Campania

Het Palazzo Reale van Caserta

Palazzo Reale van Caserta in Campania
DiscoverCars.com

In de 18de eeuw verrees in Caserta, 36 kilometer van Napels, een paleiscomplex. Het wordt tegenwoordig ook wel ‘Het Versailles van het zuiden’ genoemd. Het enorme Palazzo werd gebouwd voor Koning Karel III van Bourbon en is het grootste paleis van Italië. Alleen al toen we voor de ingang stonden, vielen onze monden open. Zo enorm groot dat het is, maar ook de monumentale binnenplaatsen, de majestueuze trappen, koninklijke vertrekken en de prachtige tuin. Het is vermoedelijk het grootste gebouw dat in de 18e eeuw in Europa gebouwd is. Ontdek samen met ons Palazzo Reale van Caserta dat sinds 1997 UNESCO Werelderfgoed is en jaarlijks door duizenden mensen wordt bezocht.

Na 28 jaar werd de bouw voltooid

Het was donderdag 20 januari 1752, de dag die samenvalt met de 36ste verjaardag van koning Karel III van Bourbon, dat het plan voor de bouw begon. Een groot aantal soldaten in gala-uniform in vier rijen dik, kwamen kijken naar de tekeningen voor het toekomstige gebouw van 250 meter lang en 210 meter breed.

Karel III was sinds 1734 koning van Napels, een koninkrijk dat niet langer deel uitmaakte van het Spaanse Rijk. Hij wilde een koninklijk paleis bouwen die zowel de paleizen van Versailles als Madrid zouden overtreffen. Dit als symbool van het nieuwe koninkrijk. Na 28 jaar werd de bouw voltooid en was het de zoon van Karel III, Ferdinand IV, die er als eerste in ging wonen. Het resultaat is nog steeds even mooi.

Palazzo Reale van Caserta
Palazzo Reale van Caserta
Palazzo Reale van Caserta
Palazzo Reale van Caserta
Palazzo Reale van Caserta
Palazzo Reale van Caserta

Dat de koning koos voor de plaats Caserta in plaats van Napels was vanwege veiligheidsredenen. De grote stad aan zee werd vaak overvallen door andere mogendheden. Daarbij komt dat het bosrijke gebied rondom Caserta een uitgelezen plek was om te jagen op het vele wild, een hobby van de koning.

De architect die werd aangetrokken voor de bouw van het paleis was Luigi Vanvitelli, de zoon van de Nederlandse kunstschilder Casper van Witte. Hij ontwierp het paleis met vier binnenplaatsen en vijf verdiepingen. Het monument telt 1200 kamers, 1790 ramen, 34 trappen en een 250 meter lange gevel.  We wandelen over de immense trap van Vanvitelli naar de koninklijke vertrekken die versierd zijn met fresco’s, kunst, wandtapijten, antiek en kristal. Opvallend zijn de verschillende stijlen die gebruikt zijn zoals barok, rococo en neoclassicisme. Hoogtepunten zijn de monumentale trappen, de slotkapel en het hoftheater.

120ha groot kasteelpark

Een absolute must is een wandeling door het elegante park dat zich over 3km uitstrekt naar een waterval met fontein. Het 120ha grote kasteelpark maakt grote indruk vooral door zijn waterpartijen en beeldengroepen. Het park is een typisch voorbeeld van een Italiaanse tuin, aangelegd met uitgestrekte velden, bloemen en bovenal fonteinen en watervallen. In het park vind je achterin de beroemde Giardino Inglese (Engelse tuin), ontworpen met exotische flora en eveneens watervallen. Deze tuin is een attractie op zich. Wij gingen te voet, maar je kunt ook fietsen huren, een busje nemen of met een koets het park verkennen.

Palazzo Reale van Caserta
Palazzo Reale van Caserta

Het prachtige Palazzo Reale van Caserta is bijzonder met haar park en tuinen en omliggende bossen. Het paleis is zeker een bezoek waard wanneer je het drukke nabijgelegen Napels even wilt ontvluchten. Wil je het hele complex met haar gigantische afmetingen verkennen, trek er dan zeker een hele dag voor uit.

Hotels in Napels

Booking.com

6 reacties op “Het Palazzo Reale van Caserta

  1. Riet Scheepen

    Wat hebben jullie weer prachtige foto’s gemaakt en er weer een goede beschrijving bij gegeven. Is iedere keer weer genieten! Dank je wel!

  2. Gerda Dijkema

    Iedere keer weer een verrassing om te lezen en te zien !! MOOI!!!!

  3. Lies Peels

    Jullie geven de informatie die ik nog miste. Ik ben lang geleden in de tuin geweest met mijn schoonzoon Peppe Renzuto en vorig jaar in januari met mijn dochter Iris de Brouwer. Ik heb nog nooit zoveel moois gezien. Dank je wel voor de goede info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.