Lombardije Stedentrip

De magie van Mantova

plein en terras in de stad Mantua in Lombardije

Mantova, of Mantua, is een kleine stad in het zuiden van de regio Lombardije en niet ver van Verona en het Gardameer. Ondanks dat het een van de mooiste steden van Noord-Italië is, wordt Mantova vaak over het hoofd gezien. Dit is onbegrijpelijk, want het centro storico werd in 2008 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het romantische Mantova is een heerlijke stad voor een dagje uit. Zeker voor de fijnproevers onder ons, want vooral in de herfstperiode wordt er in alle restaurants ravioli alla zucca geserveerd. Ravioli gevuld met pompoen in salieboter is onweerstaanbaar lekker.

Wanneer we Mantova naderen vanuit het noordoosten lijkt het net of de stad omhoog rijst uit de rijstvelden van de rivier de Mincio. De stad heeft aan drie kanten meren die in de zomer bezaaid zijn met waterlelies. Het lijkt net of Mantova een eiland is, waar het in de zomer warm en vochtig kan zijn en koud en mistig in de winter. Boven de stadsmuren steken de koepels, torens en huizen met rode daken uit.

De oude stad werd gesticht rond 2000 v.C. en is vernoemd naar de Etruskische God, Mantus. Onder bewind van de familie Gonsaga groeide de stad uit, van halverwege de 13de eeuw tot 1700, tot een belangrijke cultureel en artistiek centrum van de regio. Bekende kunstenaars zoals Andrea Mantegna, Rubens en Donatello werden door de familie aangetrokken.

@blogsognoitaliano Lombardije Mantova4
@blogsognoitaliano Lombardije Mantova
@blogsognoitaliano Lombardije Mantova3
@blogsognoitaliano Lombardije Mantova castello
@blogsognoitaliano Lombardije Mantova paleis 1
@blogsognoitaliano Lombardije Mantova paleis 2
@blogsognoitaliano Lombardije Mantova paleis 3
@blogsognoitaliano Lombardije Mantova1
@blogsognoitaliano Lombardije Mantova2
previous arrow
next arrow

Historisch Centrum

Wanneer je door smalle straatjes en onder de verschillende bogen loopt, ontdek je vanzelf de pallazi, kerken, verborgen pleintjes, binnenplaatsen, standbeelden en talloze nissen. Volg de met kasseien belegde straatjes en je stuit op belangrijke piazza’s. De kern van de stad is Piazza Sordello. Door de eeuwen heen was dit het politiek en religieus centrum van de stad. Hier vind je ook de Duomo en het Palazzo Ducale, de oude residentie van de familie Gonzaga. Het prachtige hertogenpaleis weerspiegelt de macht en rijkdom van de familie Gonzaga. Het is het grootste paleis van het middeleeuws Europa en bestaat uit een aantal verschillende gebouwen, tuinen en binnenplaatsen. Prachtige fresco’s en kostbare tapijten sieren de vertrekken en elke kamer is een nieuwe verrassing. De enorme residentie is zeker een bezoek waard.

We wandelen door de charmante straatjes van het historisch centrum en gaan langs het Teatro Bibiena, waar tegenwoordig nog steeds veel opera’s en verschillende uitvoeringen van Verdi worden opgevoerd. We passeren de Piazza delle Erbe en de vismarkt. Op doordeweekse dagen ziet Mantova er een beetje slaperig uit en kom je vooral de lokale bevolking tegen. Het wordt drukker in de weekenden en vooral als er speciale evenementen en sagre plaatsvinden.

Palazzo Te

Net buiten het historisch centrum staat het Palazzo Te, een ander opmerkelijke bezienswaardigheid. Het monument is ontworpen tijdens de Renaissance en het was de zomerresidentie van Frederik II van Gonzaga. De prachtige villa is gebouwd rondom een binnenplaats met een fraaie tuin. In de vele kamers zijn fresco’s te bewonderen. Een deel van het paleis herbergt het Museo Civico.

@blogsognoitaliano Lombardije Mantova7
@m_a_f_f_o Lombardije Mantova
@m_a_f_f_o Mantova Lombarije portiek
@blogsognoitaliano Lombardije Mantova6
@blogsognoitaliano Lombardije Mantova5
@m_a_f_f_o Mantova nacht Lombardije
@blogsognoitaliano Lombardije Mantova8
@m_a_f_f_o Mantova Mantua Lombardije (2)
@m_a_f_f_o Mantova Mantua Lombardije
previous arrow
next arrow

Keuken

De keuken van Mantova is overheerlijk en is niet alleen in Italië beroemd, maar over de hele wereld. Veel gerechten dateren uit de tijd van de familie Gonzaga. De gerechten bestaan voornamelijk uit eenvoudige ingrediënten en zijn met zorg en aandacht gecreëerd. Een klassiek gerecht is ravioli alla zucca met salieboter. Wij hebben inderdaad nergens zo’n heerlijke ravioli gevuld met pompoen gegeten. De pasta wordt traditioneel gevuld met gekookte pompoen, Parmezaanse kaas, mosterd, nootmuskaat en amaretti. Je begrijpt dat deze mix van smaken tongstrelend is.

Een ander beroemd gerecht is bogoli con le sardelle, een soort spaghetti en bevat minimale ingrediënten met knoflook en ansjovis. Luccio in salsa is een gekookte snoek met een saus die olie, peterselie, knoflook, kappertjes en ansjovis bevat. Voor de vleesliefhebbers is de typische worst cotechino of salame Mantova een must.

Ter bescherming van de stad werden in de 12de eeuw rondom Mantova drie kunstmatige meren aangelegd. Tegenwoordig worden ze gebruikt om te relaxen. Er wordt gewandeld, gefietst, gevist of een boottocht gemaakt. In de zomer wordt een groot gedeelte van het water bedekt met honderden roze lotusbloemen. Bijna een eeuw geleden werden deze waterlelies geïntroduceerd en hebben ze zich perfect weten aan te passen. Nu zijn de bloeiende bloemen in juni en juli een grote attractie.

Rivier de Mincio

Stap op de fiets en fiets langs de rivier de Mincio. Volg het fietspad langs de rivier, die dwars door het natuurpark gaat en maak een tussenstop in het mooie plaatsje Borhetto sul Mincio om vervolgens door te fietsen naar Peschiera del Garda. Dit gezellige dorp ligt aan het Gardameer en heeft een ruime keus aan terrasjes en alle ingrediënten om te genieten van dolce far niente.

Kunst, natuur, gastronomie, de gezellige sfeer en gastvrijheid van de lokale bevolking maken Mantova een van de mooie steden van Noord-Italië om zeker vaker te bezoeken.

2 reacties op “De magie van Mantova

  1. Henk Strating

    Prachtige hertogstad die ik verkies boven Verona. Dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.