Campania Stedentrip

Ontdek Napels in 48 uur

Napels

In 1995 werd het historisch centrum van Napels met ruim 300 kerken, burchten en stadshuizen opgenomen in de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Deze indrukwekkende stad is met geen andere Italiaanse en Europese stad te vergelijken. Napels heeft werkelijk alles waar verschillende periodes uit de geschiedenis naadloos in elkaar overgaan.

De lange historie van de stad, die teruggaat tot de Grieken in de 8ste eeuw v.Chr. omvatte onder andere Byzantijnse, Franse, Spaanse en Oostenrijkse overheersers. Ze hebben allemaal hun sporen achtergelaten en zijn medeverantwoordelijk voor de vele gezichten en contrasten waar de stad om bekend staat.

Twee dagen Napels staan garant voor geweldige architectuur, mooie kunst en veel culinaire traktaties. Ontdek samen met ons de schoonheid en geschiedenis, maar zeker ook een kleurrijk, levendig, opwindend en divers Napoli, waar het lijkt of het leven overal op straat afspeelt.

Dag 1 in Napels

Toledo

We starten ons bezoek op een bijzondere en opmerkelijke locatie. Geen wapperend wasgoed aan de gevels of middeleeuwse gevels van kerken en monumenten, maar een moderne wereld in al de tinten blauw die je je maar kunt voorstellen. We bevinden ons in het metrostation Toledo, dat meer lijkt op een kunstgalerij. Het thema water en licht is ontworpen door de architect Oscar Tusquets Blanca.

Napels metro

Historisch centrum van Napels

Eenmaal boven de grond verkennen we het centro storico en laten we ons betoveren door de geluiden en geuren van de stad. In een labyrint van steegjes bezaaid met prachtige architectuur is het net of we ons in een openluchtmuseum bevinden. Dit is het oudste deel van Napels, ooit de stadskern van de antieke wereld. Het wordt gekenmerkt door smalle straatjes, kerken, paleizen, binnenplaatsen, bars, pizzeria’s en honderden ambachtswinkeltjes.

We wandelen over de Via Constantinopel, bezoeken Piazza Bellini, de oude stadspoort Port’Alba en draaien onze hoofden rond op Piazza Dante, een van de grootste pleinen van de stad. Spaccanapoli, de slagader van de stad, is een straat die van oost naar west door Napels loopt. Aan deze schilderachtige en chaotische straat staan fraaie kerken en oude palazzi.

Culinaire specialiteiten

Uit een aaneenschakeling van barretjes, restaurantjes en winkeltjes komen heerlijke geuren die ons hongerig maken. Culinaire specialiteiten zijn er in overvloed. De ‘die hard foodies’ kunnen hun hart ophalen. Hier vind je de beste pizza’s, de meest heerlijke pasta’s, streetfood, verse zeevruchten en heerlijk zoet gebak. Bij bekende pizzeria’s als Da Michele, Di Matteo en Pizzeria Gino Sorbillo is het normaal om even buiten in de rij te moeten wachten voor een tafeltje.

De Napolitanen eten het liefst hun eigen bekende pizza margherita belegd met tomatensaus, mozzarella, knoflook, oregano en een scheut olijfolie. Wij maken een stop bij een van de vele marktkraampjes en worden blij bij het eten van een gefrituurde pizza.

Napels
Napels

Via San Gregorio Armeno

Een bezoek aan de pittoreske Via San Gregorio Armeno is een must. Het is een straat waar ambachtslieden het hele jaar door kerststallen en kerstartikelen maken. Naast heilige beeldjes en andere kerstprullaria zijn er de opmerkelijk figuren van beroemde politici, filmsterren en voetballers te koop.

De straat kent een lange geschiedenis waar de San Gregorio Armeno kerk bovenop een oude tempelruïne is gebouwd. Vlakbij is ook de ingang van Napoli Sotterranea, waar we een wandeltour onder de stad maken. In een doolhof van ondergrondse gangen, uitgehakt in het tufsteen, en onder leiding van een gids leren we een klein deel van de Napolitaanse stadsgeschiedenis kennen.

