Le Marche

Loreto belangrijk bedevaartsoord in Italië

Plein en basiliek van Loreto in Le Marche

Het heuvelstadje Loreto is een van de belangrijkste bedevaartsoorden in Italië. Van kilometers ver is de koepel van het heiligdom te zien. Binnen in de enorme basiliek staat Santa Casa, het huis van de maagd Maria waarin Jezus is opgegroeid. Jaarlijks trekt het miljoenen bezoekers uit de hele wereld. Maak kennis met het artistieke en culturele erfgoed van Loreto.

Conero Riviera

De skyline domineert een van de mooiste delen van de Adriatische kust. Loreto rijst op tussen de glooiende heuvels van de Conero Riviera in de regio Le Marche. Alleen al de plek is waanzinnig mooi. Eenmaal boven aangekomen zal iedere bezoeker betoverd worden met uitzichten op de Adriatische Zee, de Monte Conero en de Apennijnen.

Opvallend zijn de renaissancistische vestingwerken rond het historisch centrum met vier imposante bastions. Iedere keer wanneer we het centrum binnenwandelen worden we overdonderd door de schoonheid van de gebouwen. Aan Piazza della Madonna staat de indrukwekkende Basiliek van Loreto.

Loreto Le Marche Conero Riviera

Legende van Loreto

De enorme basiliek huisvest het huis van Maria dat in 1294 op wonderbaarlijke wijze door vier engelen van het Heilige Land is opgetild en naar Loreto is gevlogen. De legende vertelt dat de engelen dit deden om het te beschermen tegen de Saracenen die het Heilige Land waren binnengevallen. Het huis komt uit Nazareth, waar Maria in woonde nog voordat ze met Josef was getrouwd en de aankondiging ontving. Volgens overlevering is de realiteit minder spiritueel, aangezien kruisvaarders het steen voor steen naar Italië brachten. Eerst naar Trsat in Kroatië (1291), vervolgens naar Ancona in 1293 en tenslotte naar Loreto in december 1294.

Na uitgebreid historisch en archeologisch onderzoek blijken de stenen daadwerkelijk uit het Heilige Land te komen. Daarom is er geen twijfel over de oorsprong van het huis dat het uit het Midden-Oosten komt. Misschien komt de legende van de engelen voort uit de achternaam van Principi Angeli Comneno, de familie die het Heilige Huis wilde redden, zodat het niet in islamitische handen terecht zou komen.

Waarom Loreto?

Waarom voor de plaats Loreto is gekozen, blijft tot op de dag van vandaag een grote vraag. Vermoedelijk omdat het dicht bij Ancona ligt dat altijd een belangrijke haven was voor kruisvaarders op weg naar het Heilige Land. Ongeacht hoe het huis van Maria in Loreto is aangekomen, het trekt het hele jaar door pelgrims uit de hele wereld. Vooral op 9 december, de dag waarop het huis arriveerde, komen ontelbare bezoekers naar Loreto.

Santa Casa

Santa Casa bestaat uit 3 muren, omdat Maria’s huis gedeeltelijk in een grot was gebouwd waar een wand van de grot als 4e muur diende. In 1468 werd de Loreto-Basiliek opgericht om het huis te beschermen. De bouw duurde 120 jaar. Aan de bouw en de rijkelijke versiering van het heiligdom werkten belangrijke renaissancekunstenaars mee, onder wie Bramante. In het Heilige Huis staat de beroemde Zwarte Madonna van Loreto, het origineel ging verloren in 1021 na een grote brand. Het huidige beeld dateert uit 1922 en is het werk van Leopoldo Celani.

De kerk is vrij groot, met een lengte van net geen 100 meter, verdeeld in drie beuken. In het midden staat het Heilige Huis met de marmeren bekleding dat ook dienstdoet als altaar. De talrijke kapellen verfraaien de basiliek. Het interieur is versierd met werken en fresco’s van de meest gerenommeerde schilders uit die tijd.

Het was de pauselijke landsheer Sixtus V die in 1586 Loreto tot stad opwaardeerde. Eenmaal na een bezoek aan het heiligdom zijn er tal van andere prachtige gebouwen en monumenten te ontdekken. De Piazza della Madonna wordt geflankeerd door de arcades van het Palazzo Apostolico. Verder valt op de barokke klokkentoren ontworpen door dezelfde architect die het Paleis van Caserta ontwierp, Luigi Vanvitelli. En natuurlijk de artistieke fontein uit de 17e eeuw.

De Porta Romana en de stadsmuren, gebouwd rond 1520, zijn te bereiken via de Corso Boccalini. Liefhebbers van de dichter Leopardi kunnen zijn geboortehuis bezoeken, hij werd hier in 1798 geboren. Het stadje is compact, er zijn restaurants en winkels die lokale ambachtelijke producten verkopen. De Madonna van Loreto is de beschermheilige van de vliegeniers, vandaar dat er een historisch museum voor de luchtvaart in het stadje aanwezig is, met een collectie van unieke en originele stukken uit de luchtvaartgeschiedenis.   

2 reacties op “Loreto belangrijk bedevaartsoord in Italië

  1. sonja beckman

    Hallo, dank voor al jullie mooie en leuke stukjes over Italië. Nu even over een foutje in dit stukje Trst /Trieste is nooit Kroatisch geweest. Het ligt in Slovenië en heeft vele nationaliteiten gehad. Als dochter van een in Gorizia als Italiaanse geboren moeder van Sloveense origine, mocht ik dit niet laten lopen.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Tri%C3%ABst_(stad)

    Ga nog lang door met jullie prachtige stukjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.