Sardinië

Castelsardo

Je kunt er niet omheen, want van welke kant je het Sardijnse dorp ook benadert, hoog op een klif kijkt Castelsardo uit over de Middellandse Zee en kustlijn. Gedomineerd door het Doria-kasteel en omringd door kleurrijke huizen is het een schilderachtig plaatsje dat fraai afsteekt tegen het diepblauwe zeewater en de strakblauwe lucht aan de noordkust van Sardinië.

Het is niet moeilijk voor te stellen dat deze plek een lange geschiedenis heeft. De diverse namen van het plaatsje zijn terug te leiden naar de verschillende heersers die zich hier vestigden. Vanwege de uitstekende strategische ligging was het de aristocratische familie Doria uit Genua die in 1102 Castel Genovese stichtte. In 1448 veranderde de Spanjaarden het in Castello Aragonese en kreeg het in 1776 door de Savoye heersers zijn huidige naam, Castelsardo.

Maar de geschiedenis gaat verder terug dan de middeleeuwen, want in de omgeving zijn nuraghi-torens gevonden, afkomstig van een bevolking die van 1800 tot 500 v.Chr. woonden op dit eiland. Ook zijn er sporen terug te leiden naar de Romeinen die hier een haven hadden.

Ondanks de lange geschiedenis en diverse veroveringen heeft Castelsardo zijn middeleeuws uiterlijk goed weten te behouden en behoort het tot I Borghi più belli d’Italia, oftewel tot de mooiste dorpen van Italië.

Wij parkeren de auto langs de hoge versterkte wal en verkennen te voet het historisch centrum. Tussen de muren wandelen we over steile trappen en verdwalen in een wirwar van smalle geplaveide straatjes waar we af ten toe een glimp opvangen van de azuurblauwe zee. Het is stil in de steegjes. Het enige wat we horen is af en toe wat gekrijs van meeuwen die hoog boven ons als vliegers zweven in de wind. Het oude centrum staat misschien niet vol oude grote herenhuizen of andere belangrijke monumenten, maar vormt een harmonieus geheel. Het zijn vooral de kleurrijke huizen, het labyrint van straatjes en de ontelbare trappen die Castelsardo zo interessant maakt.

Het kasteel huisvest een museum en is gewijd aan traditioneel mandwerk, een kunst die nog steeds leeft in Castelsardo. De traditie dateert uit de tijd van de Benedictijnen (14e eeuw) en is sindsdien van moeder op dochter doorgegeven. Het weven van manden trekt jaarlijks ongeveer 80.000 bezoekers naar het dorp.  In de straatjes vind je tal van kleine winkeltjes waar men handgemaakte manden en andere kunstnijverheid verkoopt.

Naast de vestingwerken zijn er enkele belangrijke religieuze gebouwen te verkennen waaronder de Sant’Antonio Abatekathedraal gewijd aan de beschermheilige van het dorp. De kerk werd gebouwd in 1503 en wordt geflankeerd door een klokkentoren. Binnen in de kerk is een retabel van Maestro di Castelsardo, een van de belangrijkste renaissanceschilders van Sardinië, te bewonderen. Iets verderop staat de Romaanse Santa Maria kerk.

Bijzonder is de traditionele Lunissantiprocessie die op paasmaandag wordt gehouden. Het is een van de bekendste paasfeesten van het eiland. De straten zijn dan met fakkels verlicht en er wordt muziek van drie eeuwenoude liederen gespeeld die van generatie op generatie zijn doorgegeven.

We passeren intieme pleintjes en diverse punten waar we genieten van prachtige vergezichten. Naast ambacht winkeltjes, bars en ijssalons zijn er genoeg restaurants voor het proeven van lokale gerechten. Topaanvoerder is natuurlijk verse vis uit zee en spaghetti met zee-egel of kreeft.

De kust rond Castelsardo heeft een aantal interessante natuurverschijnselen waaronder rotsen die door winderosie bijzondere vormen hebben gekregen. Beroemd is de ‘Olifantenrots’. Verder zijn er enkele ‘domus de janas’, kunstmatige grotten gemaakt door Sardijnen uit de neolithische periode, te bezichtigen. Langs de weg naar Sedini zijn er overblijfselen uit de Romeinse periode en interessant zijn de Nuraghe Paddaggiu langs de weg naar Valledoria. Maar wie een plons in het heldere zeewater wil maken bezoekt Lu Bagnu of zoals wij deden, de stranden bij Isola Rossa.

3 reacties op “Castelsardo

  1. Iedere keer als ik een mail krijg van jullie denk ik: hoe is het mogelijk al die foto’s zonder massa’s mensen. Nu kan er veel gemanipuleerd worden maar toch…….
    Nu heb ik toch echt mijn twijfels over de echtheid van de berichten. De laatste twee mails zeggen niets over de hectische tijden in Italië. Sorry maar dat vind ik heel vreemd. Zitten jullie wel in het zuiden of verblijven jullie op IJsland en halen jullie de beschrijvingen gewoon uit toeristische boeken?

  2. Rieneke van de Pol

    Nu Europa zich langzaam weer opent hopen we toch nog deze zomer naar Sardinië te mogen/kunnen gaan. Castelsardo staat op ons lijstje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.