De keuze van kerken is enorm groot. Er zijn in de loop der eeuwen ruim 448 kerken gebouwd. Wij bezochten de kathedraal van Napels, gesticht in de 13de eeuw, gelegen aan de via del Duomo. Het is de grootste en belangrijkste kerk van de stad en staat bekend om het ‘bloedwonder van St. Gennaro’, waarbij het bloed van de patroonheilige van Napels, San Gennaro, vloeibaar wordt.

Het heiligdom is door de eeuwen heen vaak veranderd en gerestaureerd. De kathedraal wordt omringd door het paleis van de bisschop en enkele andere kerken zoals de kerk van San Filippo Neri, San Paolo Maggiore en San Lorenzo Maggiore. Andere kerken zoals de San Domenico Maggiore en de kerk van Gesù Nuovo zijn al even fascinerend om te bezoeken.

Napels
Napels
Napels

Tip: bezoek het Nationaal Archeologisch Museum, één van de belangrijkste archeologische musea van Europa met onder andere schatten uit Pompeï en Herculaneum. Adres: Piazza Museo 19.

Dag 2 in Napels

We starten onze ochtend met een typisch Napolitaans ontbijt, koffie met een sfogliatella. We maken een wandeling langs de haven, een van de belangrijkste van Zuid-Italië. Met een prachtig uitzicht over de baai met de Vesuvius op de achtergrond kan onze tweede dag niet beter beginnen. De keuze om deze tweede dag in te vullen is groot. Een uitstapje naar Pompeï lonkt, maar we kiezen voor de stad.

Napels

Quartieri Spagnoli en Santa Lucia

Hoge huizen staan dicht op elkaar gebouwd. Tussen de gevels van de smalle straten hangt was te drogen. Marktkooplui verkopen vers gevangen vis en groenten. De wijk Quartieri Spagnoli ligt in het district Montevalvario en is ontstaan in de 16e eeuw ten tijde van de Spaanse overheersing. Het is een van de volkswijken van de stad.

Je leest overal in boeken en op websites dat sommige wijken onveilig zijn. Wij bezochten Quarieri Spagnoli met Iris en haar vriend Peppé en hebben ons nooit een moment onveilig gevoeld. Natuurlijk is het, zoals in alle grote drukke steden, opletten voor zakkenrollers.

Het leven van de Napolitanen speelt zich voor een groot gedeelte af op straat. Het vormt de huiskamer van de inwoners. Een andere stadwijk waar je het traditionele leven kunt zien en aan kunt deelnemen is de wijk Santa Lucia. Het bestaat uit een verzameling van smalle steegjes waar bakkerijen, kleine cafés en ambachtswinkeltjes zijn gevestigd. Kinderen spelen op straat en men voert gesprekken van balkon tot balkon. De levendige en kleurrijke wijk loopt helemaal door tot aan zee.

Napels
Napels

Piazza del Plebiscito

We sluiten onze dag af op Piazza del Plebiscito, ooit het hart van de stad. Het monumentale plein wordt deels omsloten met neoklassieke zuilen. Aan de oostkant staat het Palazzo Reale, het voormalig koninklijk paleis dat verschillende keren is verbouwd. Het is ontworpen in de 17e eeuw door Domenico Fontana.

Op de voorgevel staan acht beelden van verschillende koningen die over Napels hebben geregeerd. Binnen kun je een interessante tour maken door diverse vertrekken ingericht met meubels, wandtapijten, porselein en sculpturen. Verbonden met het paleis is Teatro San Carlo, een van de grootste theaters van Europa en een van de belangrijkste operahuizen van Italië.

Napels

Twee dagen zijn eigenlijk te kort. De diverse kastelen, gebouwd om vijanden te weren, zullen we een volgende keer bezoeken. Eveneens zijn dan de verschillende koningshuizen en paleizen aan de beurt.

‘Eerst Napels zien en dan sterven’, is een beroemde uitspraak uit de tijd van de Bourbons. Misschien wat overdreven, maar waarom ook niet? Sluit je aan bij al die mensen die je zijn voorgegaan. Die kennis hebben vergaard over de antieke wereld, die de vele bezienswaardigheden hebben gezien, maar ook de eeuwenoude culinaire tradities, beroemd over de hele wereld, hebben geproefd. Ontmoet de Napolitanen tijdens een wandeling langs de haven of in een van de vele kleurrijke wijken die de stad kent. Klaar om af te reizen naar Napoli?

Booking.com

0 reacties op “Ontdek Napels in 48 uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.