Geen categorie

Capodanno e scaramantico

Vuurwerk en skyline van Venetië
DiscoverCars.com

Net, nu we de koelkast met kerst hebben leeggegeten en lekker achterover willen gaan leunen van alle feestdagen, staat het volgende feest alweer te wachten, Capodanno. Meestal vieren we oudejaarsavond met vrienden of familie. Terwijl we aftellen naar het nieuwe jaar eten we ons rond met oliebollen en appelflappen. We heffen een glas champagne wanneer de klok 24.00 uur slaat en wensen elkaar veel geluk toe voor het nieuwe jaar. Een typisch Nederlandse traditie.

Gewoontes en tradities

Ook Italië, een land vol bijgeloof, heeft zo zijn eigen gewoontes en tradities. En wie Italië kent, weet dat het met wat eten, drinken en vuurwerk nog niet klaar is. Als we kijken naar de diversiteit van gewoontes hopen wij toch niet dat het een al te stressvolle avond wordt. Wat gaan we eten, wie gaan we kussen, wat trekken we aan en nog belangrijker welke kleur? Voor een portie Capodanno-geluk moeten we wel wat over hebben, het komt je tenslotte niet zomaar aanwaaien.

Rood ondergoed

Van noord naar zuid draagt men in Italië op 31 december iets roods, meestal rood ondergoed! En misschien dat je, net als de meeste Italianen, denkt dat hier een expliciet seksueel tintje aan zit, dan heb je het mis. De ware symboliek achter de kleur rood gaat terug naar de Romeinen. Zij associeerden de kleur met oorlog en bloedvergieten, maar het dragen ervan was een manier om de angst voor de vijand weg te nemen. Tegenwoordig draagt men rood om kwade en negatieve energie af te weren en zo het nieuwe jaar positief van start te gaan.

In de decembermaand kun je dan ook overal rood ondergoed kopen. Wie een La Perla of een Prada ietwat te duur vindt, kan zelfs in de supermarkten terecht die uitpuilen met rode slips en boxers. Belangrijk is wel dat het rode ondergoed, dat tijdens Capodanno gedragen wordt, nieuw moet zijn en als geschenk aan jou is gegeven. Met andere woorden, als je het voor jezelf koopt is het bedrog. En denk maar niet dat je het later nog eens kan dragen, want na het grote feest moet het weggegooid worden, als je tenminste het nieuwe jaar positief van start wil gaan.

Linzen

Maar we zijn er nog niet. Een bekend fenomeen is het eten van linzen. Het is niet geheel duidelijk wanneer deze traditie is ontstaan, wel dat linzen al eeuwenlang symbool staat voor welzijn en rijkdom. Linzen en andere peulvruchten zijn voedzaam en betaalbaar. Sommige beweren dat deze traditie is gerelateerd aan de Romeinen, waar linzen overvloed en geld symboliseerden. Wie niet van peulvruchten houdt, eet een granaatappel, wat loyaliteit en vruchtbaarheid symboliseert. Voor diegene die absoluut zeker willen zijn van een portie Nieuwjaarsgeluk, biedt elkaar om middernacht 12 druiven aan, dat een gouden munt symboliseert voor iedere maand.

Vuurwerk

Vuurwerk wordt over de hele wereld afgestoken. Harde knallen en veel lawaai verjagen demonen en boze geesten. Maar wist je dat het knallen van de champagnefles ook hiermee te maken heeft? Daarom is een fles sprankelende prosecco frizzante onmisbaar tijdens Capodanno.

Servies wordt uit huis gegooid

Bekend door heel Italië, maar wat vooral een Napolitaanse traditie is, is de ‘lancio dei cocci’. Oud servies wordt uit huis gegooid en zo slaat men alle negativiteit en het kwaad tegen de grond. Wie wil voorkomen dat het keukengerei op iemands hoofd terecht komt, gooit oude mokken en borden binnenshuis tegen de muur of op de vloer. Heb je geen oud servies dan gooi je oude dingen weg om zo symbolisch ruimte te maken voor al het nieuws wat komen gaat.

De maretak

Kus je degene van wie je houdt onder de mistletoe, de maretak, dan zal dat veel liefde brengen. Deze oude traditie gaat terug naar de Kelten en Vikingen, die het als een heilige plant zagen en stond voor vruchtbaarheid en liefde.

Zet alle deuren open

Hoe koud het ook is, met nieuwjaar zetten we alle deuren open om goede geesten binnen te laten terwijl open ramen tocht creëren en zo oude kwaadaardige geesten uit huis verjagen. 

Dit zijn toch wel de meest bekende tradities in het land van scaramantici. Hoe we oudejaarsavond ook gaan vieren, er zijn genoeg opties voor liefde, geluk en rijkdom.

Laten wij, in een rode boxer, het glas heffen op nóg 365 dagen lekker eten, drinken en veel nieuwe Italiaanse avonturen.

Felice anno nuovo!

Booking.com

4 reacties op “Capodanno e scaramantico

  1. Mary van Beers

    Weer een mooi verhaal ! Voor jullie heel veel mooie nieuwe ontdekkingen voor 2020 toegewenst en dank je wel voor jullie inspirerende verhalen en niet te vergeten prachtige foto’s!

    • Hartelijk dank Mary, fijn om te horen. Ook volgend jaar posten wij iedere week weer een nieuw reisverslag over Italië en daar horen natuurlijk weer foto’s bij. Alvast een heel gelukkig nieuwjaar toegewenst.

  2. Geweldig verhaal…gelukkig heb ik iets van dit meegekregen..

    Nog de mooiste en beste wensen van ons aan jullie…♡♡

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.