Lombardije Roadtrip

Autoroute van Franciacorta naar Mantua

Sirmione
DiscoverCars.com

De regio Lombardije is er een van contrasten en herbergt het grootste stedelijk gebied van Italië. Tussen de grote steden als Milaan, Bergamo en Brescia liggen charmante kleinere steden en prachtige dorpen verscholen in bekoorlijke landschappen. Strategische plaatsen vertellen de geschiedenis van de vele heersende machten die het gebied opeiste. In deze autotocht nemen we je mee van het boerenachterland naar enkele mooie historische plaatsen waar diverse krachtpatsers uit de geschiedenis ons zijn voorgegaan. Het zijn onder andere de Romeinen, Lombarden en Venetianen die verantwoordelijk zijn voor de culturele en gastronomische hoogtepunten van dit gebied. Reis mee door de beroemde wijnstreek van Franciacorta naar Mantua.

Tip: huurauto nodig? Zoek, vergelijk en bespaar via Discovercars.com.

Franciacorta

Het dorp Erbusco ligt in het hart van de prestigieuze wijnstreek Franciacorta, ten zuiden van het schilderachtige Alpenmeer Lago d’Iseo. De wijnroute Strada del Franciacorta voert ons door de glooiende wijngaarden met oude kastelen, kloosters, mooie herenhuizen en villa’s waarvan de meeste tegenwoordig als wijnboerderij dienen. Hier wordt de ster van de regio geproduceerd, de Franciacorta DOCG. De start van deze mousserende wijn begon in 1960 en in 1995 werd het gebied bekroond met het DOCG-keurmerk en staat garant voor een goede wijn die volgens de champagnemethode wordt gemaakt.

Verschillende varianten die hier tot bloei komen passen bij diverse gerechten. De wijn gemaakt van chardonnay, pinot bianco en pinot nero druiven wordt geserveerd bij voorgerechten tot overheerlijke op kaas gebaseerde nagerechten. Wij vonden het heerlijk smaken bij vis en zeevruchten.

De streek dankt zijn welvaart aan de monniken die hier in de middeleeuwen het land rond Franciacorta droog legden en diverse kloosters bouwden. Het dorp Borgonato werd zelfs de zomerresidentie van de kloosterorde Santa Giulia uit Brescia. Het klimaat en het liefelijke landschap trok eveneens adellijke en rijke families uit stedelijk gebied en bouwden imponerende villa’s. Vandaag de dag trekt het nog steeds veel bezoekers.

De route gaat langs eindeloze wijngaarden en we laten de kasteelachtige villa’s achter ons om door te reizen naar de stad Brescia.

Brescia

De regio telt veel interessante steden, maar Brescia wordt vaak over het hoofd gezien. Het historisch erfgoed bestaat onder andere uit Romeinse ruïnes en mooie renaissance-architectuur. Een wandeling door het centrum betekent een reis door de tijd. Architectonische pareltjes en historische schatten sieren het centrum.

Een Romeins theater, de ruïnes van de Tempio Capitolino uit 73 n. Chr op het Piazza del Foro vormden het hart van Brixia, zoals Brescia in de Romeinse tijd heette. Het klooster San Salvatore-Santa Giulia werd gebouwd in de Lombardische periode in het jaar 753 en de kathedraal La Rotonda dateert uit de middeleeuwen. De Venetianen zijn vanaf 1520 verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de stad en bouwden onder andere het Castello dat een fraai uitzicht biedt over Brescia en het omliggende landschap.

Na een bezoek aan diverse bezienswaardigheden strijken we neer op een terras aan Piazza del Duomo. Hier genieten wij van een heerlijk visgerecht, bestaande uit spaghetti met venusschelpen gepaard met een heerlijke Franciacorta DOCG, en laten we de omgeving op ons inwerken.

