Lazio

Labro

Skyline van Labro en achterliggende bergen

Labro wordt ook wel het ‘stenen dorp’ genoemd en waakt al eeuwenlang over een landschap vol mythen en legendes. Gebouwd bovenop een beboste heuvel wordt het middeleeuws dorp omgeven door weidse panorama’s over het meer van Piediluco en de torsenspitsen van de bergketen Terminillo. In de oudheid werd het grondgebied bewoond door de Sabijnen en waar volgens de oude Romeinen oorlogszuchtige stammen zich ophielden.

Ver weg van de gebaande paden

Ver weg van de gebaande paden was Labro voor ons een complete verrassing. Iedereen kent het wel, dat er onverwachts een pareltje aan je voorbijgaat waar je met veel plezier op terugkijkt. Midden in een groen bergachtig landschap, duikt daar ineens een dorp op met een kasteel dat boven de daken van oude grijze huizen uittorent. Een dorp dat al eeuwenlang het grensgebied van de provincies Rieti en Terni domineert. We volgen de steile weg heuvelopwaarts en de contouren van Labro worden steeds gedetailleerder.

Labro Lazio

Geschiedenis van Labro

De oorsprong van de naam Labro is niet geheel duidelijk. De legende vertelt dat het kasteel van Labro werd gebouwd door een edelman, de heer Nobili, die tijdens een jacht beloofde een kasteel te bouwen op de plek waar hij zijn eerste zwijn zou schieten. Historici verwijzen naar het Latijnse woord ‘aper en aprum’ dat ‘wild zwijn’ betekent. Anderen denken dat de naam Labro is afgeleid van ‘lavabrum’ wat in het Latijn ‘bad of bekken’ betekent en verwijst naar het nabijgelegen meer van Piedilcucco, dat in de oudheid veel groter was en tot aan de heuvel van het dorp reikte.

Feit is dat het historisch erfgoed door de eeuwen heen goed bewaard is gebleven vanwege zijn sterk geïsoleerde ligging. De middeleeuwen was zeker geen vredige tijd voor Labro en het kasteel verklapt de strategische positie, dat tussen de 10e en 11e eeuw werd gebouwd.

Door de vele gevechten werd Labro berucht en kreeg het een vechtreputatie. De inwoners vochten vaak tegen nabijgelegen kastelen en zo verloor de familie Nobili zelfs in de 15e eeuw de heerschappij van Labro. Toch hebben aardbevingen en veldslagen weinig impact gehad op het dorp en is de historisch stedelijke identiteit nauwelijks veranderd. Tot na de WO II, toen veel inwoners wegtrokken naar de grote stad of emigreerde op zoek naar een beter bestaan om zo de armoede te ontvluchten. Het gevolg was dat er een halfleeg dorp achterbleef en in verval raakte.

Herontdekt

Aan het einde van de jaren 60 van de vorige eeuw werd Labro ‘herontdekt’ door de jonge Belgische architect Ivan van Mossevelde die er een start maakte met een grondige restauratie. Het werd zijn levensmissie. Hij slaagde erin om de authentieke sfeer te behouden en moderne voorzieningen aan het oog te onttrekken.

Het historisch centrum heeft belangrijke ingrepen ondergaan waaronder het herstel van diverse gebouwen en het opnieuw bestraten van wegen. Sindsdien is de skyline weer in zijn glorie hersteld en steekt het silhouet van de borgo weer fraai af tegen de strakblauwe lucht.

@blogsognoitaliano Labro, Lazio centrostorico
@blogsognoitaliano Labro, Lazio centrostorico..
@blogsognoitaliano Labro, Lazio centrostorico..1
@blogsognoitaliano Labro, Lazio centrostorico..2
@blogsognoitaliano Labro, Lazio centrostorico..3
@blogsognoitaliano Labro, Lazio panorma
@blogsognoitaliano Labro, Lazio centrostorico..6
@blogsognoitaliano Labro, Lazio centrostorico..7
@blogsognoitaliano Labro, Lazio centrostorico..8
@blogsognoitaliano Labro, Lazio centrostorico..9
Labro, Lazio
previous arrow
next arrow

Het historisch centrum van Labro

De Porta Reatina geeft toegang tot het centro storico en wanneer we door het dorp wandelen lijkt de tijd zijn stilgestaan. Langs de trapsgewijze steegjes staan prachtige oude huizen en is goed te zien hoe de architecturale en historische elementen zijn hersteld. De kronkelende straatjes leiden bezoekers heuvelopwaarts naar het hart van het dorp.

Op een driesprong volgen we het straatje dat naar het Nobili Vitelleschi paleis leidt. Het werd gebouwd in de tweede helft van de 16e eeuw en is opgetrokken in grijs steen. Dit kasteel is verschillende keren gerestaureerd en wordt nog steeds bewoond door nazaten van de familie. Het interieur bestaat uit antieke meubels en portretten van enkele familieleden. In het bovenste deel van Labro bevindt zich tevens de Santa Maria Maggiore kerk, gebouwd in 1508.

Tussen de oude woningen worden we regelmatig getrakteerd op prachtige vergezichten. Het meer van Piediluco ligt als een spiegel tussen groene heuvels en is een verrukking voor het oog. Het meer is sinds de Grand Tour een favoriete bestemming voor een ontspannen vakantie. Nabij bevindt zich de hoogste waterval van Europa, Cascate delle Marmore.

Ondanks dat de streek ongekend mooi is, wordt het niet druk bezocht en is het een zeer aangename plek om enige tijd door te brengen. Labro is een pareltje dat in ere is hersteld en waar inwoners ervoor zorgen dat de authenticiteit niet verloren zal gaan.

3 reacties op “Labro

  1. Mooie tip waarvoor dank !

  2. Mimi van Mossevelde

    Ik vind het prachtig!
    Een ‘pareltje’ is nog zachtjes uitgedrukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.