Stedentrip Veneto

Belluno, de trots van de Alpen in Noord-Italië

stadhuis en plein in Belluno
DiscoverCars.com

De stad Belluno ligt in het noordelijke deel van de regio Veneto, waar de laagvlakte van het zuiden en de Dolomieten in het noorden elkaar ontmoeten. Het berglandschap wordt gekenmerkt door diepe valleien, besneeuwde bergtoppen, alpenweide te midden van dichte bossen en rivieren die hun weg zoeken naar zee. De provinciehoofdstad ligt op een rotsachtige uitloper in dit prachtige landschap en is versierd met gotische en renaissance gebouwen. Het is altijd al een handelspost en tussenstation voor hout en metalen geweest die gewonnen werden uit de bossen en bergen.

Een wandeling door het historisch centrum bracht ons langs mooie pleinen en prachtige monumenten. In combinatie met een indrukwekkend landschap is Belluno een fascinerende stad om te bezoeken.

Op ruim 2500 meter hoogte

Wanneer we de stad naderen dan zien we Belluno liggen, hoog in de luwte van de ruim 2500 meter hoge top van het Monte Schiaragebergte. Dit gebergte is onderdeel van het Parco Nazionale delle Dolomiti Bellunesi. Vanwege de beschutte locatie is het klimaat er mild.

Belluno

Korte geschiedenis van Belluno

De stad werd gesticht in 220 v.Chr. als een Romeins militair bolwerk. Na de val van het Romeinse Rijk kwam het in verschillende handen tot het zich in 1404 met de Venetiaanse Republiek verenigde. Vanwege de belangrijke strategische positie breidde de stad zich uit met stadsmuren en werd het verrijkt met renaissance herenhuizen. Belluno was in die tijd een belangrijk timmermanscentrum en leverde hout aan Venetiaanse scheepsbouwers.

Om de zomerse hitte te ontvluchten was de stad ook een geliefd zomerverblijf voor de rijke Venetianen. Tegenwoordig is het de hoofdstad van de gelijknamige provincie die zich voornamelijk uitstrekt over de oostelijke Dolomieten. Het gebied heeft indrukwekkende bergpassen, rotsachtige tunnels en ongerepte meren, wat veel bezoekers trekt.

Wanneer we de auto beneden onderaan de stad parkeren, nemen we de roltrappen omhoog naar het historisch centrum. Degene die hoogtevrees hebben moeten hun ogen even dichtdoen, want de trappen gaan steil omhoog, maar dan ook écht hoog.

Belluno

Wandeling door het historisch centrum van Belluno

We beginnen onze wandeling op de Piazza del Duomo, geflankeerd door prachtige gebouwen en indrukwekkende patriciërswoningen die de geschiedenis van de stad weerspiegelen. Het plein wordt opgesierd door een 15e -eeuwse fontein. De 16e -eeuwse Duomo di San Martino domineert het plein en de bijbehorende barokke klokkentoren stijgt hoog boven Belluno en de gele gebouwen, die de regio kenmerkt, uit.

De architectuur van de monumenten is afkomstig uit de renaissanceperiode en mengt zich met alpine-kenmerken. Het mooiste gebouw is Palazzo dei Rettori, gebouwd in de 15e eeuw, waar vroeger de Venetiaanse heersers hun zetel hadden. Ten noorden van de piazza staan de resten van de 12e -eeuwse Torre Civica, overblijfsel van een middeleeuws kasteel.

De Piazza del Mercato, ooit de plek van een Romeins forum, is intiemer en gezelliger. Het vormt de ‘huiskamer’ van de stad. Er staat een mooi fontein uit 1410 en renaissance palazzi met fraaie arcaden. De wandeling gaat door geplaveide straatjes en langs bruisende cafés, waar we een cappuccino nuttigen.

Een ander plein, bekend om zijn goede cafés, is Piazza dei Martiri, waaraan een groot aantal palazzo’s uit de renaissanceperiode te bewonderen zijn. Het plein heeft deze naam gekregen na WOII, toen enkele Italiaanse partizanen hier werden opgehangen.

We passeren enkele rijkversierde kerken en voor fantastische panorama’s gaan we naar Porta Rugo (gebouwd in de 12e eeuw) en beklimmen de top van de klokkentoren. We kijken uit over een indrukwekkend landschap en een schone vriendelijke stad met veel sfeer en goede restaurants.

Omgeving van Belluno

Het zijn de bergen rondom de stad die de meeste bezoekers trekt. Ze nodigen in de winter skiliefhebbers uit en in de zomer, wanneer de bergvalleien bedekt zijn met wilde bloemen, wandelaars. Er zijn talloze gemarkeerde paden te volgen, evenals fietsroutes.

Voor ons is Belluno een goede tussenstop en de poort naar de Dolomieten. Verschillende autoroutes hebben we gemaakt in deze majestueuze bergen en we raakten er nooit uitgekeken. In de vele kleine dorpjes en stadjes vind je typische alpine huizen waar fleurige bloembakken aan de balkons hangen.

Nabijgelegen plaatsen als Cortina d’Ampezzo, Asolo, Bassano del Grappa, Feltre en Conegliano zijn enkele om op te noemen. Op minder dan uur rijden ben je in de beroemde lagune stad Venetië. Kortom Belluno is een heerlijke stad als tussenstop of als goede uitvalsbasis voor avonturiers, op zoek naar buitenactiviteiten.

Hotels in Belluno

 

0 reacties op “Belluno, de trots van de Alpen in Noord-Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.