Sicilië

Authentiek Trapani en de noordwestkust van Sicilië

Uitzicht vanaf zee op de kust van San Vito Lo Capo in Sicilië
DiscoverCars.com

In het noordwestelijke deel van het zonnige Sicilië bevindt zich de ongerepte kustlijn van Trapani. De streek wordt gekenmerkt door historische dorpen, archeologische vindplaatsen, natuurreservaten en een overheerlijke keuken. Het gebied heeft al het goede wat Sicilië te bieden heeft, alleen wordt het stukken minder druk bezocht dan de bekende hotspots van het eiland.

Geschiedenis van Trapani

Verschillende volkeren hebben geheerst over deze streek. De Feniciërs, Grieken, Romeinen, Arabieren en Noormannen hebben er allemaal hun stempel achtergelaten en leven nog altijd voort in de Siciliaanse cultuur en gastronomie. Zo ook in de stad Trapani, gelegen op een landtong in zee. De naam van de havenstad is afgeleid van het Griekse woord drepanon dat sikkel betekent. Volgens de legende werd de stad geboren uit een sikkel die uit de handen viel van Ceres, de godin van tarwe en overvloed.

Historisch centrum van Trapani

Het historisch centrum is een smeltkroes van verschillende tijdperken. Het waren de Carthagers die een hoge vestingmuur rond de stad bouwden. Onder de Arabische en de daaropvolgende overheersing van de Noormannen floreerde de stad en ontwikkelde het tot een belangrijk handelscentrum. De huidige vestingmuren die Trapani nog gedeeltelijk omringen zijn de erfenis van de Spanjaarden.

Trapani Sicilië
Trapani Sicilië
Trapani Sicilië
Foto’s scippociuri
Trapani Sicilië
Trapani Sicilië

Tijdens onze wandeling door het compacte centrum laten we ons verwonderen door prestigieuze paleizen en tal van kerken. De hoofdstraat van de oude stad is via Vittorio Emanuele, een lange voetgangersstraat die leidt naar Palazzo Senatorio, een van de mooiste monumenten van de stad. Siciliaans barok overheerst in het straatbeeld. Voorbeelden zijn vooral te zien in de vele kerken. Wondermooi is de kerk van Sant’Agositino, gebouwd in de 14e eeuw met een prachtig roosvenster in de gevel. De kathedraal van Trapani is gewijd aan San Lorenzo en dateert uit 1600.

Stadsstranden van Trapani

De stadsstranden van Trapani beginnen onder de muren van de stad. Het uiterste puntje van de pier strekt zich uit in zee. Tijdens zonsondergangen is het een plek waar inwoners samenkomen en flaneren. Vanaf hier heb je ook uitzicht op de nabijgelegen Egadische eilanden. De zilte zeegeur vult onze longen en maakt ons hongerig.

Trapani Sicilië
Trapani Sicilië
Foto’s scippociuri

Misschien vreemd, maar het beroemdste gerecht hier is couscous, een Arabisch gerecht dat al eeuwenlang deel uitmaakt van de regionale keuken. Met ingrediënten van onder andere griesmeel, visbouillon, schaal- en schelpdieren, groenten en saffraan is het een heerlijke verrassing. Natuurlijk staat vis, zoals zwaardvis en tonijn, veelvuldig op het menu, maar ook andere typische Siciliaanse gerechten. Arancine, panelle, cassate en cannoli zijn onvermijdelijk maar ‘o zo lekker’.

Erice

Vanaf Piazza Vittorio Emanuele opent de stad zich met een brede straat die zich uitstrekt tot aan de helling van de Monte San Giuliano. Je kunt met een kabelbaan het historisch dorp Erice bereiken. Wij rijden via een slingerweg omhoog naar deze Siciliaanse parel met zijn unieke ligging en panoramische positie.

De oude borgo van Erice is buitengewoon pittoresk met zijn middeleeuws smalle en kronkelende straatjes. Het is niet voor niets dat dit dorp op de lijst van I borghi piu belli d’Italia staat. De Romeinen kozen deze plek voor een belangrijke tempel gewijd aan Venus Ericina, waar vervolgens het Normandische kasteel op werd gebouwd. Het middeleeuws hart van de borgo herbergt tal van verrassingen. Naast de oude stadsmuren zijn er nog de overblijfselen van een heilige bron te bewonderen, zijn er talrijke paleizen en is de Moederkerk gewijd aan Maria Assunta, een belangrijk religieus monument.

