Le Marche Roadtrip

De vergezichten van Macerata betoveren iedereen

Cingoli, Le Marche
DiscoverCars.com

Degene die onze reisverslagen over Italië geregeld lezen, weten inmiddels wel dat de regio Le Marche onze harten heeft gestolen. Gelegen aan de Adriatische Zee in Midden-Italië ligt deze prachtige regio. Vaak hebben wij het gebied doorkruist, van de Apennijnen en de groene heuvels in het binnenland tot aan de kustlijn met prachtige schone stranden. Verspreid liggen charmante steden en dorpen die iedere bezoeker met open armen onthaalt. Gelegen in het binnenland ligt de stad Macerata en de gelijknamige provincie, waar je kloosters, abdijen en prachtige dorpen tegenkomt.

Cingoli

Zover het zicht rijkt zien we glooiende heuvels, boerenakkers, gehuchten en in de verte de horizon van de Adriatische Zee met de berg Conero. We staan boven op een heuvel, op 600 meter hoogte in het dorp Cingoli. Het dorp wordt niet voor niets het ‘balkon van de Marken’ genoemd en behoort tot ‘i borghi piu belli d’Italia’. In de zomermaanden is het een populaire bestemming met zijn lange historie, natuurlijke omgeving en niet ver van zee.

Foto luca.galluzzi

We laten het schitterende uitzicht achter ons en wandelen richting de kern van Cingoli. Het historisch centrum wordt gekenmerkt door een opeenvolging van adellijke paleizen en renaissanceportalen opgetrokken uit warme bakstenen kleuren. Er zijn talloze kerken te bezoeken, zoals de barokke kerk San Filippo Neri, de kerk van San Niccolò, de kerk van San Domenico en de kathedraal gewijd aan Santa Maria Assunta.

Het Centrale plein, Piazza Vittorio Emanuele, omvat verschillende historische gebouwen, waaronder het stadhuis dat uit de tweede helft van de 13e eeuw dateert. Wij nuttigen om de hoek een koffie om vervolgens rond te dwalen in de smalle straatjes. Her en der verspreid door het plaatsje zitten goede restaurants gevestigd waar fijnproevers los kunnen gaan. Zwarte truffel, wilde zwijnensaus en eend zijn ingrediënten die er geserveerd worden in combinatie met een Verdicchio of Rosso Piceno wijn.

Treia

Een kleine 18 kilometer verderop van Cingoli ligt Treia en behoort ook tot een van de ‘mooiste dorpen van Italië’. Gelegen op de rand van een heuvel wordt het pittoreske dorp omarmd door een imposante middeleeuwse stadsmuur. We wandelen door een van de 7 oude stadspoorten heuvelop richting het hoefijzervormig Piazza della Repubblica met een groot panoramisch balkon. Het is helder en we zien zelfs onze vertrouwde Monte Conero en de zee liggen. Overal waar je kijkt zie je akkers en glooiende heuvels die de regio Le Marche zo charmant maken. Drie monumenten omlijsten het plein waaronder het Palazzo Comunale met het Civic Museum en de kathedraal.

Foto catia_magagnini

De wandeling door de straatjes en de tijdloze sfeer die tussen de gevels hangt heeft ons hongerig gemaakt. Een uniek lokaal product is de calcione met zijn zoetzoute smaak. Het is een schijf bladerdeeg, licht gezoet en op smaak gemaakt met pecorino kaas, suiker en olie. Het is een ware traktatie en wordt als snack gegeten.

We sluiten ons bezoek af bij Torre Onglavina, onderdeel van de oude vesting dat gebouwd werd in de 12e eeuw. Wederom heb je vanaf hier een prachtig uitzicht op het omliggende gebied, de zee en de Monti Sibillini met sneeuw bedekte bergtoppen.

Macerata

We vervolgen onze autoroute naar de levendige provinciehoofdstad Macerata, wereldwijd bekend om zijn jaarlijkse openlucht operafestival dat gehouden wordt in de Arena Sferisterio in juli/augustus. Dit indrukwekkende theater werd 200 jaar geleden gebouwd in neoklassieke stijl en is zo ontworpen dat het in grote lijnen lijkt op een Romeinse arena.

Het middeleeuws centrum is compact en gemakkelijk te voet te verkennen. De verdedigingsmuren rondom de oude stad dateren uit de 14e eeuw. We betreden een steile trap om het hart van de stad te verkennen. Op de Piazza della Liberta, met zijn handelshal en Arcadia dei Mercanti uit de 16e eeuw, is het er gezellig druk. Aan dit plein staat ook het beroemde 18e -eeuwse Rossi-theater. De Corso della Repubblica wordt omzoomd door mooie winkels en cafés. In de omliggende straten passeren we fraaie palazzi en andere monumenten.

Na een bezoek aan de Kathedraal van Macerata, uit de 18e eeuw en in barokstijl, brengen we een bezoek aan een van de vele trattoria’s. Natuurlijk is het proeven van een lokale specialiteit een must. Hier staat vincigrassi op het menu, een soort lasagne met ingrediënten van truffels, ham, Parmezaanse kaas en bechamelsaus.

Montecassiano

Hooggelegen tussen de glooiende heuvels ligt een ander middeleeuws dorp te wachten, Montecassiano. Het centro storico wordt volledig omsloten door een dikke stadsmuur. We wandelen door een van de drie toegangspoorten het dorp binnen. Piazza Unità d’Italia vormt het hart van het pittoreske plaatsje. Prachtige gebouwen staan rondom het plein, zoals Palazzo dei Priori, Palazzo Compagnucci en het voormalig klooster van Agosistiniani met de kerk SS. Marco.

Met een beetje fantasie zie je het leven uit de 12e eeuw aan je voorbijgaan, waarin de grafen van de familie Cassiani de hoofdrol hebben gespeeld. Tussen Palazzo dei Priori, het symbool van Montecassiano, en het Palazzo Compagnucci leidt een steile trap je naar de kerk Santa Maria Assunta. De kerk herbergt het glazen en beschilderde terracotta altaarstuk van Fra Mattia della Robbia, een zeven meter hoog kunstwerk van de Madonna met kind.

We dwalen door de kronkelige steegjes en passeren diverse binnenplaatsjes. Opvallend is het hoe goed de huizen zijn onderhouden en gerestaureerd. Omdat Montecassiano eveneens op een heuveltop gebouwd is, heb je een waanzinnig uitzicht vanuit het Cerreto park. We volgen met onze ogen de contouren van de Monti Sibillini naar de glooiende heuvels tot aan zee. In het groene park zijn verschillende planten- en boomsoorten te zien die in het Middellands Zeegebied goed gedijen, zoals dennen, eiken, laurierbomen, oleanders en vele andere soorten.

Montelupone

Onze tocht eindigt in het fraaie Montelupone, een dorp gebouwd op een heuvel waar de kasteelmuren, de vier toegangspoorten en de originele bestrating goed bewaard zijn gebleven. In het centrum bezichtigen we het 13e -eeuwse paleis van Podesta met bijbehorende toren en een paar kerken. We wandelen door het slaperige dorp en kijken terug op een prachtige route door glooiende heuvels met middeleeuwse dorpen op diverse heuveltoppen, ver weg van toeristische hotspots.

0 reacties op “De vergezichten van Macerata betoveren iedereen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.