Toscane

De winterse charme van Toscane

Toscane winter
DiscoverCars.com

Wij krijgen vaak de vraag of de regio Toscane gedurende de wintermaanden de moeite waard is om te bezoeken. Hoewel de beste periode van het jaar, naar onze mening het voor- en najaar, kan de winter een interessante tijd zijn. Het glooiende landschap wordt minder drukbezocht door toeristen en de steden zijn een stuk aangenamer met minder lange rijen bij populaire musea en andere bezienswaardigheden. Houd er rekening mee dat er tijdens de sombere wintermaanden ook veel gesloten is. Wij hebben vaak genoten van zonnige dagen met strakblauwe luchten, maar ook dat er regenachtige dagen zijn en er sneeuw valt. De wegen kunnen onbegaanbaar worden vanwege ijzel, zeker in de heuvels. Maar met een beetje planning vooraf kan deze populaire regio iedere bezoeker tussen december en maart boeien.

Toscane is tijdens de winter rustig. Ben je op zoek naar levendige pleinen en bruisende cafés dan is een bezoek aan Toscane beter gedurende de andere seizoenen. Natuurlijk zullen de piazza’s en bars van de grotere steden als Florence en Siena drukker zijn met mensen dan in Cortona of Volterra. Na de decemberfeestdagen lijkt het net of Toscane in een soort van winterslaap valt tot Pasen, met een kleine opleving tijdens carnaval.

Maar juist voor diegene die op zoek is naar rust is Toscane een ideale winterbestemming. De straten, pleinen en monumenten zijn rustig, sterker nog wij hebben vaak gedacht of wij de enige bezoeker waren. Met een dikke jas aan en een warme wollenmuts op hebben wij Monteriggioni, Pienza, Montalcino, Montepulciano en vele andere plaatsen ontdekt, die tijdens de zomermaanden overspoeld kunnen worden door toeristen, maar waar wij in de winter nagenoeg de enige bezoeker waren.

Wie niet zo de behoefte heeft om alleen te zijn, maar graag wat meer reuring zoekt kan dan beter de grotere steden bezoeken. Dit geldt ook wanneer het echte winterweer met veel natte dagen, sneeuw en gladheid Toscane in zijn greep houdt. Dan zijn de dorpen met hun gesloten luiken, afgelegen boerderijen, koude en vochtige kastelen en abdijen niet zo pittoresk meer.

Kies in plaats van een landelijk verblijf een accommodatie in een grotere stad waar de meeste hotels en restaurants ook tussen Kerst en Pasen hun deuren geopend hebben. Een goede optie is Florence of Siena. Beide hebben een fantastisch historisch centrum met een ruime keuze aan bezienswaardigheden, restaurants en bars om jezelf na een lange stadswandeling op te warmen. Ze bieden een gemakkelijke toegang tot charmante heuvelstadjes in de omliggende omgeving. Kleinere plaatsen als San Gimignano of Arezzo zouden een andere keuze kunnen zijn om als uitvalsbasis te fungeren.

Houd de weersvoorspelling goed in de gaten. Toscane is niet altijd zonneschijn zoals de mooie plaatjes doen lijken in tijdschriften en boeken. Het kan ook flink regenen in de geliefde regio en zeker in de winter. Wij zorgen er altijd voor dat we een tweede plan hebben voor het geval een wandeling door de heuvels of stad in het ‘water’ dreigt te vallen. Bewaar pittoreske plaatsen als Cortona, San Gimignano, Volterra, Pitigliano en vele andere voor een heldere dag. Een autotocht maken door de Chiantistreek of de glooiende heuvels van Val d’Orcia zijn alleen mooi wanneer het droog is en de wegen goed begaanbaar zijn.

Een tweede plan zou voor ons kunnen zijn een bezoek aan een musea of basiliek, maar wat dacht je van een wijnproeverij of het proeven van seizoensgebonden gerechten en producten. Verscholen onder de portieken van de bijzonder gevormde piazza van Greve in Chianti bezochten wij de beroemde historische slagerij Antica Macelleria Falorni. Naast de verkoop van lokale producten uit de Chiantistreek is er ook een kleine menukaart. Wij hebben daar zo genoten van al dat lekkers dat we het nog kunnen herinneren als de dag van gister.

De rijke keuken van Toscane is tijdens de koude maanden van het jaar een ware traktatie. Wildsauzen, geroosterd of gebraden vlees, soepen en diverse stevige groente in olijfolie staan op het menu. De keuze is groot en de juiste plaats om je smaakpupillen te verwennen met authentieke gerechten zijn de lokale trattoria’s en osteria’s. Laat restaurants met schreeuwende menuborden links liggen en wandel de achterafstraatjes in. Vast en zeker stuit je op een restaurant waar ze echte Toscaanse gerechten serveren.

Misschien is deze regio in de winter niet zo levendig als tijdens de zomermaanden. De winterse charme van Toscane is voor diegene die rust zoeken en tegelijkertijd van al het moois wil genieten wat deze favoriete regio te bieden heeft.

0 reacties op “De winterse charme van Toscane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.