Roadtrip Toscane

Een UNESCO reis door Toscane

De regio Toscane herbergt wereldberoemde historische plaatsen en gebouwen die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staan. In een landschap van glooiende heuvels met pijnbomen en cipressenlanen maakten we een reis langs zeven schitterende locaties die een lange rijke geschiedenis vertellen. De regio van levensgenieters staat bekend om zijn kunst en architectonische hoogstandjes. Een UNESCO reis door Toscane is een streling voor elk zintuig.

Van de scheve toren in Pisa reizen we langs prachtige historische stadscentra naar het gemodelleerde landschap van Val d’Orcia, om te genieten van schitterende panorama’s rond Pienza.

Pisa

We starten in Pisa op Piazza dei Miracoli dat wordt beschouwd als het grootste bouwkundig monument van het Toscaanse romaanse tijdperk. Vanaf een groene grasmat bewonderen we de vier marmeren gebouwen waarvan de scheve toren het beroemdst is. Deze campanile begon al over te hellen tijdens de bouw (1173-1372). De klim naar boven met zijn 294 treden geeft een magnifiek uitzicht op de stad en ander monumenten. Het plein met de scheve toren, de kathedraal, de baptisterium en de camposanto (monumentale begraafplaats) staat sinds 1987 op de UNESCO-lijst. Uniek in de wereld is de uniformiteit van de marmeren gebouwen en het weidse karakter van het plein.

We rijden landinwaarts richting het hart van Toscane. Op een vlakte aan de oevers van de rivier de Arno wacht een groot openluchtmuseum met de meest spectaculaire kunstwerken ter wereld. Ooit genoemd als Florentia door de Romeinen is Florence door de eeuwen heen verrijkt met schitterende gebouwen, kerken, paleizen en allerlei andere kunstwerken. Hier hebben Dante, Michelangelo en Leonardo da Vinci gewoond.

UNESCO reis door Toscane Pisa
Booking.com

Florence

De stad Florence staat bekend als de bakermat van de Renaissance en is sinds 1982 de eerste UNESCO-Werelderfgoedlocatie van de regio. Van de 13e tot de 15e eeuw was het de onbetwiste hoofdstad van de Europese kunst en cultuur. De skyline wordt gedomineerd door de koepel en campanile van de kathedraal en het Palazzo Vecchio.

We wandelen door het historisch centrum met geplaveide straten en verbazingwekkende Florentijnse pleinen. De Duomo, het Baptisterium, de Ponte Vecchio met goudsmeedwinkels en de Galleria delgi Uffizi met de grootste collectie van Italiaanse renaissancekunst, trekken jaarlijks de meeste bezoekers. Maar ook andere musea staan vol met ’s werelds mooiste kunstwerken, waaronder het door Michelangelo ontworpen iconisch marmeren standbeeld van David. Niet voor niets staat de stad synoniem voor kunst en schoonheid die al eeuwenlang als een sterke magneet mensen trekt.

Plaatsen zoals de Santa Croce Basiliek, de Boboli-tuinen en de oude straten van de wijk Oltrarno tot een wandeling langs de rivier de Arno staan vaak op de ‘lijstjes’ van reizigers. Het is verstandig om vooraf te bepalen wat je wilt bezichtigen en om tickets te kopen voor musea en andere bezienswaardigheden. Een dag of twee is te kort in deze stad, maar om een overdaad aan impressies te voorkomen is het een goede reden om later weer eens terug te keren.

UNESCO reis door Toscane Florence
Booking.com

Medici villa’s en de tuinen

Het was de machtige familie Medici die de grootste stempel heeft gedrukt op Florence, maar ook daarbuiten. Hun culturele rijkdom is terug te vinden in tal van andere plaatsen. Bijzonder zijn de Medici villa’s die sinds 2013 op het Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. De 12 schitterende architectonische gebouwen met bijbehorende weelderige tuinen dienden als zomer- of jachtresidentie en zijn binnen verfraaid met prachtige renaissanceschilderijen. Kunstenaars, beeldhouwers en architecten verfraaiden zowel binnen als buiten een prachtige kunstzinnige omgeving. Kenners beschouwen Villa di Poggio a Caiano als de mooiste. Villa Petraia ligt op een schitterend terrein met terrastuinen en uitzicht op Florence. De twee siertuinen van Boboli en het Pratolino Park werden aan de UNESCO-lijst toegevoegd.

UNESCO reis door Toscane Florence Medici villa

De villa’s en tuinen op een rij:

 • Villa di Cafaggiolo, in Barberino del Mugello, Florence.
 • Villa del Trebbio, in San Piero a Sieve, Florence.
 • Villa di Careggi in Florence.
 • Villa di Fiesole, in Fiesole, Florence.
 • Villa di Castello, in Florence.
 • Villa Ambra, in Poggio a Caiano, Prato.
 • Villa La Petraia, in Florence.
 • Villa di Cerreto Guidi, Cerreto Guidi, Florence.
 • Villa La Magia, in Quarrata, Pistoia.
 • Villa di Artimino, in Carmignano, Prato.
 • Villa di Poggio Imperiale, Florence.
 • Palazzo Pitti en de Boboli-tuinen in Florence.
 • Pratolino tuinen, in Vaglia, Florence.
 • Palazzo di Seravezza, in Seravezza, Lucca.

We ruilen het Italiaanse stadsleven in voor glooiende heuvels en rijden door een prachtig Toscaans landschap dat menig kunstenaar heeft doen inspireren. Als een levend schilderij laten we de mooie kleuren van de omgeving op ons inwerken. Zonnebloemvelden, groepjes pijnbomen en cipressen gaan aan ons voorbij. Midden in het agrarische landschap staan oude boerderijen en boven op heuveltoppen wachten middeleeuwse dorpen om ontdekt te worden. Nergens anders kan de sfeer van de middeleeuwen beter herleefd worden als in San Gimignano.

