Emilia-Romagna

Castell’Arquato is een fascinerend middeleeuws dorp in Val d’ Arda

Castell’Arqauto in Emilia-Romagna
DiscoverCars.com

Vanaf een heuvel in de provincie Piacenza domineert Castell’Arqauto het schilderachtige landschap van Val d’Arda. Strategisch gelegen heeft dit middeleeuws dorp een fascinerend historisch centrum. Door de eeuwen heen is de borgo nauwelijks veranderd en biedt bezoekers een unieke ervaring met zijn geplaveide straatjes, mooie pleinen en middeleeuwse architectuur. Je vindt Castell’Arquato, dat tot de mooiste dorpen van Italië behoort, ongeveer halverwege Parma en Piacenza in de regio Emilia-Romagna

Val d’Arda

Val d’Arda wordt doorkruist door de pelgrimsroute Via Francigena, waar kastelen, abdijen en middeleeuwse dorpen al eeuwenlang waken over dit prachtige landschap. Gelegen op een heuvel kijkt Castell’Arquato uit over de omringde vallei en is een van de meest interessante dorpen van deze streek. In de tijd van de Visconti-overheersing, van 1316 tot 1440, werd het dorp omgebouwd tot een machtig fort. Alleen al zijn middeleeuwse vestingwerken geven je onmiddellijk het gevoel van lang vervlogen tijden en die van ridders en hertogen.

De autoroute naar het dorp is een onvergetelijke ervaring. Via slingerwegen door een vruchtbaar heuvellandschap bereiken de borgo. Wanneer we de auto buiten het dorp parkeren volgen we te voet de geplaveide straatjes heuvelopwaarts richting het historisch centrum. Hoge middeleeuwse huizen leunen tegen elkaar aan en is het de stilte en rust die overheerst. Maar dit is niet altijd zo geweest. Castell’Arquato heeft heel wat tegenslagen gehad, van barbaarse invasies tot aardbevingen, maar ook die van plagen en hongersnood.

Castell’Arqauto in Emilia-Romagna
Castell’Arqauto in Emilia-Romagna
Castell’Arqauto in Emilia-Romagna

Rocca Viscontea

Natuurlijk zijn het de 14de -eeuwse vestingwerken die opvallen met als hoogtepunt de Rocca Viscontea. Het is een perfect voorbeeld van middeleeuwse militaire architectuur. Omringd door een verdedigingsgracht en versierd met gekanteelde torens kun je geen mooier plaatje bedenken. Ondanks zijn militaire functie is het kasteel doordrenkt met elegante charme. Vanaf de stadsmuur heb je een buitengewoon mooi panorama over de heuvels. Een legende vertelt over enkele geheime doorgangen die vanaf het platteland het hertogelijk paleis verbindt. Niemand heeft ze ooit gevonden.

Monumentale piazza van Castell’Arquato

De ingang naar de Rocca Viscontea is te bereiken vanaf de monumentale piazza, het bovenste deel van Castell’Arquato. Blikvanger is de elegante Palazzo del Podesta, gesticht in 1292, met zijn sierlijke buitentrap, fraaie loggia en vijfhoekige toren. Een ander monument aan het plein dat opvalt is de Sint-Maria-Hemelvaartskerk, een van de oudste in de regio. Het heiligdom is een juweel van romaanse kunst. De eerste stenen dateren uit 756 en is door beschadigingen van aardbevingen herhaaldelijk herbouwd. Binnen zijn fresco’s en kostbare kunstwerken te bewonderen.

Castell’Arqauto in Emilia-Romagna
Castell’Arqauto in Emilia-Romagna
Castell’Arqauto in Emilia-Romagna
Castell’Arqauto in Emilia-Romagna
Castell’Arqauto in Emilia-Romagna
Castell’Arqauto in Emilia-Romagna
Castell’Arqauto in Emilia-Romagna

Piacentini heuvels en lekker eten

Maar Castell’Arquato is niet alleen een kostbaar middeleeuws erfgoed. Het dorp bevindt zich in de Piacentini heuvels, bekend om zijn vele goede producten. Castell’Arquato is daarom een uitgelezen plek voor het proeven van de specialiteiten die de vruchtbare grond van de streek voortbrengt. Neem plaats in een van de restaurants en laat je verwennen met anolini in bouillon gevuld met grana padana en ambachtelijk gezouten vlees waaronder coppa, pancetta en salami. Proef zeker ook traditionele gerechten als pisarei e fasò en tortelli gevuld met vlees. Niet te missen is het dessert Vigolo Marchese chocoladetaart. Spoel al dit lekkers weg met een lokale wijn zoals de Monterosso Valdarda Doc Colli Piacentini.

Castell’Arquato was een van de bestemmingen die we bezochten tijdens een rondreis door de heuvels van Piacenza. Een onvergetelijke autoroute waaronder we ook Grazzano Visconti, Vigoleno en Salsomaggiore Terme bezochten.

0 reacties op “Castell’Arquato is een fascinerend middeleeuws dorp in Val d’ Arda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.