Friuli-Venezia Giulia Stedentrip

Een rustige hoek van Italië…Triëst

Plein Triëst in Italië

Triëst is anders dan alle andere Italiaanse steden. Met zijn relaxte tempo van het leven, elegante literaire cafés, bars en restaurants bruist deze havenstad als geen ander. Deze historische grensstad ligt in het verre zuidoosten van Friuli-Venezia Giulia aan de grens met Slovenië. De stad heeft een gemengde cultuur dat beïnvloed is door zijn ligging en geschiedenis. Wij maakten een 2 uur durende wandeltocht door deze prachtig stad die een internationale sfeer uitademt met een zilte bries van de Adriatische Zee.

Vroeger was Triëst de derde stad van het Oostenrijkse Habsburgse Rijk, na Wenen en Praag. Maar de regio heeft een ingewikkelde geschiedenis. De stad was ooit een belangrijke toegangspoort naar Europa waar veel handel plaats vond. De stad had een grote aantrekkingskracht op handelaren en immigranten uit heel de wereld. De lange geschiedenis door de diverse culturen en etnische groepen heeft zijn sporen achtergelaten en is terug te vinden in de gehele stad. Verschillende kerken, tempels en synagogen in diverse stijlen zijn het bewijs van het multireligieuze karakter dat Triëst heeft.

De wandeling in het centrum van de stad, brengt ons langs art nouveau en neogotische architectuur naar de hoger gelegen middeleeuwse wijk en het patroonheilige gebied. In dit gebied zien we Romeinse restanten, middeleeuwse kerken, parken en uitzichten. Het oude hart van de stad, San Giusto, dat op de heuvel ligt is bij uitstek Italiaans. In de straatjes wappert het wasgoed en er hangt een heerlijke geur van eten dat uit de huizen komt.

De ‘salon’ van Triëst: Piazza dell’Unità d’Italia

Wanneer we terug wandelen richting het stadscentrum, lopen we langs moderne winkels en de vele bars en restaurantjes. Het absolute hoogtepunt is de ‘salon’ van Triëst: Piazza dell’Unità d’Italia, een imposant plein dat op zee uitkijkt. Het plein, een van de grootste van Europa, is de hartslag van de stad. Het plein nodigt uit voor een aperitivo en te kijken naar de plaatselijke bevolking die aan je voorbij gaat. Een andere geschikte plek voor een hapje en drankje is langs de Canal Grande waar tal van restaurants en bars zijn gevestigd.

Koffiecultuur

Triëst is beroemd om zijn koffiecultuur. Het beroemde Italiaanse koffiemerk illy komt hier vandaan. De stad kent dan ook veel koffiebars. Het historische Caffè degli Specchi is beroemd, maar ook de Bar San Marco, die sinds het begin van de 20ste niet meer is veranderd. De bar was populair onder intellectuelen en schrijvers, waaronder James Joyce die in de stad woonde van 1904 – 1920.

Wanneer je een koffie drinkt, vergeet niet een van de vele heerlijke Weense gebakjes erbij te bestellen, zoals strudels, sacher, presnitz, lutizza of een tigojanzi. Lekker is ook een Capo in B. Dit is een cappuccino in een hoog glas zoals ze alleen in Triëst drinken.

Buffet

De stad is beroemd om zijn traditionele ‘buffet’ dat teruggaat tot de periode van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk. De eetgelegenheden waar je dit ‘buffet’ kunt eten zijn uitsluitend gewijd aan varkensvlees, van neus tot staart, geserveerd met zuurkool, mosterd en versgeraspte mierikswortel, vergezeld van een schuimend mok bier. Er zijn vele buffetten verspreid door de stad, maar Buffet Da Pepi, sinds 1897, is vanwege zijn levendige sfeer absoluut een bezoek waard. Maar er is meer dan alleen het ‘buffet’. Er zijn tal van restaurants waar verse risotto’s, pasta’s en natuurlijk verse vis op de kaart staat.

Triëst zou niet Triëst zijn zonder de Adriatische Zee. Als je langs de panoramische weg van Sistiana naar Triëst rijdt, zijn er tal van verschillende vergezichten en prachtige kastelen waaronder de Miramare. Het is gebouwd door de hertog Ferdinand Masimillian Joseph in 1855. Het is een betoverende plek aan zee met een prachtige tuin.

Wij waren slechts 1 dag in deze havenstad, maar meerdere dagen zou beter zijn en dan zeker in oktober. Dan vindt er een spectaculaire regatta plaats. In Barcola, aan de rand van Triëst, wordt dan een van de grootste zeilwedstrijden ter wereld gehouden. De boten hebben allerlei vormen en afmetingen. Bijna 2000 boten doen mee aan deze spectaculaire race. De week voor dit spektakel wordt er al veel gefeest. Er is dan veel te zien en te doen. Voor ons een goede reden om terug te keren naar deze bijzondere stad.

Tips:

  • De Passeggiata Rilke is misschien wel een van mooiste wandelingen in Italië. Een pad met fantastische uitzichten over de baai van Sisitiana.
  • Het kasteel Miramare en zijn enorme tuinen.
  • Bezoek het Romeinse theater en geniet van het stadscentrum. Loop langs het water en langs de grote pier. Breng je tijd door op het majestueuze Piazza Unita d’Italia en rond het Canal Grande.
  • Koop de T for You Card, waarmee je gratis toegang tot musea hebt en gebruik kunt maken van het openbaar vervoer.

3 reacties op “Een rustige hoek van Italië…Triëst

  1. Tinka Pothaar

    Mooi!

  2. My father’s hometown! LOVELY photos!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.