Friuli-Venezia Giulia Trentino - Alto Adige Veneto

6 bijzondere bergmeren in de Dolomieten

Lago di Braies in de Dolomieten

De Dolomieten lenen zich uitstekend voor een avontuurlijke ontdekkingstocht. Steile rotswanden, weelderige alpenweide en diepblauwe meren zijn kenmerkend voor deze bergwereld. De ruige rotsformaties bereiken een hoogte van meer dan 3000 meter boven zeeniveau. Deze imposante bergketen staat sinds juni 2009 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en strekt zich uit over de 3 regio’s Trentino-Alto Adige, Veneto en Friuli-Venezia Giulia. Ontdek zes bijzonder bergmeren in de Dolomieten.

Tijdens wandelingen raakten wij geïmponeerd door de unieke en ruige schoonheid van de Dolomieten. Wandelroutes zijn er van verschillende niveaus en moeilijkheidsgraad. Wie zin heeft in een flinke uitdaging trekt van berghut naar berghut en volgt de hoger gelegen wandelpaden. Voor een dagje uit zijn de wandelingen rond een van de kristalheldere meren populair. Bleke majestueuze bergtoppen en groene bossen weerspiegelen in het ijskoude water.

Verspreid over deze drie regio’s zetten wij 6 prachtige meren omringd door een alpiene schoonheid voor je op een rij.

Lago di Braies

Een van de mooiste bergmeren van de Dolomieten is Lago di Braies en staat niet voor niets bekend als ‘de parel van de Dolomietenmeren’. Het meer bevindt zich op een unieke locatie in de provincie Bolzano op een hoogte van ongeveer 1500 meter boven zeeniveau. De intens turkooisgroene kleur en zijn schitterende omgeving betovert iedere bezoeker. Een makkelijk begaanbaar wandelpad omcirkelt het meer en een wandeling duurt ongeveer 90 minuten. Sparren, lariksen en pijnbomen weerspiegelen in het gletsjerwater.

Zowel zomers als in de winter is het een trekpleister voor jong en oud. Wandel met de klok mee langs de oever en laat je imponeren door een schitterende omgeving en de imponerende bergpiek Croda del Becco. Krijg je geen genoeg, maak dan een boottochtje en geniet van het unieke landschap. Beroemd is het meer geworden door de Italiaanse serie ‘Un passo del cielo’ en wordt daarom de laatste jaren steeds drukker bezocht.

bergmeren in de Dolomieten

Lago di Carezza

Een hoogtepunt tijdens een bezoek aan de westelijke Dolomieten is Lago di Carezza, gelegen op de hoogvlakte van Welschnofen. Het kleine bergmeer staat ook wel bekend als ‘lago dell’arcobalenao’ oftewel ‘het Regenboogmeer’ vanwege de verscheidenheid aan kleuren die glinsteren als een regenboog in het water. De kleurtinten zijn een natuurlijk fenomeen en wordt veroorzaakt door de weerspiegeling van de bergketen Catinaccio en het groen van het Carezza-bos in het smaragdgroene bergwater.

Maar er is ook een legende die vertelt dat er ooit een nimf in het meer woonde waar de tovenaar van Masaré verliefd op was. Om indruk te maken liet hij een regenboog verschijnen op advies van de heks Langwerda. Vermomd als juwelier probeerde hij haar voor zich te winnen, maar de nimf ontmaskerde de tovenaar en verdween voorgoed in het meer. Van verdriet gooide hij zijn juwelen en regenboog in het water en daarom kleurt het water in duizenden spectaculaire tinten. 

Wij bezochten het meer zomers tijdens onze autoroute over de zogenaamde 110 kilometer lange Dolomietenweg. Een wandeling rond het ‘sprookjesmeer’ duurt ongeveer 20 minuten.

Lago di Auronzo

Het Lago di Aurozo behoort tot een van de mooiste meren in de Veneto-Dolomieten en strekt zich uit langs de bewoonde oever van het plaatsje Auronzo. Het meer ligt tussen Misurina en Cortina d’Ampezzo, in het vakantiegebied van Cadore. Voor ons was het meer diverse keren een aangename tussenstop tijdens een autotocht door de bergen. De omgeving van het meer biedt veel wandelmogelijkheden en wij hebben genoten van de rust en schone lucht tijdens een wandeling langs het intens gekleurde meer. Weerspiegelingen van de ongerepte bergen, luchten en het dorp zijn onvergetelijk.

Lago di Misurina

Op slechts 12 km van het beroemde skioord Cortina d’Ampezzo ligt op 1756 meter boven zeeniveau het Lago di Misurina. Vanwege het heldere water en het indrukwekkende berglandschap dat het meer omringt, wordt het ook wel de ‘Parel van Cadore’ genoemd. Het prachtige meer staat niet alleen bekend om zijn betovering, maar ook om de therapeutische eigenschap dankzij het bijzondere microklimaat. De naam van het meer is afgeleid van de uitdrukking ‘meso ai rin’, wat letterlijk betekent ‘in het midden van het beekje’. Een panoramisch uitzicht rondom het meer op de contouren van bergpieken de Tre Cime di Lavaredo, de Sorapiss, de Cadini en de Cristallo zijn buitengewoon fraai.

Lago di Barcis

Het pittoreske plaatsje Barcis in de provincie Pordenone is een van de kleinste gemeentes van de regio Friuli-Venezia Giulia en ligt beeldschoon aan de oevers van het gelijknamige meer. Het kunstmatige meer ligt in het hart van het Valcellina-gebied en begroet iedere bezoeker met zijn heldergroen en blauw gekleurd water. De omgeving is een paradijs voor sport- en natuurliefhebbers. Mountainbiken, raften, surfen en wandelen zijn slechts enkele mogelijkheden.

Een wandeling rond het meer biedt de mogelijkheid om te genieten van panoramische uitzichten op de contouren van de Friulaanse Dolomieten. Bijzonder fraai is een wandeling, fietstocht of treintje over de Vecchia Strada della Valcellina, een 4,5 kilometer lange route langs de Cellina-kloof. Een kaartje kost tussen de 4 en 7 euro en is geopend van mei tot oktober.

Laghi di Fusine

Tijdens een van onze eerste autotochten door de regio Friuli-Venezia Giulia bezochten wij de twee meren van Fusine. Enigszins wat verborgen liggen ze onder een van de hoogste pieken in de Julische Alpen, de Mangart. Ze behoren tot de mooiste van het gebied nabij de stad Tarvisio en liggen tussen dichte bossen van rode sparren. Beide meren, Lago Inferiore en het Lago Superiore zijn gevormd tijdens de ijstijd en liggen dicht bij elkaar en te voet gemakkelijk bereikbaar. Een wandelpad rond het meer biedt de mogelijkheid om op en top te kunnen genieten van een scala aan kleuren afhankelijk van het seizoen.

Dit zijn slechts zes van de vele bergmeren waar de betoverende schoonheid en ruige kale rotsformaties weerspiegelen in helder ijskoud water. Trek stevige wandelschoenen aan en laat je omringen door een schitterend kleurenpallet van moedernatuur en verrassen door een imponerende bergwereld.

0 reacties op “6 bijzondere bergmeren in de Dolomieten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.