Roadtrip Veneto

Strada del Prosecco, de oudste wijnroute van Italië

Strada del Prosecco

De prosecco-route, de Strada del Prosecco en dei Vini dei Colli Conegliano e Valdobbiadene, is de oudste wijnroute van Italië. De wijnroute werd in 1966 opgericht en loopt door 15 wijngemeenschappen. De weg slingert zicht door de heuvels en dorpen tussen Valdobbiadene en Conegliano, gelegen in de regio Veneto. De streek is bijna geheel ingericht met wijngaarden, abdijen, kerken en kastelen. Natuurlijk is de ster van de regio Prosecco Conegliano Valdobbiadene DOCG, een mousserende wijn die van een witte druivensoort wordt gemaakt. In de streek ligt een uitgebreid netwerk aan wandel- en fietspaden. Wij beleefden de wijnroute op de fiets en met de auto.

Conegliano

Conegliano is een prachtig wijndorp waar de inwoners een buitengewone liefde hebben voor een goed leven, lekker eten en overheerlijke wijn. Het heeft een aantrekkelijk historisch centrum en Conegliano ligt dicht bij de uitlopers van de Dolomieten. Het centro storico is compact. We wandelen over de hoofdstraat Via XX Settembre, met aan beide zijde edele palazzi, naar Piazza Cima. Verschillende goede restaurants bieden lokale gerechten en natuurlijk hun wereldberoemde prosecco aan, die in de ‘achtertuin’ wordt geproduceerd. De heuvels van Conegliano-Valdobbiadene is al sinds het Romeinse Rijk de ideale omgeving voor de teelt van prosecco.

Op de achtergrond van Piazza Cima steekt het Rocca di Castelvecchio met kantelen trots boven het dorp uit. Het is een uitdaging, maar eenmaal boven heb je een spectaculair uitzicht over de omringende omgeving. De burcht werd gebouwd tussen de 12e en 14e eeuw, maar verloor zijn functie in de 15e eeuw en ging geleidelijk zijn ondergang tegemoet. Er is niet veel meer over van het kasteel, alleen een hoofdtoren waar nu een museum is gevestigd. Het wordt tegenwoordig bezocht door zondagse kinderwagens, dagjesmensen en mensen die op zoek zijn naar prachtige panorama’s.

We verlaten Conegliano en volgen de borden Strada del Prosecco. We worden begroet met een onverwacht schitterend landschap vol eindeloze rijen wijngaarden met steile hellingen en lichtglooiende heuvels, met op de achtergrond de imposante Dolomieten. Naast wijn worden ook andere traditionele producten in stand gehouden zoals kaas, geroosterde vleeswaren, kastanjes, grappa, champignons en honing.

In dit natuurlijke amfitheater wisselen kastelen, aristocratische villa’s, kerken en warmwaterbronnen uit de Romeinse tijd elkaar af. Terwijl de wijnstokken worden opgewarmd door de zon komen we aan bij de charmante Molinetto della Croda uit de 17e eeuw. Andere hoogtepunten langs de route zijn San Pietro di Feletto La Pieve, Villa Brandolini Centro Fabbri, Col San Martino en de fraaie Abbazia in Follina.

Langs de route vind je talrijke wijnhuizen waar je de beroemde Prosecco DOCG kunt proeven en kopen. Andere minder bekende maar even gewaardeerde lokale wijnen als Colli di Conegliano, Refrontolo Passito, Torchiato en Verdiso zijn de moeite waard om te proeven.

Valdobbiadene

Onze eindbestemming is Prosecco’s ‘andere hoofdstad’ Valdobbiadene dat uitkijkt over het dal van de rivier de Piave. We strijken neer op Piazza Guglielmo, het kloppend hart van het kleine stadje. Het plein wordt omzoomd door art-nouveau cafés en Palladiaanse neoclassicistische gebouwen, waaronder de Duomo, een campanile en het stadhuis. Het eerste officiële document waarin de stad wordt genoemd is uit 1116. Later hebben de Venetianen, de Fransen en de Oostenrijkers geheerst over het stadje, maar vandaag de dag is wijn de absolute heerser. In de straatjes zijn proseccowinkels en pasticcerie gevestigd. Op het plein bij een van de bars, genietend van een café en een goed glas wijn, kijken we terug op een schitterende wijnroute. Je hoeft niet alleen een wijnliefhebber te zijn om de Strada del Prosecco te waarderen. Alle Italofielen zullen genieten van de glooiende heuvels en middeleeuwse dorpen tussen Conegliano en Valdobbiadene en dat slechts op iets meer dan een uur rijden van Venetië.

0 reacties op “Strada del Prosecco, de oudste wijnroute van Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.