del Grappa ligt Asolo. Het stadje ligt op een van de uitlopers van de Dolomieten en is een van de mooiste plaatsjes van Veneto. Vanwege de prachtige ligging in de heuvels ten noorden van Treviso, wordt Asolo vaak aangeduid als de ‘parel van Treviso’ of ‘de stad van honderd horizonnen’. De ruïne van het kasteel Rocca, die boven het pittoreske stadje uitkijkt, is van verre al te zien. De vele historische landhuizen en villa’s rondom en in het stadje getuigen van een rijke historie.

Van 1454 tot 1510 was het koningin Caterina Cornaro die over het ommuurde stadje regeerde. Door de eeuwen heen hebben veel kunstenaars, schrijvers en acteurs hier hun inspiratie opgedaan en zelfs gewoond. Tegenwoordig is het nog steeds een aangename plaats met pittoreske straatjes, geurende tuinen en een prachtig omringend berglandschap. Het tempo is er laag en we nemen plaats op een van de caféterrassen aan de Piazza Maggiore. Met een goed glas wijn kijken we terug op een schitterende autotocht. Een tocht die ons ver van de gebaande paden bracht door een fascinerende streek, midden in Veneto.

2 reacties op “In het hart van Veneto, van Soave naar Asolo

  1. Alex van den berg

    Leuk, interessant geeft zin om dit gebied te bezoeken en te ontdekken😎

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.