Toscane

Montalcino, een wereldberoemd wijndorp in Toscane

Montalcino in Toscane

Het wijndorp Montalcino ligt in een van de mooiste Toscaanse streken, Val d’Orcia. Omgeven door middeleeuwse muren en gedomineerd door een imposant kasteel, trekt het jaarlijks veel bezoekers vanwege zijn overheerlijke Brunello wijn. Het historisch centrum is goed bewaard gebleven en verleid je om in rond te dwalen om vervolgens te genieten in een restaurant van overheerlijke lokale specialiteiten.

Val d’Orcia

We wandelen door de geplaveide straatjes en vullen onze longen met de zuivere lucht van het Toscaanse platteland. Bovenaan het dorp stuiten we op een indrukwekkend panorama. Vanaf grote hoogte kijken we uit over de glooiende heuvels van Val d’Orcia, een van de wonderen van de regio. Het is bijna onmogelijk om je niet te laten betoveren door dit landschap dat menig kunstenaar heeft geïnspireerd. De streek staat sinds 2004 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

De vallei is wonderschoon waar kunst en natuur elkaar ontmoeten en elkaar nooit verlaten. Cipressenlanen, eindeloos glooiende heuvels, geordende rijen olijfbomen en wijnstokken die de kleine dorpjes op de hellingen omlijsten. Het silhouet van de Monte Amiata is duidelijk zichtbaar en we speuren verder langs de horizon op zoek naar andere bekende plekken.

Historisch erfgoed van Montalcino

Montalcino is een middeleeuws dorp dat al sinds het Etruskische tijdperk wordt bewoond en zich heeft verrijkt met historisch, artistiek en cultureel erfgoed. De fundamenten van het huidige dorp werden gebouwd in 930. In 1100 werd de vier kilometer lange stadsmuur opgetrokken met dertien torens en zes poorten. Het karakteristieke centrum wordt gedomineerd door een machtig fort dat dateert uit 1361. Toen in 1555 het grondgebied van Siena zich overgaf aan de Florentijnen hebben nog 650 families zich hier vier jaar lang verzet voor ze zich ook overgaven. Tegenwoordig verwelkomt het bolwerk bezoekers op zoek naar goede wijnen en lekker eten.

Piazza del Popolo vormt het middeleeuws hart van Montalcino. Op de hoek staat het Palazzo dei Priori met op de gevel marmeren wapenschilden van de podestà. Bijzonder fraai is de bijbehorende slanke smalle toren, gebouwd tussen de 13e en 14e eeuw in Sienese stijl. Andere bezienswaardigheden zijn het bisschoppelijk paleis en de kerken van Sant’Agostino, Sant’Egidio en San Francesco.

Montalcino Toscane

De abdij van Sant’Antimo is een klooster in Toscaans Romaanse stijl en is een plaats van aanbidding in Castelnuovo dell’Abate dat deel uitmaakt van de gemeente Montalcino. Het wordt bewoond door een kleine kloostergemeenschap van Franse priesters die zich hier in 1979 vestigden, nadat het complex lange tijd heeft leeggestaan. Een bezoek aan de abdij wordt nog indrukwekkender wanneer tijdens de missen, de monniken Gregoriaanse liederen zingen.

Festivals in Montalcino

Het charmante plaatsje komt tijdens de Sagra del Tordo tot leven, een bekend traditioneel oktoberfeest dat geïnspireerd is op de jachttraditie. Er is een historische processie en er vindt gedurende twee dagen een boogschietwedstrijd plaats tussen de vier wijken. Het is niet alleen een geliefde traditie onder de inwoners, maar van heinde en verre komen bezoekers naar dit spektakel.

In de zomer worden er verschillende evenementen georganiseerd zoals in juli de populaire Jazz Wine, een festival waar bekende jazzmuzikanten optreden. Dan is er in september nog de week van de honing dat volledig in het teken staat van de lokale bijenteelt.

Wijn en eten

De landschappen van Val d’Orcia lijken met opzet te zijn gemaakt om ze op foto’s te vereeuwigen. Het ene uitzicht is nog mooier dan de andere en de dorpen lijken te streven om de mooiste plek op te eisen. Montalcino is geen uitzondering. In de geplaveide straatjes zijn het ambachtelijke winkels die trots hun lokaal traditionele koopwaar aanbieden.

Terwijl de omgeving zich vult met kleuren en geuren kun je er overal heerlijke lokale gerechten wegspoelen met uitstekende wijnen. De Brunello di Montalcino DOCG speelt natuurlijk de hoofdrol. Heerlijk is de Pecorino di Pienza met zijn bijzondere smaak dankzij de rijping in eikenhouten vaten. Wij hebben genoten van Pici all’Anglione, kenmerkend voor zowel het pastaformaat als de specerijen op basis van een bijzondere delicate en verfijnde knoflooksoort. Heerlijk was de panzanella, gemaakt van oudbakken brood en de ciancifricola, een soort omelet met een mengsel van olie, knoflook en tomaat.

Het zijn de goede geneugten die het Toscaanse dorp voortbrengt, waar wij een warme herinnering aan hebben. Montalcino zal ons zeker weer verleiden als we terugkomen met al zijn pracht en overheerlijke gastronomie.

0 reacties op “Montalcino, een wereldberoemd wijndorp in Toscane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.