Roadtrip Veneto

Een reis langs de Riviera del Brenta

Brentakanaal, Veneto
DiscoverCars.com

Om de zinderende zomerhitte van Venetië te ontvluchten rijden we het achterland in, net als de Venetiaanse adel deed tijdens de hoogtijdagen van de Venetiaanse Republiek. Gelegen tussen de lagunestad en Padua slingert zich een weg langs prachtige villa’s in een uitgestrekt groen gebied. We rijden langs de Riviera del Brenta waarvan de aanleg begon in de 16e eeuw.

Venetiaanse adel

Deze ‘nieuwe waterweg’ werd ontworpen om goederen en mensen van Venetië naar het achterland te verplaatsen, maar ook om producten van het platteland naar de stad te vervoeren. Het was de Venetiaanse adel, aangetrokken door de groene omgeving, die hier hun weelderige villa’s bouwden. Het werd een favoriet toevluchtsoord onder de aristocratische klasse, om te ontsnappen aan de hitte van de stad en te genieten van een natuurlijke omgeving in het platteland.

Vorstelijke villa’s met prachtige tuinen

Venetië achter ons latend volgen we de weg langs het kanaal. De beste manier om de Riviera del Brenta te verkennen is per boot vanaf het water. Er zijn tal van excursies langs villa’s, de een nog groter dan de ander en variërend in neoclassicistische en renaissancestijl. Voor het ontwerpen van deze ‘paleizen’ werden de beste architecten in de arm genomen.

Grote namen als Palladio en Tiepolo zijn verantwoordelijk voor symmetrie, schoonheid en elegantie. Een aaneenschakeling van vorstelijke villa’s met prachtige tuinen is het eindresultaat. Het werd een soort verlengstuk van het beroemde Canal Grande waar de adel hun weelderige feesten in tuinen en salons organiseerden.

De reis langs het kanaal stelt je in staat om verschillende patriciërswoningen te bewonderen. Enkele daarvan zijn open voor het publiek. Het geeft een fascinerende blik op het decadente verleden waarom de Venetianen beroemd waren.

Villa Foscari

De eerste villa die we passeren is Villa Foscari, een ontwerp van de beroemde Renaissance-architect Andrea Palladio in 1559. Deze beroemde villa staat beter bekend als Malcontenta. Volgens een legende woonde hier een nobele dame, die vanwege haar ontrouw hier naartoe werd verbannen. Dertig jaar lang woonde ze hier, zonder uit de ramen naar buiten te kijken. De tuin was compleet overwoekerd en haar ongeluk doordrong het hele huis, waardoor het de ‘villa van ontevredenheid’ werd.

Riviera del Brenta Veneto

Stra, Dolo en Mira

De meest elegante herenhuizen liggen rondom Stra, Dolo en Mira, drie van de tien kleine plaatsen aan deze riviera. Wij maakten een stop in het charmante Dolo, halverwege Padua en Venetië. Aan een van de sluizen bij Molino di Dolo strijken we neer op een gezellig terras. Het geluid van stromend water op de achtergrond geeft een relaxte sfeer. De sluis, waar we een hapje en drankje nuttigden, werd gebouwd tijdens de aanleg van het Brentakanaal. Sluizen werden gebouwd om het kanaal bevaarbaar te maken en de toegang tot Venetië niet zou dichtslibben.

Dolo was een plaatsje waar vroeger de postkoets stopte op weg naar het opstappunt voor Venetië. Het is niet precies bekend waar de naam van is afgeleid. Misschien van de familie Dauli of naar de mensen die in de 15e eeuw tot ballingschap waren veroordeeld en hier naartoe werden gestuurd, dolo betekend ‘boosaardig’. Tegenwoordig is Dolo beroemd om zijn oude werf en de prachtig bewaarde watermolens die aan het einde van de 16e eeuw werden gebouwd. Het is hier goed vertoeven aan het water en met een voldaan gevoel reizen we verder naar onze laatste villa, Villa Pisani in Stra.

Villa Pisani

Het plaatsje Stra is wereldberoemd vanwege de imposante en monumentale Villa Pisani en kan zonder twijfel worden beschouwd als de ‘Koningin van de Venetiaanse villa’s’. Deze grand dame werd gebouwd door Andrea Pisani Alvise en was een verlengstuk van het hofleven, om te kunnen pronken met hun rijkdom. Het huisvest 114 kamers, dit omdat Pisani de 114e doge van Venetië was. De grote zalen waren ingericht om indruk te maken. De mooiste fresco’s en kunstwerken sieren de vertrekken, waaronder het meesterwerk van Tiepolo.

Toen het gezin door decadentie en gokken in geldnood kwam, werd het verkocht aan de Habsburgers. De keizerin van Oostenrijk ontving hier de aristocratie van Europa, inclusief koningen en tsaren. Vervolgens werd het in 1807 verkocht aan Napoleon en bij de eenwording van Italië ging dit ‘paleis’ naar de staat en is sindsdien bekend als ‘La Nazionale’.

De Riviera del Brenta met al zijn villa’s zijn een lust voor het oog en brengt je naar een ander tijdperk. De weelderige herenhuizen met prachtig aangelegde tuinen zijn een aangename afwisseling tijdens een stedentrip aan Venetië of Padua.

1 reactie op “Een reis langs de Riviera del Brenta

  1. Leuk verhaal en mooie foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.