Le Marche Roadtrip

Van Urbino naar Fano

Urbino

Genesteld in de groene heuvels in het noordelijk deel van de regio Le Marche ligt de Renaissance stad Urbino. Hoewel de stad werd gesticht door de Romeinen beleefde Urbino zijn hoogtepunt in de 15de eeuw. Door de eeuwen heen heeft de heuvelstad zijn schoonheid goed weten te bewaren. Alleen al het panorama is adembenemend mooi. Het symbool van de stad, Palazzo Ducale, steekt triomfantelijk boven de stad uit. Langzaam glijden je ogen langs de klokkentorens van de vele kerken en de daken van de huizen. Het is alsof de architectuur van de stad harmonieus overgaat in het prachtige omringende landschap. Sinds 1998 staat het historisch centrum van Urbino op de lijst van het UNESCO Werelderfgoed.

Onze roadtrip start in deze schatkist van kostbare juwelen. We parkeren de auto net buiten de stadsmuren en wandelen door het centro storico. Al snel verdwalen we door een labyrint van smalle en steile straatjes. In de 2de helft van de 15de eeuw groeide Urbino uit tot een van de meest prestigieuze hoven in Europa, geregeerd door Federico da Montefeltro. Prominente kunstenaars en architecten maakten de stad tot het culturele middelpunt van Italië. De grootste bezienswaardigheid is het Pallazo Ducale, dat in 1444 is omgebouwd van oude burcht tot een Renaissancepaleis. Dit grote meesterwerk herbergt tegenwoordig de Galleria Nazionale delle Marche, de thuisbasis van waardevolle kunstwerken van onder ander Raphael, Piero della Francesca en Paolo Uccello.

Het centrum is net een openluchtmuseum en net als iedere universiteitsstad is de sfeer levendig. Er zijn veel bars en restaurants te vinden in de gezellige straatjes en rondom de piazza’s. We maken een stop voor een piadina, het gastronomische symbool van de streek. Een warm, rond, plat brood gevuld met prosciutto crudo en stracchino-kaas is werkelijk een traktatie.

We zetten koers richting de Adriatische kust. De weg slingert zich door een prachtig ongerept deel van Italië. Slaperige heuveldorpen, verborgen kerken en kloosters passeren de revue. We rijden door de prachtige heuvels van Le Marche. In de verte zien we de spectaculaire kliffen van Gradara.

Gradara

De versterkte stad Gradara, dateert uit de 12de eeuw en wordt gekenmerkt door het kasteel. In feite zijn Gradara en de vesting onlosmakelijk met elkaar verbonden. In eerste instantie was het Castello van Gradara gewoon een uitkijktoren gebouwd door de familie De Griffo. Pas in de 13de en 14de eeuw werd het kasteel zo gebouwd zoals het er nu uitziet. Er is hier veel gevochten tussen de milities van de Pauselijke Staten en de adellijke huizen van Romagna en Marche. Het is perfect bewaard gebleven met puntgave kantelen, torens en bastions. Een wandeling door het kasteel is een absolute must en je krijgt een goed beeld hoe men hier heeft geleefd.

Het vriendelijke stadje is ook bekend om haar natuurlijke schoonheid en wordt omringd door olijfbomen en wijngaarden. Plaatselijke restaurants hebben een gezellige sfeer en bieden lokale gerechten aan. Passatelli is een typisch gerecht van Gradara. Het wordt onder andere bereid met brood, geraspte Parmezaanse kaas en nootmuskaat. Er worden zo nu en dan feesten georganiseerd, zoals ‘De Middeleeuwen aan tafel’. Restaurants zijn versierd in 14de -eeuwse herbergen en er worden middeleeuwse gerechten opgediend.

Gradara is ook bekend om het tragische verhaal over Paolo en Francesca, wat door de dichter Dante Alighieri is vereeuwigd. De ‘Goddelijke Komedie’ over de ongelukkige geliefden vond plaats binnen de muren van het kasteel. Paolo was de knappe broer van de misvormde Giovanni Malatesta. Francesco’s vader wist dat zij zou weigeren om met Giovanni te trouwen, dus moest Paolo in zijn plaats verschijnen. Paolo en Francesca werden verliefd, maar Giovanni vermoordde beiden nadat hij ze betrapte in een omhelzing.

Parco Naturale Monte San Bartolo

We vervolgen verder onze route naar de kust en rijden over de Strada Panoramica Adriatica. Deze panoramische weg slingert zich door het Parco Naturale Monte San Bartolo, een 10 km lange strook beschermd natuurgebied langs zee. Eikenbossen wisselen zich af met vergezichten over zee. Onder de hoge zandstenen kliffen bevinden zich fijne kiezelstranden. Het natuurgebied is de thuisbasis van vele soorten vogels. Verder heeft het gebied een uitgebreid netwerk van wandelpaden. Via de panoramische weg bereiken we de oude dorpjes Gabicce Monte, Castel di Mezzo en Fiorenzuola di Focara.

Pesaro

Na een flinke daling rijden we de vlakke kustlijn op richting de kustplaats Fano, maar doorkruizen eerst Pesaro. Sinds de jaren ’20 en ’30 uit de vorige eeuw komen de meeste bezoekers naar Pesaro om te luieren op het strand. De stad is al jaren populair onder Italiaanse families voor de jaarlijkse uitjes. In de stad staan veel grote hotels. Evenals zandstranden heeft Pesaro een promenade waar je langs de zee een aangename wandeling kunt maken. Het historisch centrum ligt slechts enkele minuten lopen van zee.

Fano

De badplaats Fano ligt iets verder ten zuiden van Pesaro. De geschiedenis van dit strandresort gaat 2000 jaar terug. Ooit was Fano de grootste Romeinse nederzetting aan de Adriatische Zee. Uit die periode is alleen Arco di Augusto nog overgebleven. Andere monumenten zijn de Porta Maggiore, Cattedrale Santa Maria Assunta en het Palazzo Malastiano.

Een bezoek aan Fano zou kunnen eindigen met een heerlijk diner en een uitstekende lokale wijn. Houd er rekening mee dat het tijdens de zomer nogal druk kan zijn in Fano. Het heeft net als veel andere badplaatsen aan de Adriatische kust prachtige stranden wat veel mensen trekt.

De route bracht ons ver weg van de gebaande paden naar de drukke gezellige stranden van Fano. De afwisseling van kunst, geschiedenis, natuurschoon en een duik in zee maken deze roadtrip een unieke ervaring om het noordelijk deel van de regio Le Marche te verkennen.

2 reacties op “Van Urbino naar Fano

  1. Smolders Ria

    Hoe lang doe je over deze route?

    • De autoroute op zich kunt u in een dag rijden. Afhankelijk hoeveel tijd u door wilt brengen in de plaatsen is aan u, dan duurt de route ook langer. Als u veel wilt zien, dan zou ik een halve dag doorbregnen in Urbino, een uur in Gradara en dan via Parco Naturale Monte San Bartolo doorrijden naar Pesaro en Fano. Houdt u van een wandeling? Dan zou ik een wandeling maken in Parco Naturale Monte San Bartolo. Houdt u van zwemmen? Dan zou ik een duik nemen in een van de laatst genoemde badplaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.