Gardameer Lombardije

Het kleurrijke Limone sul Garda

uitzicht over Limone sul Garda en het Gardameer
DiscoverCars.com

Tot eind jaren 30 van de vorige eeuw lag Limone sul Garda praktisch afgelegen van de buitenwereld. Dit oude vissersdorp, gelegen aan de noordwestoever van het Gardameer, was alleen bereikbaar per boot of via een steile bergweg. Het was de aanleg van de rijksweg Gardesana die het dorp nieuw leven inblies en in de loop van tientallen jaren zich ontpopte tot een grote trekpleister aan het grootste meer van Italië.

Het kleurrijke dorp geniet veel bekendheid vanwege de vele citroenboomgaarden. De noordwestoever van het meer wordt ook wel Riviera dei Limoni genoemd. Dankzij het zachte microklimaat gedijen hier uitstekend allerlei soorten mediterrane bloemen en bomen, waaronder de citrusbomen.

Korte geschiedenis van Limone sul Garda

Het waren franciscanen monniken die hier in de 13e eeuw de citroenteelt introduceerden. Ondanks het uitstekende klimaat zijn er ook koude periodes, waardoor er in de 17e eeuw de zogeheten limonaie werden aangelegd. Deze citroenkwekerijen werden gebouwd op terrassen gericht op het zuiden. Ze boden bescherming tegen de kou en nachtvorst. Na de eenwording van Italië in 1866 kwam er een eind aan de teelt, omdat goedkopere citrusvruchten uit Zuid-Italië de markt beconcurreerde. Tegenwoordig zijn er nog enkele limonaie te bezichtigen met hun muurtjes en smalle steunpilaren.

Lake Garda - Limone

De meeste mensen zullen denken dat de naam van het dorp verwijst naar de vrucht, maar het komt van het Latijnse woord ‘limes’ wat grens betekent. Tot 1918 was Limone een grensplaatsje tussen Oostenrijk en Italië. Nu ligt het op de scheidslijn tussen Trentino en Lombardije.

Levensverwachting van de inwoners hoogste van Europa

Feit is dat de levensverwachting van de inwoners van Limone tot de hoogste van Europa behoord. Wetenschappers verwijzen naar de gezonde eetgewoonten, klimaat en genen. Het is hoogstwaarschijnlijk niet alleen het gezonde mediterrane dieet, dat rijk is aan lokale vis, olijfolie en citrusvruchten, waarom er zoveel mensen ouder dan 100 jaar worden. Men vermoedt dat de lang geïsoleerde ligging medebepalend is. Genen en een zeldzame bloedgroep zijn generaties lang doorgegeven en zijn terug te leiden naar een echtpaar dat in 1644 hier leefden.

Ongeveer vanaf de jaren 50 uit de vorige eeuw werd het toerisme steeds belangrijker en groeide uit tot een van de belangrijkste inkomsten. Er zijn dan ook veel hotels, restaurants, bars, winkels en natuurlijk strand. Zonaanbidders strijken neer op een van de kleine kiezelstranden terwijl andere door het relatief kleine centrum struinen. Ondanks de populariteit heeft Limone zijn charme weten te behouden.

Schilderachtig haventje

Het oude vissersdorp is gebouwd rond een schilderachtig haventje, omringd door kleurrijke huizen en beschermd door de hoge pieken van het gebergte. De prachtige palazzi en een wirwar van kleine straatjes die tegen de steile hellingen van de Dosso dei Roveri opklimmen, betoveren iedere bezoeker. Een oase van bloemen sieren gevels en straten. Palmbomen wiegen in de wind en oleanders kleuren de omgeving in vrolijke tinten.

Wij maakten de klim naar de kerk San Rocco uit de 16e eeuw waarvan je een spectaculair uitzicht hebt over het dorp en het Gardameer. Een ander heiligdom dat interessant is voor een bezoek is de San Benedetto kerk. De promenade langs het meer biedt, met name tijdens een zonsondergang, een perfecte plek om op en top te genieten van de schoonheid van het glinsterende blauwe meer.

Druk of niet druk, Limone sul Garda blijft een fantastische plaats om te bezoeken.

Hotels in Limone sul Garda

Booking.com

5 reacties op “Het kleurrijke Limone sul Garda

 1. Prachtig vooruitzicht!

 2. Jozef Phlips

  Ik plan samen met mijn twee broers een autoreis naar het Gardameer met als verblijfplaats Limone sul Garda, hopelijk reeds in 2021 als we 2x gevaccineerd zijn en indien alles coronaproof kan verlopen.
  De landen die we zullen doorkruisen (Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk of Zwitserland) moeten dan ook “groene zone zijn”.
  In 2008 en 2011 bezocht ik reeds het Gardameer met een begeleide busreis met gids en telkens brachten we (helaas) een te kort blitzbezoek aan Limone sul Garda. Deze keer willen we “il borgo delle
  limonaie” uitgebreid leren kennen. Che bello ! Ik kijk er echt naar uit, want bovendien volg ik Italiaanse les (halfgevorderd niveau). Ciao a tutti e cordiali saluti.

  • Het Gardameer is prachtige en in het bijzonder Limone sul Garda met zijn vele bloemrijke straatjes. Wij hebben diverse autoroutes op de website staan langs het meer en in de omgeving. Vergeet niet het prachtige Pieve di Tremosine te bezoeken. Het dorp is via een spectaculaire weg, gebruikt in de James Bond film, te bereiken. Deze weg is vlakbij Limone en behoort tot de mooiste wegen van Italië. > https://johnenpieter.com/2016/07/30/spectaculair-gardameer/
   Fijne vakantie!

 3. Karel Phlips

  Zeer verleidelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.