Gardameer Roadtrip

Adrenaline en romantiek aan het Gardameer

Gargnano aan het Gardameer
DiscoverCars.com

Het Gardameer is het grootste meer van Italië en wordt omringd door een fascinerend en afwisselend landschap. Je kunt er kleurrijke dorpen, historische kastelen, Romeinse bezienswaardigheden en art-nouveau villa’s met weelderige tuinen verkennen. Een van onze favoriete bestemmingen is de westoever waar romantiek en adrenaline zich afwisselen. Lago di Garda Lombardia stelde voor ons twee dagen een reis samen door een schitterend weelderig mediterraan landschap.

Tip: autohuren? Zoek, vergelijk en bespaar tot wel 70% via Discovercars.com.

Limone sul Garda

Hoge bergen en steile kliffen omzomen de westoever van het Gardameer. Op weg naar Gardone Rivièra brengen we eerst een bezoek aan Limone sul Garda. Het fotogenieke dorp staat bekend om zijn citroenboomgaarden die hier vanwege het milde microklimaat uiterst goed gedijen. Vanwege de ligging schijnt de zon hier volop en zijn het de hoge bergen die het dorp beschermen tegen de wind. Sinds de 17e eeuw worden hier al citroenen geteeld. Daarmee is Limone ’s werelds meest noordelijke plek waar citroenoogsten plaatsvinden.

Tot de jaren 30 van de vorige eeuw lag Limone praktisch geïsoleerd van de buitenwereld. Tegenwoordig is het oude vissersdorp een van de meest bezochte plaatsen aan het meer. We volgen de geplaveide straatje richting het pittoreske haventje. We laten ons inspireren door al die kleurcontrasten van boten, bloemrijke balkons en historische gevels.

Limone sul Garda Gardameer

Gardone Rivièra

Gardone Rivièra lijkt haast wel op een exotische bestemming. De omgeving wordt gekleurd door bloemen van historische tuinen zoals die van de botanische tuin Hruska. Maar het zijn ook de monumentale villa’s, omringd door een groene mediterrane vegetatie, die allure geven aan deze uitzonderlijke plek. Een van deze historische villa’s is Hotel Montebaldo waar we verblijven.

Dankzij het meer en de schoonheid van het landschap werd Gardone Rivièra aan het einde van de 19e eeuw een populaire bestemming. Het was de Oosterrijker Luigi Wimmer die Gardone rond 1881 op de kaart heeft gezet. Wanneer je Gardone Sopra bezoekt zal je betoverd worden door indrukwekkende vergezichten.

Strada della Forra

De volgende dag, na een overheerlijk ontbijt buiten aan het meer, vertrekken op we op tijd richting Strada della Forra. Deze weg werd door Winston Churchill beschouwd als het 8ste wereldwonder. Deze spectaculaire weg loopt van het Gardameer stijl naar boven naar Pieve di Tremosine. Ook wel bekend als de Brasa Schlucht is de route slechts 6 kilometer lang, maar absoluut opwindend.

Let op: de weg is van 10.00 tot 19.00 uur alleen toegankelijk van onder naar boven. Daarom verlaten we de provinciale weg langs het Gardameer en rijden via haarspeldbochten omhoog. Het ene uitzicht is nog indrukwekkender dan het andere. Filmliefhebbers herkennen dit decor uit de film ‘Quantum of Solace’, waarbij James Bond met grote snelheid over deze weg en door de tunnels reed.

De Strada della Forra behoort tot de mooiste panoramische wegen van Italië en is favoriet onder motorrijders. Aangelegd in 1913 werd het in die tijd beschouwd als een technisch hoogstandje. Deze weg verbindt de oever van het meer met het hoger gelegen Tremosine-plateau. De inwoners werden bevrijd van een eeuwenlang isolement en hoefden niet meer de steile paden te bewandelen. 

