Roadtrip Sardinië

Van Bosa naar Castelsardo, mooiste autotrip van Sardinië

Sardinië, La Speranza
DiscoverCars.com

Een regenboog van huisjes klampt zich vast aan een heuvel met daarboven het kasteel van Malaspina, die in vroege tijden bescherming bood tegen piraten. We zijn in Bosa, tevens ons startpunt van een autotocht langs de noordwestkust van Sardinië richting Castelsardo. Reis mee van Bosa naar Castelsardo. Beide dorpen behoren tot de mooiste van Italië en staan op de lijst van ‘I Borghi più Belli d’Italia‘.

Tip: huurauto nodig op Sardinië? Boek via Discovercars.com. Snel, 24/7 support en gratis annulering.

Bosa

Het schilderachtige stadje Bosa ligt aan de rivier de Temo. Vissersboten liggen aangemeerd aan de Lungo Temo de Gasperi, waar grote palmbomen schaduw bieden. In het historisch centrum verbinden klinkerstraatjes fraaie piazza’s. Statige herenhuizen, aan de hoofdstraat Corso Vittorio Emanuele II, getuigen van een rijke geschiedenis. Hoogtepunt is de wijk Sa Costa met zijn pastelkleurige huizen.

We nemen afscheid van Bosa en vervolgen onze weg noordwaarts langs de kust. De panoramische kustweg van Bosa naar Alghero is een van de mooiste van Sardinië. Deze weg slingert langs baaien, inhammen en steile kliffen. De zee kleurt groen, blauw of turquoise. Het natuurschoon is werkelijk adembenemend mooi en we zijn er stil van.

Het meest toegankelijke strand is La Speranza dat als een halve cirkel ingeklemd ligt in het ruige landschap. Als je omhoogkijkt kun je misschien zeldzame vale gieren spotten, die alleen hier voorkomen. We passeren de stranden van Las Tronas, vernoemd naar de cilindrische rotsen. Roze kalksteenrotsen schitteren in het zonlicht en de zeebodem staat bekend om zijn kleurrijke planten en vissen.

Van Bosa naar Castelsardo

Alghero

En daar duikt het silhouet op van onze volgende bestemming, Alghero, bekend om haar Spaanse karakter. Het elegante centrum van de oude stad doet meer Spaans aan dan Italiaans. In de 12e eeuw werd het plaatsje gesticht door de Genuezen en in 1353 veroverd door de Spanjaarden. Ze verdreven de inheemse bevolking en een Catalaanse kolonie werd gesticht. Sindsdien staat L’Alquer, zoals de lokale bevolking het noemt, bekend als ‘klein Barcelona’ en wordt er op de dag van vandaag een Catalaans dialect gesproken.

Het historisch centrum staat vol mooie monumenten en de geplaveide straatjes brengen je naar prachtige piazza’s. Een wandeling langs de stadsmuren met zijn bolwerken is een must, zeker tijdens de zonsondergang. De kleuren van de lucht zijn getint in oranje, roze en geel. We wandelen langs de honingkleurige muren van het bastion, langs Porta a Mare tot de elegante Piazza Sulis. Aan de ene kant gaat de zon onder in zee en aan de andere kant zien we de mooie klokkentorens boven de daken van huizen uittorenen. Onderweg trakteren we ons op een aperitief bij een van de kleine terrasjes. Dit is genieten, dit is ‘dolce far niente’.

Nuraghe di Palmavera

In de verte zien we het profiel van onze volgende bestemming, Capo Caccia. Maar het gebied heeft nog iets anders te bieden. Onderweg naar de kaap, passeren we Nuraghe di Palmavera, een van de grootste Nuraghische dorpen van Noord-Sardinië. Ongeveer 7000 mysterieuze bijenkorfachtige woningen liggen verspreid over het eiland en ze komen nergens anders ter wereld voor. Er is weinig bekend over het Nuraghische volk. We weten alleen dat hun stenen dorpen werden gebouwd aan het einde van de bronstijd.

Capo Caccia en Grotta di Nettuno

In de verte op het uiterste puntje van Capo Caccia kijkt een vuurtoren hoog uit over zee. Vanaf hier hebben we een prachtig uitzicht over Alghero, gouden stranden en de baai. Vogels nestelen en vliegen tussen de rotsen en hoge kliffen. Hier bevindt zich de Escala del Cabriol (de reeëntrap), 656 traptreden in de rotswand die naar de Grotta di Nettuno leidt. Het is een flinke wandeling langs de steile klip, maar spectaculair. De inspanning loont, want eenmaal beneden in de grot worden we getrakteerd op een prachtig natuurlijk schouwspel van stalactieten en stalagmieten die reflecteren in een ondergronds meer.

