Cultuur & Lifestyle

Waarom dragen Italianen rood tijdens Oudjaar?

Nieuwjaar 2023
DiscoverCars.com

Oudejaarsavond is nog maar een paar uur verwijderd en de Italianen maken zich op voor de volgende traditie. Want het is tijd voor het dragen van iets roods, meestal ondergoed, om het geluk in het nieuwe jaar gunstig te stemmen. Maar waarom en waar komt deze typisch Capodanno-traditie vandaan?

Omdat rood de symbolische kleur van leven, kracht en rijkdom is dragen Italianen vanzelfsprekend iets roods op oudejaarsavond. Het is een manier om afscheid de nemen van het oude jaar en vol geluk het nieuwe jaar te beginnen. Kortom voor Italië is het een gelukskleur.

Nu denk je misschien om vanavond ook iets roods aan te trekken. Dat kan, maar volgens traditie moet het kledingstuk een geschenk zijn en mag het alleen de laatste nacht van het jaar gedragen worden. Het is vooral rood ondergoed waar we het over hebben. Slips, bh’s en rode boxers.

rood oudjaarsavond capodanno

Voor wie een Prada of een Versace te duur is, kan terecht in iedere lokale Italiaanse supermarkt. Tijdens de laatste weken van het jaar puilen de rekken uit met rood ondergoed. Koop zeker niet voor jezelf een rode slip, want dat is volgens deze oudejaarstraditie bedrog.

En let op! Het dragen van rood ondergoed heeft meer strikte oudejaarsregels. Zo moet het tijdens de nacht binnenstebuiten gedragen worden. Vervolgens op nieuwsjaardag op de juiste manier, om het de dag erna weer weg te gooien. Kortom, we laten al het oude achter ons en beginnen met het nieuwe.

Maar waar komt deze traditie toch vandaan? Sommige beweren dat het dragen van rood op oudejaarsavond ooit is begonnen in China. De Chinezen gebruikten de kleur rood om onder andere de boze geesten te verdrijven en de mensetende Nian op afstand te houden. Andere beweren dat rood pas een belangrijke kleur werd in de Middeleeuwen om heksen te verjagen en ongeluk af te wenden. Maar ook ten tijde van het Romeinse Rijk werden rode jurken gedragen, omdat rood symbool stond voor macht, vruchtbaar- en gezondheid. Zo zou het energie geven om het nieuwe jaar te beginnen vol passie en geluk.

Rood ondergoed wel of niet?! Wij proosten op een gelukkig nieuwjaar en wensen iedereen een heel goed 2023 toe met veel mooie nieuwe Italiaanse avonturen.

Wij wensen iedereen een Felice Anno Nuovo!

Booking.com

0 reacties op “Waarom dragen Italianen rood tijdens Oudjaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.