Gardameer Lombardije Roadtrip Trentino - Alto Adige

Gardesana Occidentale: de provincieweg langs het Gardameer

promenade Salò aan het Gardameer

Het Gardameer is het grootste meer van Italië. Dit meer is 51 km lang en op het breedste punt 17 km breed. Het natuurschoon is divers en langs de oevers liggen charmante dorpen, beschutte stranden met schoon water. Mede dankzij het milde klimaat trekt het al eeuwenlang veel bezoekers. Wij nemen je mee langs de westoever over de provincieweg Gardesana Occidentale, waar het soms net lijkt of de bergen direct uit het meer opstijgen. Voor ons is dit deel van het Gardameer het mooist en spectaculairst. Niet alleen vanwege de schoonheid van de riviera-achtige oever, maar ook de vele tunnels die we zullen passeren.

Salò

Ons startpunt is in het bruisende Salò en we snuiven de frisse lucht op van het Gardameer. De zon warmt ons op en we nemen plaats op een klein terras. Nippend aan een kop koffie kijken we uit over het glinsterende blauwe water. De mediterrane sfeer rondom het meer geeft je een gevoel van rust en ontspanning.

Salò is niet alleen bekend om de langste boulevard van het meer, maar ook van een minder glorieus verleden. Het was Mussolini, die hier in 1943 zijn hoofdkwartier vestigde.

Een wandeling over de promenade en door de smalle straatjes is een must. Mooie monumenten zijn de kathedraal met haar prachtige gevel, het Palazzo del Potestà en Palazzo Fantoni. Voor een aperitief gaan wij steevast naar de Lungolago Zanardelli, waar tal van gezellige bars uitkijken op het meer. Hier komt men om te kijken en gezien te worden. Uitgedost in de laatste Italiaanse mode flaneert de lokale bevolking aan je voorbij.

Gardesana Occidentale
Gardesana Occidentale
Gardesana Occidentale

Wanneer we de Gardesana Occidentale noordwaarts volgen passeren we de meest mooie villa’s. Ze werden gebouwd rond 1880 door de Europese elite die het omtoverde tot een van de meest modieuze vakantieplekken. Prachtige tuinen werden aangelegd en palmbomen, oleanders en bougainville gaven kleur aan de mediterrane omgeving.

Gardone Riviera

Vittoriale degli Italiani is het beroemdste monument van de Gardone Riviera. Het werd bewoond door de dichter D’Annunzio die er zijn eigen droomrepubliek bouwde en het na zijn dood in 1925 aan de staat schonk. Het bestaat onder andere uit bijzondere gebouwen, prachtige tuinen, sculpturen en diverse kunstwerken. Een wandeling door de botanische tuin Giardino Botanico Hruska of langs de oever van het meer, doet je snel vergeten dat je aan het Gardameer bent. Het is een van de rustigste plekken en wordt vaak over het hoofd gezien, net als het verderop gelegen Gargnano.

Gardesana Occidentale
Gardesana Occidentale

Toscolano – Maderno

Onderweg naar Gargnano passeren we de twee dorpen Toscolano en Maderno die in 1928 zijn samengevoegd. Als je goed kijkt zie je dat talrijke herenhuizen, van adellijke families uit een ver verleden, goed bewaard zijn gebleven. Elegante villa’s staan langs de weg of hoger gelegen op de heuvel en kijken uit op de haven. Een bezoek waard is Palazzo Delai dat omringd wordt door een citroenboomgaard. Vanaf Toscolano – Maderno kun je een oversteek maken met de traghetto (veerboot) naar Torri del Benaco.

Gardesana Occidentale
Gardesana Occidentale

Gargnano

Rij niet te hard, want de Gardesana loopt om Gargnano heen en dat zou zonde zijn. Gargnano is voor ons één van de mooiste dorpen van het Gardameer. Het schattige plaatsje bestaat uit een aantal franzione (wijken): Gargnano, Villa en Bogliaco. Het ligt ingenesteld in een heuvelachtige streek en biedt een oase van rust. Een korte wandeling naar het haventje brengt ons eerst langs het voormalig klooster van San Francesco uit 1221.

Het waren de Franciscanen die de citroenteelt naar deze streek brachten. Om de citroenbomen te beschermen tegen koude periodes werden er terrassen richting het zuiden gebouwd en wanneer het koud is afgedekt met hout. Ze worden ook wel limonaie genoemd, waar verspreidt over de hellingen nog enkele overblijfselen staan.