Sirmione

Het schiereiland Sirmione wordt de ‘parel van het Gardameer’ genoemd. Het waren eveneens de Romeinen die zich hier aan het grootste meer van Italië vestigden en er een kuuroord stichtten. Als eerste worden we begroet door de imposante Rocca Scaligera, gebouwd in de tijd toen de machtige Scaligersfamilie hier de scepter zwaaide. Via een ophaalbrug wandelen we het historisch centrum binnen. Binnen de stadsmuren gaat de wandeling door het middeleeuws centrum over in paden langs olijfboomgaarden en het blauwe meer. Aan het einde van de landtong bevindt zich de oude Romeinse kern met de Grotten van Catullus. De archeologische vindplaats bestaat uit een enorme Romeinse villa en een kuuroord. Hoogtepunten zijn enkele mooie fresco’s en mozaïeken.

San Martino della Battaglia

We laten de weelderige vegetatie en het glinsterende blauwe Gardameer achter ons en rijden in zuidelijke richting. In de verte zien we het silhouet van de 74 meter toren San Martino della Battaglia. Het monument werd in 1878 gebouwd ter herdenking aan de Slag bij San Martino in 1859. Binnen is een museum dat het verhaal vertelt over de Onafhankelijkheidsoorlog tegen Oostenrijk. Er hangen oorlogsschilderijen en portretten van militaire leiders. Vanaf de top hebben we een waanzinnig uitzicht over wijngaarden, Sirmione, het Gardameer en met een beetje inspanning onze volgende bestemming.

Castellaro Lagusello

Op slechts enkele kilometers verwijderd van het populaire Gardameer ligt het rustige dorp Castellaro Lagusello. Verscholen tussen licht glooiende heuvels ligt het versterkte dorp aan een hartvormig meertje. Zo druk als Sirmione kan zijn, zo rustig zijn de middeleeuwse straatjes van dit lieflijke dorp. Castellaro behoort tot de mooiste dorpen van Italië.

Het castello domineert de omgeving en dateert uit de 13e eeuw. Het is onderdeel van de vestingwerken waaronder de vier torens en de stadsmuur. Via een ophaalbrug wandelen we het oude middeleeuwse centro storico binnen. Historische huizen zijn fraai onderhouden en verklappen hun lange geschiedenis. Prachtige tuinen vol bloemenpracht kleuren de omgeving en is het de stilte en rust die het hier zo aangenaam maakt.

Mantua

We sluiten deze roadtrip af in Mantua of Mantova. De contouren van deze kunststad weerspiegelen in het water van de meren die Mantua aan drie kanten omgeeft. Binnen de vestingmuren ligt het indrukwekkende historisch centrum met prachtige monumenten uit verschillende historische periodes. De stad kwam tot bloei tijdens de renaissance onder de Gonzaga’s en staat sinds 2008 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Kasseienstraatjes verbinden piazza’s en leiden ons naar diverse architectonische juweeltjes van de stad. Het historisch hart ligt rond drie belangrijke pleinen: Piazza Sordello, Piazza del Broletto en Piazza dell’Erbe. Met veel plezier denken wij terug aan de laatstgenoemde piazza met zijn restaurants. Tijdens een eerder bezoek, in een herfstperiode, hebben wij hier genoten van de overheerlijke ravioli alla zucca oftewel ravioli met pompoen en salieboter. Een gerecht dat smelt op je tong, che bouno!

Opvallende bezienswaardigheden die een bezichtiging waard zijn, zijn onder andere Palazzo Ducale, de Duomo, Basilica di Sant’Andrea, Teatro Bibiena en Palazzo Te met zijn kleurrijke fresco’s.

Van Franciacorta naar Mantua

In de imponerende tuin van het Palazzo Te, blikken we terug op een fascinerende reis door een prachtig gebied van de regio Lombardije. Wijnranken, Romeinse opgravingen, middeleeuwse dorpskernen en monumenten in renaissancestijl wisselen zich af. Hartige gerechten hebben we weggespoeld met heerlijke mousserende lokale wijnen. Dit is een route die iedere historicus met een passie voor heerlijk eten en drinken zeker zal aanspreken.

Huurauto

Boek je huurauto via Discovercars.com. 24/7 support en gratis annulering.

Hotels

Booking.com

0 reacties op “Autoroute van Franciacorta naar Mantua

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.