Sassari

Verder westwaarts rijdend langs de noordkust van Sardinië, passeren we Sassari, de oudste universiteitsstad van het eiland. Hoewel de buitenkant van de stad bestaat uit flatgebouwen en industriegebieden, is het centro storico een lust voor alle zintuigen. De oude stad zit vol charmante plekjes. Imposante palazzo’s met smeedijzeren balkons en gotische vensters getuigen van een rijke geschiedenis.

Het historisch erfgoed is voor een groot gedeelte bepaald door de Spaanse overheersing die het eiland in 1324 veroverde. Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van Sassari, dan is het Museo Nazionale ‘G.A. Sanna’ een juiste keuze om te bezoeken. Net buiten de stad ligt een van de pronkstukken van Sassari. Tussen de mediterrane vegetatie en onder een strakblauwe hemel staat de zwart-wit gestreepte Basilica della Santissima Trinità di Saccargia. Het is het mooiste voorbeeld van Pisaanse architectuur op Sardinië.

Na een wandeling langs een van de symbolen van de stad, Piazza d’Italia, keren we terug naar een doolhof van smalle straatjes. In het labyrint zitten veel goede restaurants waar men traditionele Sardijnse gerechten kan proeven. Pizza’s, risotto’s, zeevruchten, fregolo con funghi, faine en asinello zijn enkele voorbeelden. Voor diegene die een beetje avontuurlijk zijn proef de gerechten met slakken, ezelvlees of zelfs testikels van kalfjes. Sassari heeft een echte cafécultuur en in de bars worden verbazingwekkende soorten gerechten en snacks geserveerd.

We laten de grote stad achter ons en rijden verder over de weg die zich langs de kust slingert. Onze ogen volgen de contouren van de bergen en de mediterrane vegetatie met op de achtergrond de diepblauwe zee.

Castelsardo

Pastelkleurige huizen klimmen als het ware tegen de heuvel omhoog richting een kasteel. We zijn in het charmante Castelsardo, dat behoort tot een van de mooiste dorpen van Italië.  In de loop der tijd heeft het plaatsje verschillende namen gehad. Zo werd het in 1102 gesticht door de familie Doria uit Genua en heette het Castelgenovese. Onder de Spanjaarden heette het Castel Aragonese en pas sinds de 18e eeuw Castelsardo, dat letterlijk Sardisch kasteel betekent.

Het bolwerk, gelegen op een rotspunt, kan worden bereikt door omhoog te klimmen naar de dikke stadsmuren. Eenmaal binnen de muren slingeren de smalle straatjes rondom het kasteel, dat onderdak biedt aan een museum, omhoog en omlaag. Naast de vestingwerken zijn er enkele kerken te bezichtigen, waaronder de Parochiekerk van San Antonio Abate uit de 17e eeuw.

In de straatjes zitten tal van restaurants en winkeltjes gevestigd. Opvallend zijn de gevlochten manden, waar het plaatsje om bekend staat. Met een beetje geluk zie je vrouwen in de deuropening deze oude kunstnijverheid uitvoeren.

Isola Rossa

Enkele kilometers verder lopen de heuvels geleidelijk af naar zee. Roze rotsen zijn in allerlei vormen geërodeerd door weer en wind. Achter het mediterrane stuikgewas ligt het kleine en rustige vissersdorp Isola Rossa, vernoemd naar het roodkleurige rotseiland dat in de baai ligt. Op het strandje, tussen de vissersboten, ploffen we voldaan neer. We kijken uit over een helderblauwe zee en terug op een fascinerende reis langs schitterende versterkte plaatsen en uitgestrekte natuurreservaten. Wij hebben veel moois gezien in Italië, maar het noorden van Sardinië heeft een speciaal plekje in onze harten veroverd.

Huurauto

Huurauto nodig op Sardinië? Zoek, vergelijk en bespaar via Discovercars.com. 24/7 support en gratis annulering.

Hotels

Booking.com

0 reacties op “Van Bosa naar Castelsardo, mooiste autotrip van Sardinië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.