Lombardije

Hoogtepunten van Chiavenna

Chiavenna in Lombardije

Chiavenna is een bergstadje, genesteld in het hart van de gelijknamige vallei, in de Noord-Italiaanse regio Lombardije. Het ligt ongeveer twee uur rijden van Milaan, dichtbij het Comomeer en de Zwitserse grens. Hoewel Chiavenna niet groot is, is het een uitstekende plek voor een dagje uit. Het plaatsje heeft een interessante geschiedenis en de groene omgeving biedt tal van mogelijkheden om te wandelen of te fietsen. Maak kennis met Chiavenna.

Palazzo Vertemate Franchi

Voor we het historisch centrum verkennen, brengen we eerst een bezoek aan Palazzo Vertemate Franchi. Deze historische villa ligt net iets buiten Chiavenna, om precies te zijn in Prosto di Piuro. Wanneer je de poort binnenwandelt vallen we van de ene verbazing in de andere. Het palazzo is een meesterwerk uit de Renaissance en wordt omringd door groene vegetatie. Het is het enige gebouw dat is ontsnapt aan de aardverschuiving van 1618 waarbij het beneden liggende dorp Piuro compleet werd weggevaagd.

Chiavenna Lombardije
Chiavenna Lombardije

Palazzo Vertemate Franchi werd gebouwd in de 2e helft van de 16e eeuw door de gebroeders Guglielmo en Luigi Vertemate Franchi. Zij waren nazaten van een van de rijkste families uit die tijd. Het palazzo was een van de acht villa’s van de familie. De andere zijn tijdens de aardverschuiving verwoest.

Ieder vertrek is rijkelijk versierd. Prachtige fresco’s, houten plafonds en andere kunstwerken sieren de kamers. Buiten wandelen we door de boomgaard en de moestuin. In de Italiaanse tuin bevindt zich een visvijver en de herfsttinten van het kastanjebos verklappen het seizoen.

Het gehucht Piuro

We laten de villa achter ons en wandelen heuvelafwaarts naar het gehucht Piuro. Hoewel het dorp bestaat uit een klein plein en een paar straatjes, is het beroemd in de omgeving. Hier wordt namelijk al generaties lang het beroemde Prosto koekje gemaakt. De oude familietraditie wordt nu voorgezet door twee zussen. Iets verderop zit het atelier van Roberto Lucchinetti, een lokale kunstenaar. Fraaie kunstwerken maakt hij van speksteen uit de omliggende bergen zoals maskers, sculpturen, bekers, vazen en pannetjes.

Chiavenna Lombardije Piuro

Historisch centrum van Chiavenna

Een korte wandeling langs de Mera rivier brengt ons in het historisch centrum van Chiavenna. We wandelen door mooie geplaveide straten en over charmante pleinen. Eenvoudige huizen en elegante gebouwen met versierde portalen wisselen elkaar af. Het middeleeuws karakter is behouden gebleven. We passeren historische kerken en enkele fonteinen.

Bijzonder fraai en fotogeniek is de brug over de Mera rivier. Aan weerszijde van de snelstromende rivier hangen huizen en steken de besneeuwde bergtoppen boven de daken uit.

Chiavenna  Lombardije
Chiavenna  Lombardije
Chiavenna  Lombardije

Lunchen doen we bij het gerenommeerde restaurant Villa Giade. We worden getrakteerd op moderne Italiaanse gerechten gemaakt van lokale producten. Omdat Chiavenna de geboorteplaats van de wereldberoemde ‘bresaola’ is, wordt dit gezouten rundvlees veelvuldig gebruikt. Wij wisten niet dat er zoveel varianten waren. Che buono!

We brengen een bezoek aan de San Lorenzo kerk, gesticht in de 5e eeuw. In de loop der tijd is het heiligdom verschillende keren gerenoveerd en uitgebreid. Mooi zijn de arcades, gebouwd in de 17e eeuw en de klokkentoren uit de 16e eeuw. Tot slot bezoeken we het Treasure Museum met bijzonder mooie kerkelijke kunst uit de 11e en 12e eeuw.

Chiavenna  Lombardije

De Crotti van Chiavenna

Lokale kazen en vleeswaren worden in Chiavenna al eeuwenlang gerijpt in de zogenaamde Crotti. De meeste van deze kleine ondergrondse grotten zijn ontstaan ten tijde van de aardverschuiving. Omdat deze ‘natuurlijke koelkasten’ het gehele jaar een constante temperatuur van ongeveer 8 graden hebben, waren ze ideaal voor het bewaren van producten. Tegenwoordig zijn de meeste kelders omgebouwd tot restaurant.

Restaurant Crotto Belvedere is een goed voorbeeld hiervan waar we ’s avonds dineren. Verschillende polenta’s, kazen, worstjes en allerlei groenten worden er gereserveerd. Ben je begin september in de buurt, bezoek zeker Festa dei Crotti. Alle ‘crotti’ openen dan hun deuren en kun je er genieten van lokale gerechten.

De waterval Acqua Fraggia

De groene omgeving is favoriet onder wandelaars en fietsers. Een natuurlijke bezienswaardigheid is de enorme waterval van Acqua Fraggia. De bron bevindt zich op een hoogte van 3050 meter en stort via een reeks watervallen neer in Piuro. Zeker kinderen zullen onder de indruk zijn van de kracht van de natuur. Aan de voet van de waterval kun je picknicken onder kastanjebomen en genieten van de natuurlijke omgeving.

Chiavenna  Lombardije
Chiavenna  Lombardije
Chiavenna  Lombardije
Chiavenna  Lombardije

Vanuit ons hotel Casa Pasini, gelegen op steenworp afstand van Palazzo Vertemate Franchi, kijken we terug op enkele fantastische dagen in Chiavenna. In de straatjes hangt de typische Italiaanse sfeer die we zo graag omarmen. De hele dag door leeft het op straat en kun je er overal heerlijk eten en drinken. Naast natuurlijk de lokale bevolking zijn het vooral dagjesmensen uit Milaan en Zwitserland die Chiavenna weten te vinden. Kortom wie op zoek is naar het goede Italiaanse leven, zal verrast worden tijdens een bezoek aan deze parel.

Hotel

Met dank aan Valchiavenna Bureau voor Toerisme

0 reacties op “Hoogtepunten van Chiavenna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.