Roadtrip Toscane

Een autoroute van Arezzo naar Val d’Orcia

Het plein van Arezzo in Toscane

Toscane, een van de mooiste regio’s van Italië, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, kunst, culinaire tradities en natuurlijke schatten. Toscaanse landschappen zijn divers, van groene valleien tot met sneeuw bedekte bergen en ongerepte stranden. Daartussen liggen betoverende stadjes en dorpen waar de tijd vaak al eeuwen geleden is stil blijven staan. Ontdek samen met ons het oostelijk deel van de regio, van Arezzo naar Val d’Orcia.

Arezzo

Onze ogen volgen de contouren van de middeleeuwse gebouwen en de prachtige Vasari Loggia van Piazza Grande, het hart van de Toscaanse stad Arezzo. Het is een van de mooiste pleinen van Toscane waar maandelijks de grootste antiekmarkt van de regio plaatsvindt. De piazza heeft een bijzondere vorm omdat het tegen een helling is gebouwd. De prachtige Pallazo delle Logge, gebouwd in 1595, met een grote elegante veranda, domineert het hoogste deel met er tegenover een fraaie gekanteelde Torre Faggiolana uit de 13e eeuw.

Piazza Grande is een heerlijke plek om te ontspannen. Met een cappuccino in onze ene hand en de lokale krant in de andere laten we het rustige ritme van de stad op ons inwerken. De stad werd gesticht door de Etrusken en is sinds de Romeinse periode een belangrijk handelscentrum. Tegenwoordig is toerisme en de goudindustrie een belangrijke bron van inkomsten.

Arezzo naar Val d’Orcia Toscane
Arezzo naar Val d’Orcia Toscane
Arezzo naar Val d’Orcia
Toscane doorkijkje Arezzo naar Val d’Orcia

Een wandeling door de straten rond het plein onthullen pittoreske hoekjes. Aan de gevel van Palazzo Pretoria hangen wapenschilden en het Palazzo dei Priori is een prachtig voorbeeld van gotische architectuur. Het historisch centrum heeft een aanzienlijk artistiek erfgoed met als klapstuk het grootste frescocyclus van Piero della Francesca, een van de belangrijkste schilders uit de vroege renaissance. Het is te bewonderen in de hoofdkapel van de Basilica di San Francesco en vertelt het verhaal van ‘De Geschiedenis Van het Ware Kruis’. Andere bezienswaardigheden zijn de parochiekerk Pieve di Santa Maria, Chiesa di San Domenico, Casa Vasari de gotische Duomo en het Fortezza Medicea.

Booking.com

We laten de provinciehoofdstad achter ons en vervolgen onze weg, passeren het fraaie Castiglion Fiorentino en zien daar het silhouet van onze volgende bestemming.

Cortona

Het vriendelijke stadje Cortona werd eveneens gesticht door de Etrusken en werd gebouwd op de top van een heuvel, ongeveer 600 meter boven de zeespiegel. Het historisch centrum wordt omsloten door een dikke stadsmuur en vanuit diverse punten wordt je getrakteerd op spectaculaire vergezichten over de glooiende vlakte van Valdichiana. Ondanks dat het boek ‘Under the Tuscan Sun’ Cortona op de toeristische kaart heeft gezet, heeft het zijn authenticiteit goed weten te behouden.

We volgen de kronkelende klinkerstraatjes naar het hart van de stad, Piazza della Repubblica. Het plein wordt gedomineerd door het Palazzo del Comune en de grote trap. Dit is ‘de huiskamer’ van Cortona waar de lokale bevolking samen met toeristen van gezellige cafés, wijnbars en restaurants genieten. Het is een levendige piazza zoals je die alleen in Italië tegenkomt.

Cortona Toscane
Arezzo naar Val d’Orcia Cortona Toscane

Het is een genot om door de smalle straatjes te dwalen en af en toe te genieten van prachtige uitzichten over de vallei en het Trasimenomeer. Aan de hoofdstraat Corso Italia zitten winkels gehuisvest in prachtige middeleeuwse huizen. In de etalages ligt een groot assortiment aan gastronomische producten, net als vele heerlijke wijnen, geproduceerd op een paar kilometer afstand. We zijn namelijk niet zo ver verwijderd van enkele grootmeesters op het gebied van de wijnproductie. De wijnstadjes Montepulciano en Montalcino liggen in het fascinerende landschap van onze eindbestemming, Val d’Orcia.

Booking.com

Val d’Orcia

Wie kent Val d’Orcia niet? De kleuren van een dromerig landschap met glooiende groene heuvels bezaaid met cipressen is wereldberoemd en uitgegroeid tot een iconisch beeld van Toscane. Alleenstaande boerderijen gebouwd op een heuvel worden geflankeerd door cipressen die omhoog reiken naar de blauwe hemel. De streek staat samen met het pittoreske dorpje Pienza op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Daarnaast behoort het dorp tot de familie van ‘I Borghi Più Belli d’Italia‘, oftewel tot de mooiste dorpen van Italië.

Wanneer we het schilderachtige Pienza, bekend als de ‘ideale stad’, binnenwandelen lijkt de tijd te vertragen, net als het verderop liggende plaatsje San Quirico d’Orcia. Vlakbij ligt ook het mooie kuuroord Bagno Vignoni, waar mensen sinds de Romeinse periode genieten van het thermale water. De imposante kasteeltorens van het heuvelstadje Radicofani zijn bijna in de hele omtrek te zien. Wat niet gemist mag worden, zijn de abdij van Sant ‘Antimo en de prachtig met fresco’s beschilderde abdij Monte Oliveto Maggiore.

Arezzo naar Val d’Orcia Pienza Toscane
Arezzo naar Val d’Orcia Bagno Vignoni Toscane

Terwijl we rondrijden over bochtige landwegen, door een vallei die eeuwenlang zijn schoonheid heeft weten te behouden, kijken we terug op een prachtige route door Toscane. Arezzo, Cortona en Val d’Orcia zijn elk moment van het jaar mooi op te bezoeken. Is het niet voor een romantische autotrip dan wel voor een culinaire proeverij. Crostini, bruschetta, pappa al Pomodoro, ribollita, olijfolie, lampredotto, bistecca alla fiorentina zijn maar enkele voorbeelden van de Toscaanse gastronomie. Neem daar een goede Toscaanse wijn bij en je smaakpapillen krijgen de beste traktatie die er is.

Arezzo naar Val d’Orcia Toscane

0 reacties op “Een autoroute van Arezzo naar Val d’Orcia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.