Cultuur & Lifestyle Keukenpraat

De smaak van de Italiaanse carnaval

Carnavals zoetigheden in Italië

Italië staat bekend om zijn vele gewoontes en tradities en zo heeft het land van ‘la dolce vita’ ook carnavalstradities. Van noord naar zuid, van oost naar west zijn er allerlei feesten die groots en uitbundig worden gevierd. Van kostuumfeesten tot gemaskerde bals en van concerten tot indrukwekkende parades met de meest mooie praalwagens. Samen met al die maskers zijn ‘I dolci’ essentiële elementen tijdens de Italiaanse carnaval.

Zoals vele tradities gaan vieringen gepaard met typische zoetigheden die vrolijk en levendig zijn en de carnavalsperiode vertegenwoordigen. Zo zijn I dolci carnevaleschi populaire hapjes die de parades en feesten nog uitbundiger maken. De hoofdrolspelers zijn gefrituurde snacks, eenvoudig gemaakt met weinig ingrediënten, maar vol van smaak.

Traditioneel gezien gaat carnaval vooraf aan de vastentijd, dat wil zeggen 40 dagen zonder vlees, eieren, melk en ander producten. Om ‘reserves’ op de slaan waren rijkelijk gevulde en calorierijke gerechten een logische keuze om te eten. Elke regio heeft zo zijn eigen carnavalsspecialiteit.

Lasagne tijdens de Italiaanse carnaval

Wist je dat lasagne in diverse regio’s het meest voorkomende pastagerecht is tijdens carnaval? Hoewel het oorspronkelijk uit de regio Emilia-Romagna komt, wordt lasagne in deze periode op veel Italiaanse tafels geserveerd. Er zijn verschillen, want zo wordt in het zuiden de bechamelsaus vaak vervangen door ricotta.

Italiaanse carnaval

Carnavaleske desserts

De carnavaleske desserts zijn echter het onbetwiste symbool van de Italiaanse gastronomische carnaval. Elke regio heeft zijn eigen variatie van i dolci di carnevale. Frittole, frappe, frittelle, castagnole, bugie, chiachiere of zeppole, ongeacht de naam die aan deze gefrituurde zoetigheden is gegeven, ze zijn veelvuldig aanwezig.

Castagnole

Castagnole zijn de koninginnen van het carnaval en worden door heel Italië verslonden. Soms worden ze anders benoemd, maar het zijn zachte kleine deegbolletjes geserveerd met poedersuiker. Vaak zijn ze gevuld met chocolade of custardroom, maar er zijn ook castagnole alla sambuca en ricotta.

Frittelle tijdens de Italiaanse carnaval

Frittelle lijken wat op de heerlijke bomboloni, ronde gefrituurde bollen en worden op verschillende manieren geserveerd. Zo zijn de Fritelle Veneziane ongevuld en worden pijnboompitten en rozijnen door het deeg geroerd. Op andere plaatsen worden ze weer wel gevuld met bijvoorbeeld custard- of chocoladeroom.

Chiacchiere di Carnevale

De chiacchiere-koekjes zijn linten van gebakken deeg bestrooid met poedersuiker. Deze licht knapperige honingkleurige koekjes hebben in de loop van tijd verschillende namen gekregen en worden door het hele land gegeten. Bugie, cenci, frappe, sfrappe, manzole, crostoli, galani en guanti zijn slechts enkele van de vele die verwijzen naar dit gefrituurde ‘gebakje’. Ondanks de naamsverschillen zijn de ingrediënten en bereidingswijze hetzelfde gebleven. Bloem, boter, suiker en olie maken deze kleine gezwollen koekjes tot een lekkernij.

Struffoli en Graffe Napoletane

Feestelijk gekleurd zijn de struffoli, een specialiteit uit Napels en het zuiden van Italië. De gefrituurde deegballetjes zijn bedekt met honing en gekleurd suiker. Een ander bekende lekkernij uit Napels is graffe Napoletane, een zoet gesuikerde donut.

Pignolata

Sicilië is wereldberoemd om zijn zoetigheden als de cannoli, martorana-fruit, cassata en cassatine. Maar tijdens carnaval pakt het zonovergoten eiland uit met pignolata, een zacht gebakje bedekt met chocoladeglazuur of glazuur op smaak gemaakt met citroen. Een soort gelijke soes is la teste di Turco, letterlijk vertaald de Turkse koppen, en komen voor in de omgeving van Scicli.

Farsòe van de Italiaanse carnaval

In Milaan wordt het Ambrosiaanse carnaval gehouden en is misschien wel de grootste en langstlevende in Italië. Wanneer de stad tot leven komt met optochten van praalwagens en gemaskerde ballen komen ook de typische zoetigheden op tafel. Naast de chiacchiere zijn het de farsòe die gegeten worden. Ze lijken op de zeppole di San Giuseppe maar dit keer verrijkt met appel en rozijnen.

Dit zijn slechts enkele van de meest voorkomende en bekendste lekkernijen tijdens de Italiaanse carnavalsviering. Het is soms moeilijk te achterhalen waar sommige recepten precies zijn ontstaan en maken het de verschillende benamingen en kleine variaties het er niet makkelijker op. Ondanks dat zijn ze geliefd in het hele land en gaat het vieren van carnaval hand in hand met het eten van I dolci carnevaleschi.

Booking.com

0 reacties op “De smaak van de Italiaanse carnaval

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.