Of je nu neerstrijkt op een terras voor een heerlijk stukje verse vis uit het meer of dat je een wandeling maakt richting de 11de -eeuwse kerk San Giacomo di Calino, beide zijn uitstekende keuzes. Vis op smaak gebracht met de fijne lokale olijfolie of wat kappertjes is niet te versmaden. Een wandeling langs weelderige tuinen en imposante villa’s, waar je kunt neerstrijken onder een olijf- of sinaasappelboom, zal je hoofd helemaal leegmaken.

Gardesana Occidentale

Terug op de Gardesana Occidentale wordt de weg alsmaar kronkeliger. Wil je een spectaculaire tocht maken en waar James bond je voor is gegaan, maak dan een korte omweg naar Pieve, dat zo’n 20 km ten noorden van Gargnano ligt. De route is spectaculair en je wordt eenmaal boven getrakteerd op een prachtig middeleeuws dorp met verbluffende uitzichten op het Gardameer en de Monte Baldo. Ook is Madonna di Montecastello een aanrader voor vergezichten.

Limone sul Garda

Wij rijden door naar een andere trekpleister van het meer, Limone sul Garda. Hoewel de naam van dit voormalige vissersdorp doet denken aan de vele citrusvruchten in het gebied, is het vernoemd naar zijn geografische ligging. Het Latijnse limen betekent grens, een verwijzing naar de grens tussen Oostenrijk en Italië. In de luwte van steile hoge bergen kijkt het plaatsje trots uit over het blauwe meer dat sinds de voltooiing van de Gardesana het dorp nieuw leven in blies. Alleen bereikbaar via het water of een moeilijke route via de bergen, is Limone sul Garda min of meer afgesloten geweest van de rest van de wereld.

Men leefde van visserij en de teelt van olijven en citroenen. Tegenwoordig zijn het de toeristen die geld in het laatje brengen. Vooral in het hoogseizoen kan het er erg druk zijn. Het oude centrum heeft een paar fraaie kerken en de straatjes worden opgesierd door pastelkleurige gevels met tal van bloemen.

Gardesana Occidentale
Gardesana Occidentale

Riva del Garda

Tunnels, tunnels en nog eens tunnels zijn kenmerkend voor de weg naar Riva del Garda, onze eindbestemming. Het plaatsje ligt aan de noordoever van het Gardameer en beschikt over prachtige straten en kasseien piazza’s. Imposante monumenten getuigen van een rijk verleden. Het waren de Oostenrijkers die pracht en praal naar Riva brachten. We wandelen langs de middeleeuwse rocca met slotgracht, verkennen Piazza Cavour en slaan enkele mooie straten in. Tot slot nemen we een aperitief op Piazza 3 Novembre waar we omringd worden door Venetiaans-Lombardische herenhuizen, een poort uit de 13e eeuw en een 16e -eeuws bastion.

Gardesana Occidentale
Gardesana Occidentale

Canale di Tenno en Arco

Enkele kilometers verderop ligt Canale di Tenno, waar het net lijkt of de tijd heeft stilgestaan sinds de Middeleeuwen. Dwalen in een wirwar van straatjes en tussen oude stenen huizen blijft altijd spannend. Iets verder ligt het kleine turkooizen meer van Tenno. In de omgeving zijn verschillende wandelingen te maken. Ook is Arco een plaats die een bezichtiging waard is. Het aangename klimaat en bergachtige omgeving trekt vooral bezoekers voor buitenactiviteiten als bergbeklimmen, hiken en mountianbiken. Een belangrijke trekpleister is natuurlijk het kasteel dat hoog boven het plaatsje uitkijkt. Een steil pad brengt ons naar de top, waar we een spectaculair panorama hebben over de omringende omgeving met in de verte het Gardameer.

Gardesana Occidentale
Gardesana Occidentale
Gardesana Occidentale

Ja, het is in het hoogseizoen druk rond het meer en begrijpelijk dat sommige mensen het daarom vermijden. Maar breng een bezoek in het voor- of najaar, wanneer het stukken rustiger is en de temperaturen aangenaam zijn. Dan zul je begrijpen dat het Lago di Garda al eeuwenlang bezoekers charmeert.

3 reacties op “Gardesana Occidentale: de provincieweg langs het Gardameer

 1. Mooi! Italië is toch een prachtig vakantieland hé!

 2. Willy Vanhamel

  Beste,
  We zijn sterk onder de indruk van hoe mooi deze streek is.
  Kan je ons ook nog vertellen , wat de best periode is, om deze streek zonder al te veel overlast van toeristen, te bezoeken?

  • Grazie mille voor uw reactie,

   Het voor- en najaar zijn mooie periodes om de drukte te vermijden. De maand mei en begin juni en vanaf september tot half oktober.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.