Limone sul Garda en haven aan het Gardameer

Wij nemen je mee naar een van de mooiste wegen van Noord-Italië. De tocht is niet alleen beeldschoon, maar ook spectaculair. De weg loopt langs de westoever van het Gardameer, namelijk van het sprookjesachtige Gargnano naar het middeleeuwse dorp Arco. Een gedeelte van de route loopt landinwaarts, dwars door de Brasa Schlucht. Volgens Winston Churchill is dit het achtste wereldwonder. Hier scheurde 007 met zijn DB9 dwars door de kloof naar boven richting Tremosine. Wij rijden dan wel niet in een DB9, maar in een degelijke Peugeot en een aanzienlijk aantal kilometers langzamer. De tocht blijft even mooi. Ontdek spectaculair Gardameer om nooit meer te vergeten.

Gargnano sul Garda

Wij beginnen onze autotocht in het mooie Gargnano sul Garda, gelegen aan de westelijke oever van het Gardameer in de provincie Brescia. Voor ons is Gargnano een van de mooiste plekken aan het meer. Het is een verzameling van 13 kleine gehuchten en ligt gelegen in een schitterend mediterraan landschap. Ondanks de vele toeristen die jaarlijks het Gardameer bezoeken, is Gargnano vrijwel onaangetast gebleven door het toerisme.

Voor ons een ideale bestemming voor een wandeling langs het meer, de stranden, de olijfboomgaarden, de middeleeuwse straatjes en mooie pleinen. Wanneer je de weg volgt in noordelijke richting, kom je langs indrukwekkende villa’s in Italiaans art nouveau stijl en langs de luxueuze Villa Feltrinelli. Ooit was dit de woning van Mussolini en zijn gezin. Nu is het een tophotel. Uiteindelijk kom je uit bij de oudste kerk gelegen aan het meer, de romaanse kapel van San Giacomo di Calino.

spectaculair Gardameer
spectaculair Gardameer
spectaculair Gardameer

Opvallend zijn de limonaie, oftewel de speciale terrassen voor citroenbomen. Deze werden in de 13de eeuw door de franciscanen geïntroduceerd. Op verschillende plekken zie je de structuren van stenen muurtjes en terrassen met smalle steunpilaren. Ze dienden om in de wintermaanden de planten te beschermen. Enkele limonaie zijn nog opengesteld voor het publiek.

Santuario di Madonna di Montecastello

We volgen de weg langs het meer in noordelijke richting. Bij de afslag naar Tignale rijden we bergopwaarts naar het 17de -eeuwse heiligdom. Het is een van de heilige plaatsen aan het meer en beroemd vanwege de architectonische schoonheid en omgeving. Het monument staat op een uitloper van een kalkstenen rots met een verbluffend uitzicht op het meer, de hoogste toppen van de Monte Baldo en het schiereiland Sirmione.

spectaculair Gardameer

Piève

De weg van Tignale naar Piève is kronkelig en gaat door het Parco Alto Garda Bresciano. De omgeving verandert van een mediterraan in een ruig bergachtig landschap met meren, valleien, heuvels bedekt met olijfgaarden en bossen. Wanneer je hier rijdt ben je even vergeten dat je aan het Gardameer verblijft. Hier vind je rust en stilte en hoor je alleen vogels uit volle borst zingen.

Onderweg zijn verschillende mogelijkheden om te wandelen, fietsen, paardrijden of een picknick te nuttigen. De auto navigeert verder door dit unieke landschap en gaat langs charmante gehuchten en vele adembenemende panorama’s.

spectaculair Gardameer
spectaculair Gardameer

Op de rand van de rots balanceert het middeleeuwse dorp Piève en is een van de ‘Borghi più belli d’Italia’ (de mooiste dorpen van Italië). Eeuwenlang was een bergpad de enige toegangsweg naar dit dorp. Tussen het einde van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw werd er een kabelbaan aangelegd.

