Roadtrip Trentino - Alto Adige

Rondreis door Zuid-Tirol

panorama van Merano in Zuid-Tirol

Een rondreis door Zuid-Tirol is een traktatie voor elk zintuig. Deze Noord-Italiaanse regio staat bekend om zijn imponerende berglandschap de Dolomieten, UNESCO-Werelderfgoed. Torenhoge bergtoppen weerspiegelen in glasheldere gletsjermeren. Alpenweiden, wijngaarden en bossen omringen schilderachtige dorpen. Het is een regio met twee zielen waar een Germaanse natie nauw samenleeft met de Italiaanse. Er worden hier drie talen gesproken. Op de meeste plaatsen zal je vaker Duits horen dan Italiaans. En dan spreekt een kleine groep nog Ladinisch.

Zuid-Tirol is een perfecte bestemming voor elk seizoen. Omdat het zo’n 300 zonnige dagen per jaar telt, zijn buitenactiviteiten geliefd. Toerskiën en langlaufen is populair in de winter wanneer de skipistes bedekt zijn met sneeuw. De warmere maanden zijn ideaal voor wandelen, fietsen en bergbeklimmen. Wij maakten een rondreis gedurende de herfst wanneer de herfstkleuren exploderen tegen een strakblauwe hemel en de zon ons aangenaam opwarmt.

Zuid-Tirol staat bekend om zijn uitstekende wijnen en overheerlijke gerechten. De kwaliteit van eten en drinken is van een hoog niveau. Vandaar dat er zoveel mogelijkheden zijn om goed te eten. Of je nu in een berghut eet of aan tafel gaat in een van de vele sterrenrestaurants. Je wordt niet teleurgesteld. Wist je dat Zuid-Tirol de kleinste wijnregio van Italië is en dat één op de twaalf bekroonde Italiaanse wijnen hier vandaan komt?

Merano, de tuinstad van Zuid-Tirol

De elegante stad Merano wordt omgeven door een adembenemend landschap. Vanuit Hotel Villa Tivoli maakten we een schitterende panoramische wandeling over de Tappeinerweg. Een vier kilometer goed onderhouden pad dat van oost naar west boven de stad loopt, is goed begaanbaar. De vegetatie verklapt het bijzondere microklimaat. Omdat Merano wordt beschermd door hoge bergkammen groeien hier zelfs olijfbomen, cipressen en palmen. 

Zuid-Tirol Merano Alto Adige

Via de winterpromenade bereiken we het historisch centrum. We lopen langs de rivier de Passirio en omarmen de mediterrane sfeer. De Art Nouveau-architectuur steekt fraai af tegen de ruige bergpieken op de achtergrond.

Keizerin Sissi

Deze spa stad werd beroemd nadat keizerin Elisabeth van Oostenrijk, beter bekend als Sissi, hier in 1870 neerstreek. Merano had een grote aantrekkingskracht op haar. Ten eerste vanwege de geneeskrachtige thermale wateren en ten tweede vanwege het gezonde klimaat. Het duurde niet lang en de Europese aristocratie wist de pure schoonheid van de stad ook te vinden. En nog steeds trekt het vele toeristen uit de hele wereld.

Zuid-Tirol Merano Alto Adige

Het historisch centrum van Merano

Het centrum is compact en daarom gemakkelijk in een dag te verkennen. De belangrijkste kerk is de kathedraal van San Nicolò met zijn 83 meter hoge klokkentoren. Het heiligdom werd gesticht in 1302 en duurde meer dan 150 jaar. Dichtbij bevindt zich de Porta di Bolzano uit de 14e eeuw.

Vanaf hier begint ook de beroemde Via Portici. Deze straat met aan weerszijden portieken is al zo’n 800 jaar oud. De portici bieden beschutting tegen de kou in de winter en verkoeling tijdens hete zomerdagen. De winkels, restaurants, boetieks en ateliers worden druk bezocht. Overal kun je typisch Tiroolse producten kopen. Kijk zeker ook omhoog naar de fraaie gevels met middeleeuwse architectonische elementen en mooie decoraties.

Zuid-Tirol Merano Alto Adige
Zuid-Tirol Merano Alto Adige
Zuid-Tirol Merano Alto Adige

Andere bezienswaardigheden zijn het 15e -eeuws Prinselijke kasteel, gebouwd als residentie van de graven van Tirol, en de Kruittoren. Net als keizerin Sissi zal menigeen het thermale water van Merano waarderen. Sinds de tijd van de keizerin zijn de spa’s uitgebreid en aangepast.

We dineren in restaurant Kallmünz waar we ons laten trakteren op traditionele gerechten met een moderne twist. Overheerlijk zijn de gastronomische specialiteiten als spek, surfleisch, diverse kazen en natuurlijk canederli. Ingemaakte groenten, knapperig brood en pasta’s met romige sauzen worden opgediend.