San Vito Lo Capo

Als we langs de muren wandelen genieten we van een prachtig uitzicht op de Egadische eilanden en de kustlijn. De karakteristieke rots van Monte Monaco domineert de kust bij San Vito Lo Capo met een van de mooiste stranden van Sicilië. De kristalheldere zee en witte stranden trekken zomers veel mensen. Het strand is meermaals bekroond met de Blauwe Vlag om zijn schone water. Achter het strand bevindt zich de boulevard van San Vito met bars, restaurants en winkels. Bijzonder is het fort van San Vito, dat eeuwenlang een militaire, civiele en religieuze rol heeft gespeeld.

Foto’s scippociuri

Riserva dello Zingaro

Wie het drukke strand van San Vito wil vermijden of op zoek is naar wandelmogelijkheden kan een bezoek brengen aan Riserva dello Zingaro. Dit natuurreservaat loopt van San Vito Lo Capo door tot aan Scopello met een netwerk van wandelpaden die uitkomen bij verschillende baaien. Neem voldoende drinkwater en eten mee, want eetgelegenheden zijn niet aanwezig.

Tonnara di Scopello

Als je nog nooit in Scopello bent geweest dan herken je het wel van de vele foto’s die van Tonnara di Scopello zijn gemaakt. Het uitzicht op de baai is dan ook werkelijk wonderschoon. De tonnara werd gebouwd in de 13e eeuw en het lijkt net of deze magische plek wordt beschermd door rotsen en een zee die iedereen betovert. Het dorp Scopello wordt ook wel een baglio genoemd, een versterkt gebouw met een grote binnenplaats. Een grote eucalyptusboom biedt schaduw tijdens warme zomerdagen. De Bennistra-toren waakt over het gehucht.

Castellammare del Golfo

Een pittoresk klein stadje is Castellammare del Golfo waar wij warme herinneringen aan hebben. Een maand lang hebben wij hier doorgebracht in het historisch centrum gelegen aan de gelijknamige golf. Smalle geplaveide straatjes zijn bepalend, net als de stadsplattegrond in de vorm van een dambordpatroon. Het Normandisch-Zwabische kasteel verklapt de strategische positie van de plaats dat in de middeleeuwen een belangrijke handelsplaats was voor de tonijnvisserij.

Castellammare del Golfo Trapani Sicilië
Castellammare del Golfo Trapani Sicilië
Castellammare del Golfo Trapani Sicilië
Castellammare del Golfo Trapani Sicilië

Segesta

Castellammare ligt op de plaats waar zich ooit de haven van Segesta bevond. Ooit was Segesta een machtige en rijke stad en altijd in oorlog met het nabijgelegen Selinunte. Volgens de legende werd de oude stad gebouwd door Trojaanse ballingen. Omringd in een decor van heuvels en valleien staat alleen nog een 10 meter hoge tempel overeind met zijn Dorische zuilen. Hoger gelegen bevindt zich het Griekse theater, gebouwd tussen de 3e en 2e eeuw v.Chr. Verder zijn er ruïnes van enkele gebouwen teruggevonden. Het archeologisch gebied is toegankelijk na betaling.

Marsala

Terug bij Trapani verandert het landschap in de richting naar Marsala. We hebben het over de zoutpannen, gelegen in een park van ongeveer 1000 hectare, die nog steeds actief zijn. Het waren de Feniciërs die ze tot leven brachten en de Noormannen die ze verder ontwikkelde. De werkwijze onder de brandende zon is sindsdien nagenoeg onveranderd.

Le Saline della Laguna II - Sicily

De westkust rondom Trapani met zijn Siciliaanse parels is een unieke bestemming. Het is een streek waar oude tradities samenkomen in middeleeuwse plaatsen, omringd door een gevarieerd en uniek landschap. Het is een exotische mix van architecturen en heerlijkheden in een land vol contrasten en blije verrassingen.

Huurauto

Huurauto nodig op Sicilië? Zoek, vergelijk en bespaar tot 70% via Discovercars.com.

Hotels in Trapani

 

0 reacties op “Authentiek Trapani en de noordwestkust van Sicilië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.