Cultuur & Lifestyle

Kleurrijke plaatsen in Italië

Kleurrijke huizen van Burano

De afgelopen jaren hebben wij veel kleurrijke plaatsen in Italië bezocht. Meestal zijn het de huizen van een dorp die meteen in het oogspringen met een veelvoud aan kleuren. Maar het kan natuurlijk ook een kleurenexplosie van bloemen zijn die je vaak in typisch Italiaanse straatjes tegenkomt. We zetten enkele kleurrijke plaatsen voor je op een rij waar we onlangs nog geweest zijn.

Burano

Natuurlijk staat het eiland Burano bovenaan het lijstje als je aan de meest kleurrijke plaats van Italië denkt. Gelegen in de Lagune van Venetië ligt het eiland Burano met het gelijknamige dorp. Wanneer je met de vaporetto het eiland nadert vallen de vele kleuren van de oude vissershuisjes meteen op. Wie een wandeling maakt door de kleurrijke straatjes met smalle kanaaltjes en bruggetjes zal meteen vrolijk worden.

Kleurrijke plaatsen in Italië Burano

Caorle

Een stuk verderop oostwaarts aan de Adriatische kust, in de regio Veneto, is nog zo’n kleurrijk dorp te vinden. Weliswaar misschien minder bekend, maar het dorp Caorle heeft ook huisjes gekleurd in alle kleuren van de regenboog. Het plaatsje wordt zomers druk bezocht, wanneer de temperatuur van het zeewater omhoogschiet. Het prachtige strand is vooral in trek bij gezinnen met jonge kinderen.

Kleurrijke plaatsen in Italië Caorle

Cinque Terre

Als we een sprong maken naar de andere kant van de Italiaanse laars komen we uit aan de Ligurische kust. Hier zijn talrijk gekleurde plaatsjes te vinden. De meest bekende, die wereldberoemd zijn, liggen daar die je tot 1960 alleen per boot of via ezelpaadjes kon bereiken. We hebben het over de Cinque Terre, ingeklemd tussen steile terrasvormige kliffen gelegen langs de kustlijn. Vijf kleurrijke dorpen waar het leven eeuwenlang onveranderd is gebleven. Behalve dan natuurlijk de hoeveelheid mensen die in het hoogseizoen massaal naar de dorpen komen. Dat ze populair zijn hoeven we niet te vermelden. De beste tijd voor een bezoek is in het voor- of najaar.

Kleurrijke plaatsen in Italië Riomaggiore

Bosa

Kleurrijk is de oude wijk Sa Costa van het charmante plaatsje Bosa, gelegen aan de westkust van Sardinië. Dwalen door straatjes, arcades, pleinen en trappen is een must. Ergens hebben de pastelgekleurde gevels iets weg van Burano, maar wie goed kijkt ziet Spaanse elementen terugkomen in de architectuur van dit kleurrijke plaatsje.

Kleurrijke plaatsen in Italië Bosa

Positano

Een heel stuk zuidelijker, eveneens aan de kust, lijkt het net of alle huizen op elkaar zijn gestapeld. Al sinds de Romeinse tijd is Positano een vakantiebestemming. Het schilderachtige dorp is een van de vele pareltjes die de Amalfikust verfraait. Wanneer je op het strand van Positano staat en naar het dorp kijkt, dat zich vastklampt aan de berg, is het een groot mozaïek van gekleurde steentjes. De mediterrane sfeer op een unieke locatie maken van Positano een bijzonder kleurrijke bestemming.

Kleurrijke plaatsen in Italië Positano

Ravenna

Over mozaïeken gesproken. In Ravenna vind je een ander kleurrijk geheel. Zijn het niet gekleurde huizen zoals in de dorpen hierboven besproken, maar is het een veelvoud van glinsterende steentjes die in het zonlicht schitteren. Om de schitterende kleuren van Ravenna te bewonderen, moet je binnen zijn in een van de monumenten, UNESCO-Werelderfgoed. Prachtige mozaïeken uit de Byzantijnse periode zijn eeuwenlang goed bewaard gebleven.

Kleurrijke plaatsen in Italië Ravenna

Wie goed rondkijkt in Italië, ziet overal kleuren. Wandel een typisch Italiaans dorp of volkswijk van een stad binnen en je zal hoogstwaarschijnlijk wapperend gekleurd wasgoed aan de gevels zien hangen. Wij hebben inmiddels een bonte verzameling van foto’s bij elkaar geschoten. Straten van grote steden als Napels, Palermo en Rome zijn onder andere daardoor een lust voor het oog.

Bloemen, bloemen en nog eens bloemen. Van noord naar zuid, van oost naar west, je vindt ze overal. Hangend aan balkons of gewoon op straat bij de voordeur. In alle kleuren worden de huizen en straten in het voorjaar en zomer opgesierd met vooral veel bloemen.

Spello

De onbetwiste winnaar wat betreft bloemenpracht is natuurlijk het dorp Spello in Umbrië. Tussen mei en juni worden de straten van het dorp opgefleurd tijdens het l’infiorata del Corpus Domini. Het lijkt dan net of één groot bloementapijt neerdaalt over het dorp met meer dan 1,5 kilometer aan gekleurde bloemblaadjes. Voor meer info kijk op de website infiorataspello.it.

Kleurrijke plaatsen in Italië Spello

Het zal duidelijk zijn dat dit niet ‘de lijst’ is van de meest kleurrijke plaatsen van Italië, want kleurrijk is subjectief. Er zijn zoveel schilderachtige plaatsjes vol kleur in de Italiaanse laars!

Booking.com

0 reacties op “Kleurrijke plaatsen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.