Foto @federicoprevedello

We rijden steil omhoog dwars door de kloof en op tal van punten boort de weg zich door de berg. De route wisselt zich af van diepe duisternis in de tunnels tot smalle gedeeltes waarbij bergwanden ‘gevaarlijk’ over de weg hangen. Midden in de kloof zit het restaurant La Forra, waar we in het verleden veelvuldig hebben gegeten. Maar het is nu nog te vroeg voor wat lekkers en rijden verder richting een van de mooiste dorpen van Italië.

Alto Garda Bresciano Park

We bevinden ons in het Alto Garda Bresciano Park waar Tremosine sul Garda onderdeel van is. Deze gemeente telt 18 gehuchten waar Piève één van is. Het middeleeuws dorp, een van de ‘borghi più belli d’Italia’, staat bekend om zijn ‘Terrazza del brivido’, oftewel griezelterras. Je wordt vanaf 350 meter hoogte getrakteerd op een van de meest waanzinnige uitzichten over het meer. Het middeleeuws dorp bestaat uit slechts enkele straatjes waarvan sommige bijzonder charmant zijn.

We vervolgen onze weg door het achterland, een groen ongerept berglandschap. Van grote hoogtes en diepe dalen slingeren we richting Tignale. We maken een tussenstop bij het Santuario di Montecastello. Het heiligdom werd gebouwd in de 17e eeuw op een hoogte van 700 meter. Daarom biedt het bezoekers een fenomenaal uitzicht over het glinsterend blauwe meer.

In het historische dorp Tignale genieten we van een zeer uitgebreide lunch bij Osteria La Miniera. We worden verwend met een proeverij van het huis, bestaande uit lokale gastronomische gerechten. De ene gang na de andere wordt geserveerd. Van overheerlijke pasta’s tot diverse groente-, vis- en vleesgerechten. Na een dolce en een koffie is een aangename wandeling om wat uit te buiken misschien wel het beste om te doen.

Gargnano

De wandeling maken we in Gargnano, een van de rustige dorpen gelegen aan de oever van het meer. Eigenlijk bestaat het uit een aaneenschakeling van diverse gehuchten. Hoe druk de meeste dorpen rond het meer ook kunnen zijn, is het hier meestal aangenaam vertoeven. Net als de promenade strekt Gargnano zich uit langs het water. Het historisch hart bevindt zich rond het haventje. Paarse bougainville sieren enkele gevels en tussen de elegante huizen valt het stadhuis op.

Net als Limone sul Garda zijn ook hier citroenhuizen te vinden. Het milde klimaat maakt het mogelijk dat er ceders, cipressen, olijfbomen en tal van citrusvruchten kunnen groeien. Diverse wandelingen kunnen er gemaakt worden. Een ervan gaat langs de beroemde Villa Feltrinelli, nu een luxe hotel, maar ooit de residentie van Mussolini tijdens de Republiek van Salò.

Tot slot brengen we de avond door in Ristorante Cavallino 10 in het gehucht Cecina, onderdeel van Toscolano-Maderno. We worden er verwelkomt met een Prosecco Alice om vervolgens te genieten van een uitgebreid diner. Traditionele gerechten worden op een moderne manier geserveerd en de sommelier schenkt bijbehorende lokale wijnen. Het restaurant ligt enigszins wat verborgen, maar is populair bij de lokale bewoners. En dat begrijpen we. Het was werkelijk heerlijk!

We kennen veel Italië liefhebbers waarvan sommige veelvuldig het Gardameer bezoeken en andere er met een grote boog omheen gaan. Wij snappen dat het grootste meer van Italië meerdere gezichten heeft. Maar als je deze tocht hebt gereden, zal iedereen verkocht zijn en gelijk weer in de auto stappen om de trip vol adrenaline opnieuw te beleven.

Autoverhuur

Zoek, vergelijk en reserveer een auto via Discovercar.com. Zoek, vergelijk en bespaar. 24/7 support en gratis annulering.

Hoteltips

Aan het Gardameer zitten veel hotels, maar wil je een droomhotel? Wij zetten enkele voor je op een rij voor een onvergetelijk verblijf aan Gardone Riviera.

Met dank aan Lago di Garda Lombardia & Hotel Montebaldo

0 reacties op “Adrenaline en romantiek aan het Gardameer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.