Le Marche Stedentrip

Urbino, een Italiaanse schoonheid

Le Marche, Urbino

Verscholen in de heuvels in het noorden van de regio Le Marche ligt Urbino, een van de elegantste steden uit de renaissance. Het historisch centrum, UNESCO-Werelderfgoed, is nog steeds zoals het werd ontworpen door de beroemde krijgsheer en hertog Federico da Montefeltro in de 15de eeuw. De middeleeuwse stad ligt boven op een heuvel en wordt omringd door een dikke stadsmuur. Steile smalle straatjes, meestal alleen toegankelijk voor voetgangers, zijn omzoomd door huizen en palazzi van rode bakstenen en wit marmer. De straten leiden je naar het spectaculaire Palazzo Ducale en de kathedraal.

Het silhouet van de stad is van verre te zien wanneer je de stad vanuit het zuiden nadert. De triomfantelijke torens en gevel van het Palazzo Ducale torenen hoog boven de rode daken uit. Toentertijd was het paleis het grootste gebouw van Europa. In het paleis zit het Galleria Nazionale delle Marche gevestigd en heeft een van de mooiste collecties van de Italiaanse Renaissance kunst. Bekende werken zijn te bezichtigen van onder andere Raffaello Sanzio, die in Urbino geboren is, Piero della Francesca, Uccello, Titiaan en Barocci. De werkkamer van de hertog en de bediendenverblijven en keukens onder het Palazzo Ducale zijn zeker een bezoek waard.

Een wandeling door de oude straten, piole genoemd, brengt ons langs de mooiste monumenten, kerken en pleinen. Urbino is een groot openluchtmuseum dat je terugbrengt naar het begin van de renaissance. Aan de rand van de stad kun je uitkijken over de vallei van de Metauro en het Cesane natuurpark. De Piazza della Repubblica is een ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking, studenten en reizigers. Urbino is een universiteitsstad en heeft daardoor een levendig centrum met gezellige bars en restaurants. In de verschillende straten zijn kleine ambachtelijke boetieks gevestigd.

In de hoofdstraten kun je tijdens een lunch kiezen uit verschillende bars en pizzeria’s die de meest traditionele lekkernijen serveren. Aan de Via Santa Margherita ligt piadineria Da Elisa, waar je de typische Crescia sfogliata Urbino kunt proeven, gevuld met tomaten en aubergine of met een van de lokale kazen of vleeswaren. Wij aten onze panino op de trappen van het centrale plein en zagen de vele studenten aan ons voorbij gaan. Voor diegene die liever aan tafel zitten, is er een keuze aan restaurants die de beste huisgemaakte specialiteiten van Le Marche op het menu hebben staan, zoals gestoofd konijn, verse pasta’s met truffel of andere heerlijke sauzen. Een bord passatelli, pastaslierten van broodkruimel, Parmezaan en ei, gekookt in bouillon is aan te bevelen.

Na de lunch liepen wij bergop en maakten een mooie wandeling naar Fortezza Albonornoz. Vanaf hier heb je werkelijk een prachtig uitzicht over de stad.

Tips:

 • Bezoek het 14de -eeuwse huis van Raffaello Sanzio (Rafaël) en het atelier van zijn vader Giovanni Santi, ook een beroemd schilder.
 • Bezoek de kathedraal van Urbino.
 • Proef de casciotta van Urbino, een jonge verse kaas van een mengsel van schapen- en geitenkaas, die een maand gerijpt is.
 • Tijdens de zomer zijn er verschillende grote jazz concerten. Jazzliefhebbers kunnen dan fantastische concerten bijwonen.

Video: Leonardo Bustelli en Marche Tourism

Video: Marche Tourism

4 reacties op “Urbino, een Italiaanse schoonheid

 1. Geweldig mooi stadje: echt een bezoek waard en neem de tijd.

  • pieterarnolli

   Inderdaad Peter, neem de tijd om deze prachtige stad te bezichtigen. In de vele straatjes en op de vele pleinen is veel te ontdekken.

 2. Harry Buursen

  Prachtig!

 3. Wat een mooie heldere foto’s! En een toffe omschrijving; zou het zo met eigen ogen willen gaan bekijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.