Piemonte

Mergozzo, een geheime ontsnapping

Uitzicht op het meer en dorp van Mergozzo in Piemonte
DiscoverCars.com

Op steenworp afstand van het beroemde Lago Maggiore bevindt zich het kleine Lago di Mergozzo. Het is een van de schoonste meren van Europa en niet voor niets wapperen hier verschillende ‘Blauwe vlaggen’ vanwege de uitstekende kwaliteit van het water. Het meer is als een spiegel wanneer we het bezoeken. De omringende beboste bergen reflecteren in het water. De groene omgeving is beroemd bij wandelaars, maar is ook een onuitputtelijke bron van bouwmaterialen geweest. Witte steen, roze marmer en zandsteen worden al eeuwenlang gebruikt voor de karakteristieke stedelijke kern van het charmante dorp Mergozzo.

Het dorp Mergozzo is gezegend met een schitterende ligging aan het gelijknamige meer en behoort tot de regio Piemonte. Tot de 9e eeuw behoorde het waterbassin bij het Lago Maggiore, maar is door toenemende slibvorming van de rivier de Toce geheel afgescheiden. Het kleine meer is niet minder mooi, sterker nog het is een verborgen parel en wordt vaak niet genoemd in toeristengidsen. Het is de natuurlijke schoonheid, de rust en het karakteristieke dorp dat het tot een topbestemming maakt voor een dagje uit of zelfs voor een langere periode.

Historische centrum van Mergozzo

Wij parkeerden onze auto buiten het dorp aan het meer. Een korte wandeling langs de oever bracht ons bij de lange promenade, verdeeld over twee pleinen, Piazza Vittorio Veneto en Piazza Cavour. Het is de beroemde 400-jarige oude iep die de pleinen van elkaar lijkt te scheiden. Nog steeds staat deze monumentale boom ieder jaar volop in blad. Langs de piazza kijken winkels, bars en restaurants uit over het water.

Mergozzo Piemonte

Smalle steegjes die uitkomen op de piazza verleiden je om het dorp verder te verkennen. Geplaveide straatjes worden af en toe onderbroken door trappen en klimmen tegen de heuvel omhoog. Goed onderhouden en prachtig gerestaureerde huizen staan dicht op elkaar gepakt en in sommige straatjes zijn het de vele bloemen die kleur geven aan de omgeving.

De inwoners van het dorp hebben een keuze uit diverse kerken. De 38 meter hoge klokkentoren van de 16e -eeuwse parochiekerk steekt boven de daken uit. Mooi is de hoofdingang met vier zuilen en een versierde gevel. De 14 kapellen dateren uit de 18e eeuw en vertellen het verhaal van Christus.

Omgeving

Het is niet alleen het schone water wat het meer speciaal maakt, maar ook de hoge bergen eromheen met zijn dichte bossen. Cartina is het nabijgelegen park en wordt beschouwd als een van de meest rustieke nationale parken van Italië. Het is rijk aan flora en fauna en de thuisbasis van verschillende soorten wilde dieren. Wandelliefhebbers hebben een ruime keuze uit wandelroutes.

Voor zon en waterpret zijn de reeks uitstekende stranden langs de oevers een goede keuze. Al jaren is het gebruik van motorboten verboden wat ertoe heeft geleid dat het een van de schoonste meren van Europa is geworden en een paradijs voor watersportliefhebbers.

Mergozzo is een soort van geheime ontsnapping waar cultuur en sportieve activiteiten nauw met elkaar verbonden zijn. Het is ook een ideale plek om te onthaasten en waar het Lago Maggiore, het Lago d’Orta, de Sacro Monte en de historische stad Domodossola in handbereik liggen.

Hotels in Mergozzo

Booking.com

7 reacties op “Mergozzo, een geheime ontsnapping

  1. Deze gaan wij zeker op onze lijst van te bezoeken zetten.
    Dank jullie wel

  2. Marianne van Griensven-Kastner

    Werkelijk prachtig, ik geniet al van de mooie foto’s 👌🏻👌🏻

  3. Frank Akihary

    Wow dit zetten we op de wensenlijst van mei 2022!

  4. Het maggioremeer was een streling voor het oog. Een uistapje naar dit meer is ook aan te raden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.