Karakteristieke oude straatjes met bloemen aan de balkons vinden hun weg naar de piazza’s, waarvan Piazza Cozzaglia een prachtig uitzicht op het meer en de Monte Baldo biedt. Je moet geen hoogtevrees hebben, want het is even schrikken wanneer je langs rotswanden van bijna 350 meter hoogte naar beneden naar het Gardameer kijkt. De terrassen worden ook niet voor niks huiveringwekkend genoemd.

spectaculair Gardameer
spectaculair Gardameer

Brasa Schlucht

Het volgende gedeelte van de route is voor avonturiers die van spanning houden. Hier is een achtervolgingsscène van James Bond uit de film ‘Quantum of Solace’ opgenomen. Het is af en toe goed opletten, want op sommige plaatsen is de weg erg smal en kunnen er geen twee auto’s naast elkaar rijden. Halverwege de kloof ligt het restaurant La Forra. Dit is voor ons altijd een uitstekend moment om te genieten van een heerlijke lunch. Je moet geluk hebben of redelijk op tijd voor een tafeltje, want het restaurant is populair en bekend onder de Italianen.

spectaculair Gardameer

De weg, de SP38, gaat door nauwe tunnels, beboste valleien en wringt zich door de kloof. Toen deze kronkelweg in 1913 werd geopend, om de geïsoleerde bergdorpen met het meer te verbinden, werd dit ‘de mooiste weg ter wereld’ genoemd door de Duitse krant Frankfurter Zeitung. Niet alleen mooi is het, maar zeker zo spectaculair. Eenmaal aangekomen beneden aan het meer, gaan we links en zetten koers richting Limone sul Garda.

Limone sul Garda

Het vissersdorp Limone sul Garda heeft altijd volledig geïsoleerd gelegen en was alleen bereikbaar per boot of via een steile bergweg. Dit veranderde toen in 1932 de Gardesana (de rijksweg rondom het Gardameer) werd voltooid. De belangrijkste inkomsten van het dorp waren altijd olijven, citroenen en visserij, tot de aanleg van de rijksweg die de mogelijkheid bood voor toerisme.

Van de kerk ‘San Rocco’ heb je een fantastisch uitzicht op het Gardameer. Het kleine dorp is gebouwd rondom het pittoreske haventje. De bloemrijke straatjes in het oude centrum klauteren omhoog tegen de steile hellingen van de Dosso dei Roveri. De vegetatie is typisch mediterraan met oleanders, palmen en olijfbomen. Een wandeling over de promenade langs het meer is absoluut een must bij een bezoek aan Limone sul Garda.

spectaculair Gardameer
spectaculair Gardameer
spectaculair Gardameer
spectaculair Gardameer

Riva del Garda

We verlaten Limone sul Garda en rijden richting de stad Riva del Garda, het belangrijkste centrum van de regio Trentino-Gardameer. De stad wordt beschermd door de berg Monte Rocchetta en de Monte Brione. Riva, ook wel de ‘Parel van het Gardameer’ genoemd is een mediterrane oase aan de voet van de Dolomieten.

Het milde klimaat laat citroenbomen, palmen en olijfbomen gedijen. De witte grindstranden, het lichtblauwe water en de frisse bries geven de stad een bijzondere charme. Het stadje is geliefd onder watersporters en de laatste jaren ook onder steeds meer mountainbikers dankzij het jaarlijkse Bike Festival en de vele tours rondom Riva. De gezellige straatjes en pleinen nodigen uit voor een caffè of een aperitivo.

spectaculair Gardameer
spectaculair Gardameer

Arco

Het castello, gebouwd op een hoge rots, zie je van verre al liggen. Het middeleeuws kasteel met zijn torens, dat op een hoogte van 273 meter ligt, is het symbool van Arco en tevens ook onze eindbestemming van deze bijzondere autotocht. In de 19de eeuw was Arco, vanwege het milde klimaat en schone lucht een populair vakantieverblijf.

Het centro storico heeft vele pittoreske pleintjes en verborgen steegjes met kleine winkels en bars. Een 20 minuten durende wandeling stijl omhoog naar het kasteel is pittig, zeker wanneer de zon hoog aan hemel staat, maar het uitzicht over de stad en het omliggende landschap is uniek. Het stadje is populair onder bergbeklimmers die de moeilijke rotswanden in de omgeving proberen te trotseren. In de laatste dagen van augustus vindt er het Rock Master Festival plaats, waarbij klimmers uit de hele wereld naar Arco trekken. De gezellige en rustige straatjes trekken óns meer aan. Zeker om ergens neer te strijken en te genieten van de plaatselijke gastronomie en gastvrijheid van de lokale bevolking.

Deze route langs het Gardameer is avontuurlijk en spectaculair. Wij krijgen nooit genoeg van de kustweg, de plaatsen, de tunnels, de bergen en het stralende zonlicht. Geloof ons, ben je eenmaal in Arco geëindigd dan wil je meteen omkeren om dezelfde weg terug naar Gargnano te maken.

