Sicilië Stedentrip

Een Arabisch-Normandische kathedralenroute in Sicilië

Kerk van Palermo in Sicilië

Het eiland Sicilië heeft een interessante en fascinerende geschiedenis die meer dan 2500 jaar oud is. Al onder de Romeinen was de hoofdstad Palermo een welvarende stad, maar het beleefde zijn hoogtepunt onder Arabische heerschappij. Later werd het de hoofdstad van het Normandische koninkrijk. De stad staat vol kunstwerken bestaande uit een verbluffende mix van bouwstijlen waarin Byzantijnse, Arabische en Normandische invloeden zijn gecombineerd. Sinds 2015 staan de prachtige Arabisch-Normandische kathedralen van Palermo, Monreale en Cefalù op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Een Arabisch-Normandische kathedralenroute in Sicilië zal iedereen doen verwonderen.

Geschiedenis in het kort

Onder Arabische heerschappij werden prachtige paleizen, moskeeën en minaretten gebouwd met schitterende weelderige tuinen. De Noormannen veroverde in 1072 de stad en maakten een einde aan de Arabische overheersing. Een multiculturele samenleving was kenmerkend aan het hof van koning Roger II. Christenen, moslims en joden leefden harmonieus naast elkaar en Palermo bloeide uit tot een van de mooiste steden van Europa. Tijdens deze periode bereikte de kunst en de architectuur hun hoogtepunt. Arabische, Franse, Griekse architecten en ambachtslieden werkten nauw samen en hun onuitwisbare geschiedenis is terug te zien in vele architectonische bouwwerken. Tegenwoordig is het erfgoed van deze culturen nauw met elkaar verweven en staat het te boek als de zogenaamde Arabisch-Normandische stijl.

Beschouwd als bijzondere schoonheid en authenticiteit staan negen monumenten op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en vormen ze samen, volgens UNESCO, een voorbeeld van sociale en culturele samenstelling tussen de westerse, islamitische en Byzantijnse culturen in Sicilië. Zeven staan er in Palermo en twee er niet ver vandaan, zoals de kathedraal van Monreale en die van Cefalù. Een bezoek aan de hoofdstad is pas compleet als je tenminste een paar van deze hoogtepunten hebt bezocht.

Palazzo dei Normanni

Een van de kostbaarste schatten van Palermo is de Cappella Palatina in het Palazzo dei Normanni dat ook wel Palazzo Reale wordt genoemd. De Arabieren bouwden het paleis in de 11e eeuw op een bestaand fort. Een eeuw later werd het de residentie van een van de elegantste hoven van Europa, de Normandische koning Roger II. Hij maakte er een paleis van met pracht en praal. Tijdens ons bezoek en rondwandeling vielen we van de ene verbazing in de andere. De uitzonderlijke weelde is in ieder vertrek terug te zien.

Arabisch-Normandische kathedralenroute in Sicilië

Cappella Palatina

In het paleiscomplex werd in opdracht van Roger II tussen 1132 en 1140 de Cappella Palatina gebouwd en is een voorbeeld van Arabisch-Normandische kunst. Byzantijnse mozaïeken drukken hun stempel en zal iedere bezoeker versteld doen staan. De muren zijn versierd met Bijbelse taferelen en in de koepel is Christus afgebeeld. Het ontwerp van dit heiligdom is uniek en de schoonheid wereldberoemd.  

Kathedraal van Palermo

Op slechts korte afstand van Palazzo dei Normanni staat de indrukwekkende Kathedraal van Palermo met diverse stijlen en weerspiegelt het de lange rijke geschiedenis van de stad. Het heiligdom werd gebouwd tussen 1179 en 1185 op de plaats van een islamitische moskee en is door de eeuwen heen veelvuldig verbouwd. Een mengeling van stijlen is het resultaat en architectonische kenmerken van een moskee worden gecombineerd met het christelijke. In de kathedraal zijn enkele delen van de voormalige moskee behouden en zijn Arabische inscripties terug te zien. Normandische kenmerken zijn terug te vinden in de boogvormige kantelen.

Kathedraal van Monreale

Het bisschoppelijke stadje Monreale is vanuit Palermo makkelijk bereikbaar en is beroemd om zijn met mozaïek bedekte kathedraal. Een bezoek aan het godshuis laat zien dat het een van de mooist bewaard gebleven monumenten van het land is. De kerk werd gebouwd in 1172 door Willem II en is een hoogtepunt van Normandische, Arabische en Byzantijnse kunst. De buitenkant is misschien enigszins eenvoudig te noemen, maar binnen glinsteren verbazingwekkende mozaïeken waarmee de muren zijn bedekt. Naar verluidt bevatten de gouden Byzantijnse mozaïeken 2200 kg bladgoud. De zijkappellen zijn een goed voorbeeld van Siciliaanse barok.

Kathedraal van Cefalù

Een meesterwerk van Normandisch religieuze bouwkust is ook terug te zien in de Kathedraal van Cefalù. Het stadje is gebouwd rond het heiligdom waarvan de eerste steen in de 12e eeuw in opdracht door Roger II werd gelegd. De bouw verliep traag en bleef onvoltooid, maar behoort tot de rijke erfenis van de Siciliaanse architectuur. Twee indrukwekkende massieve torens domineren de levendige Piazza Duomo. De verassend mooie goudmozaïeken sieren het interieur en zijn gedecoreerd door kunstenaars uit Constantinopel.

Een mix van architectonische stijlen uit verschillende tijdperken zijn op een prachtige manier met elkaar verweven. De historisch multiculturele nalatenschap van architecten en meesterkunstenaars is nergens anders zo duidelijk zichtbaar in de Arabisch-Normandische kathedralen van Sicilië. Stuk voor stuk zijn het pareltjes uit een belangrijke historische periode van vrede, welvaart en macht.

0 reacties op “Een Arabisch-Normandische kathedralenroute in Sicilië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.