UNESCO reis door Toscane

San Gimignano

Het zijn de torens van San Gimigano die de skyline domineren van dit unieke stadje. Sinds 1990 staat het historisch centrum op de UNESCO-lijst. Het silhouet van het ‘Middeleeuwse Manhattan’ is werkelijk prachtig. Het was de oude pelgrims- en handelsroute de ‘Via Francigena’ die de stad verrijkte.

Ooit stonden er 72 torens als symbool van sociale status. Ze werden gebouwd door adellijke en rijke families om hun rijkdom te tonen. Tegenwoordig staan er nog vijftien overeind, maar is de middeleeuwse sfeer nog steeds tastbaar in de straten. Geplaveide steegjes en charmante pleinen betoveren iedere bezoeker. Ondanks zijn kleine omvang herbergt het volop kunst, architectuur en restaurants met heerlijk Toscaans eten. Een wandeling langs de 13e -eeuwse muren rondom het centrum bieden prachtige vergezichten.

Na wat Toscaans gastronomische klassiekers en een ijsje op Piazza della Cisterna laten we het oude handelsstadje met zijn ontzagwekkende torens achter ons. We vervolgen onze route door het vruchtbare landschap met wijngaarden en nog eens wijngaarden. Om zoveel mogelijk de grote wegen ter vermijden en te genieten van een indrukwekkende omgeving rijden we dikwijls via binnenwegen. Gelegen tussen Florence en Siena is het de Chianti-streek die jaarlijks duizenden bezoekers trekt om zijn fantastische wijnen. Schilderachtige plekjes passeren de revue en dan, daar ineens, ligt voor ons, Siena, een van onze Toscaanse favorieten.

San Gimignano UNESCO reis door Toscane

Siena

Pronkjuweel van de stad Siena is de schelpvormige Piazza del Campo en wordt beschouwd als een van de meest majestueuze middeleeuwse pleinen van Europa. Beroemd als locatie voor de legendarische paardenrace Palio di Siena, wordt het omzoomd door mooie gotische palazzo’s. Indrukwekkend is de ruim 100 meter hoge Torre del Mangia die boven de rode daken van de stad uittorent.

Siena werd gesticht door de Etrusken en ontwikkelde zich, onder ander door de gunstige ligging aan de Via Francigena, in de middeleeuwen tot een van de rijkste steden van Europa. De romaanse kathedraal, opgetrokken uit zwart en wit marmer, is een architectonisch meesterwerk op zich. Met fantastische fresco’s, sculpturen en andere kunst behoort het tot de mooiste kathedralen van Italië. Tijdens een wandeling door de sfeervolle straten van de stad is het niet verwonderlijk dat Siena sinds 1995 is erkend als UNESCO-Werelderfgoed. Het historisch centrum met middeleeuwse fonteinen en poorten is door de eeuwen heen bijna volledig intact gebleven.

Siena UNESCO reis door Toscane
Booking.com

Val d’Orcia

Afhankelijk van het seizoen zijn het vooral aardse- en groene kleuren die bepalend zijn voor een van de mooiste delen van Toscane. We zijn in Val d’Orcia, een streek dat zich uitstrekt ten zuiden van Siena tot aan de grote Monte Amiata. Het landschap met zijn oude dorpen en gehuchten is een traktatie om te verkennen. Door de eeuwen heen is Val d’Orcia nauwelijks veranderd en een grote inspiratiebron geweest voor kunstenaars die het landschap op vele doeken hebben vereeuwigd.

De schoonheid van dit door mensen geschapen landschap is achter iedere heuvel, dorp, kasteel en abdij te bewonderen. Het is net of we een reis maken door een ansichtkaart en de omgeving is een lust voor het oog. Val d’Orcia staat sinds 2004 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Een reis langs enkele plaatsen zoals Bagno Vignoni, Radicofani en Montalcanino vertellen ieder hun eigen oude geschiedenis. De laatstgenoemde plaats is onder wijnliefhebbers bekend. Op de heuvels rond het plaatsje zijn het de brunellodruiven die er geteeld worden. De oude vestingstad was lange tijd heerser over het gebied dat met zijn hoge verdedigingsmuren nooit werd overmeesterd. Wij hebben genoten van een wandeling naar het pittoreske Cappella della Madonna di Vitaleta.

UNESCO reis door Toscane

Pienza

De ‘hoofdstad’ van Val d’Orcia is Pienza en trekt met zijn pauselijk verleden veel bezoekers. We sluiten onze Toscaanse UNESCO reis af in het historisch centrum van dit plaatsje dat door paus Pius II werd gebouwd als ‘de ideale stad’. Monumentale gebouwen sieren de straten. We wandelen over de elegante centrale piazza met zijn prachtige kathedraal en stadhuis. We volgen de kronkelende straatjes en laten ons verrassen door schilderachtige hoekjes en doorkijkjes. Een ware traktatie is de rand van het dorp waar je kunt genieten van spectaculaire uitzichten zo ver als het oog reikt.

Mooier kan deze reis niet eindigen, deze tijdloze plek waar we terugkijken op een fascinerende reis langs zeven UNESCO erkende kunstschatten verspreid door Toscane. Het is niet voor niets een van de mooiste bestemmingen ter wereld, als het gaat om zijn natuurlijke schoonheid, heerlijke gastronomie en talloze artistieke en architectonische schatten.

Pienza UNESCO reis door Toscane

0 reacties op “Een UNESCO reis door Toscane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.