19 reacties op “Spectaculair Gardameer

 1. Schitterende foto’s! Ik krijg echt zin om weer te gaan.

 2. Ik zou er zo heen willen!

 3. Ilonka Berendsen

  Goedenavond,

  Ik vraag me af of jullie me kunnen helpen. Ik krijg inmiddels al een aardige tijd jullie nieuwsbrief steeds, maar sinds een paar weken komt jullie mail ineens in de spambox binnen en staat er ook SPAM voor. Weten jullie hoe dat komt en wat ik er aan kan doen evt. Heb jullie aan contactpersonen toegevoegd en domein ook als goedgekeurd doorgegeven, maar dat helpt allemaal niks. Zou fijn zijn als jullie een oplossing zouden weten voor me.

  Met vriendelijke groet,

  P.S. Ik lees jullie mails graag en bewaar de meeste ook om tips op te doen voor toekomstige vakanties e.d. Dus wil ze absoluut niet missen. Jullie doen t echt TOP!!!

  • Grazie mille Ilonka voor dit mooie compliment. Daar doen wij het voor!

   Wat jammer en vervelend dat onze nieuwsbrief in jouw spamfilter terecht komt. Ik heb het nog niet eerder gehoord en uitgezocht hoe dit voorkomen kan worden. Het enig wat wij weten is het uitschakelen van je spamfilter.
   Met vriendelijke groet John & Pieter

 4. Riet Scheepen

  Wat een prachtig verslag, video en foto’s! Zo kan ik ook weer de reis herbeleven van lang geleden toen ik met mn man op vakantie was. Wat is het toch een prachtig land. Dank dat jullie dit zó mooi laten zien!

 5. Gerda Dijkema

  Heeeeeeeel mooi! Niet alleen de foto’s maar ook de reisbeschrijving!

 6. Zaterdag gaan we voor een paar weken richting Italië. Gemotiveerd om in Gargnano een paar dagen ons verblijf te zoeken…. wie adviseert ons een prachtige kleine en gemoedelijke camping ?

 7. Gerrit Gruijters

  Prachtige weg we zijn er vorig jaar geweest prachtige vergezichten over het meer vanaf grote hoogte ik zou er zo wille wonen heel mooi.

 8. Goedenavond,
  Ik heb al veel gegoogled of deze route niet eng is om te rijden. We gaan met 4 autos naar Garda en willen wel een mooie route maar niet een gevaardlijke route. Hoeveel % bedraagt de maximum helling? Ik heb wel wat hoogtevrees en houd er niet van om op het randje te moeten rijden zonder vangrail of is het wel te doen? Ik hoor het graag want het ziet er prachtig uit.
  Mvg, Riane

  • Beste Rianne, hoeveel % deze route bedraagt wat betreft de maximum helling kan ik niet exact zeggen. De route is niet gevaarlijk, maar absoluut spectaculair. De wegen zijn op sommige punten bijzonder nauw en moet je goed manoeuvreren om langs elkaar te rijden, dan bedoel ik natuurlijk tegemoet komend verkeer, want je kunt niet overal naast elkaar rijden. Verder gaat de weg door een aantal nauwe donkere tunnels. Enige berg ervaring qua ‘autokunsten’ is wel een pre. Er zijn veel slingerwegen en je gaat wel stijl omhoog en weer naar beneden.
   Veel succes! De route is absoluut een van de mooiste van Noord-Italië

 9. Vandaag hebben we de route gereden van Tignale naar Pieve, echt prachtig is dit.
  We hebben daar heerlijk gewandeld en genoten van het mooie uitzicht. Daarna wilden we de route voortzetten, maar helaas mag je vanaf Pieve niet verder dan het restaurant rijden wat 2 kilometer verderop ligt in de Brasakloof. Deze weg mag niet gebruikt worden voor de afdaling vanaf 10.00 tot 19.00 uur, dus er zat niets anders op om de afdaling te maken via Limone.
  Helaas hebben we de Brasakloof hierdoor niet genomen.

  • Fijn te horen dat u genoten heeft van deze prachtige route. Wij hebben deze vaak gereden toen wij aan het Gardameer hebben gewoond. We konden altijd de gehele dag door van beide kanten de kloof inrijden. Het was daarom ook altijd oppassen met tegemoetkomend verkeer over de smalle weg. Bedankt voor de melding. Ik ga uitzoeken of dit tijdelijk is of seizoensgebonden.

 10. Samantha Zellien

  Mooie route, opgeslagen en deze zomer als wij aan het Gardameer zijn gaan we deze route maken.
  Dank voor de mooie foto’s en tips
  Groet Samantha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.