Zuid-Tirol Merano Alto Adige
Zuid-Tirol Merano Alto Adige
Zuid-Tirol Merano Alto Adige

De botanische tuin van Kasteel Trauttmansdorff

De volgende dag brengen we een bezoek aan de botanische tuin van Kasteel Trauttmansdorff. Het is een van de hoogtepunten van de streek. Het 16e -eeuwse kasteel rijst ten wensten van Merano op en was een favoriete verblijfplaats van Sissi. Omdat de tuin uit meer dan 80 verschillende landschappen bestaat en onderverdeeld is in vier thematische tuinen, raden we aan om ruim de tijd te nemen. Sommige maken er zelfs twee dagen van.

Zuid-Tirol Merano Alto Adige

Ieder seizoen is spectaculair, maar de herfst is magisch. Betoverende kleuren die transformeren is een zintuigelijk spektakel. Zonnestralen zoeken hun weg door de bomen en we worden omringd door gele, rode en oranje tinten. Met een intense blauwe heldere lucht en geurige bloemen is dit werkelijk een perfecte afsluiting van twee dagen Merano.

Zuid-Tirol Merano Alto Adige
Zuid-Tirol Merano Alto Adige
Zuid-Tirol Merano Alto Adige

We laten Merano achter ons en rijden via slingerwegen steeds hoger en hoger richting Soprabolzano. Hier verblijven we de volgende twee dagen in Hotel Villa Gloria. De zon schijnt en de lucht is strakblauw. Schitterend zijn de herfsttinten van het gebladerte die het landschap kleur geven.

Bolzano, de provinciehoofdstad van Zuid-Tirol

Met de Rittner Seilbahn, oftewel de Renon kabelbaan, staan we binnen 15 minuten in de provinciehoofdstad Bolzano. De reis in de gondel is spectaculair. Imponerend is de schoonheid en ruigheid van het berglandschap. Bolzano ligt in het centrum van de alpen en wordt omringd door wijngaarden en fruitbomen. De stad ligt strategisch en is een belangrijk commercieel centrum in de regio.

Zuid-Tirol Bolzano Alto Adige
Zuid-Tirol Bolzano Alto Adige
Zuid-Tirol Bolzano Alto Adige
Zuid-Tirol Bolzano Alto Adige
Zuid-Tirol Bolzano Alto Adige

De kathedraal van Bolzano domineert Piazza Walther, het kloppend hart van het historisch centrum. Het kostbare groene en gouden dak van het heiligdom glinstert in het zonlicht. We wandelen langs Piazza delle Erbe met zijn marktkramen en bewonderen de Fontein van Neptunus. Niet te missen zijn de portici van Bolzano die al in 1180 werden gebouwd. Overal zitten winkeltjes, bars en restaurants. Een andere bezienswaardigheid is de 5000 jaar oude ijsmummie Ötzi in het Archeologisch museum.

Zuid-Tirol Bolzano Alto Adige

Renon-plateau

Soprabolzano bevindt zich op het zogeheten Renon-plateau dat deel uitmaakt van de provincie Bolzano. Het was Sigmund Freud die tijdens zijn verblijf het gebied beschreef als: ‘Hier op het Renon-plateau is alles goddelijk mooi en comfortabel en ontdekte ik in mezelf een onuitputtelijk verlangen om niets te doen’. Natuurlijk is één van de vele wandelroutes vernoemd naar hem, de Freud Promenade. Deze gemakkelijke wandelroute van bijna 6 kilometer loopt van Collalbo/Klobenstein naar Soprabolzano/Oberbozen. Indrukwekkende bergpieken stralen in het zonlicht wanneer we de bewegwijzering volgen. In alpenweide grazen koeien en we doorkruizen bossen die exploderen in allerlei herfsttinten.

Aardpiramides

Omdat de zogeheten aardpiramides niet mogen ontbreken tijdens een bezoek aan het plateau, is een wandeling over de Erdpyramideweg een must. Het zijn grote rotsblokken die door erosie van wind, regen en sneeuw zijn gevormd in een soort van puntige sculpturen. Het zijn de natuurlijke kunstwerken die je verbaasd doen staan. Op de achtergrond rijzen bergkammen op en met het nabijgelegen kerkje doet het haast sprookjesachtig aan.

Een onvergetelijke autotrip maken we naar restaurant Zunerhof waar een overheerlijk diner op ons staat te wachten. De route slingert door het berglandschap en de zon zakt langzaam achter majestueuze bergtoppen. We worden verwend met smaakvolle traditionele berggerechten. Als eerste wordt canederli fi formaggio & grano saraceno met ravioli di spinaci geserveerd. Het hoofdgerecht is goulash di cervo con canederli di porcini filetto di maiale con patate arrostite. Tot slot wordt als dessert de klassieker apfelstrudel opgediend.

We laten de bijzonder mooie uitzichten van het Renon-plateau achter ons. Rijden langs uitgestrekte weilanden en slingeren door de bergen noordwaarts richting Bressanone.

De berg Plose

Onze laatste twee dagen overnachten we in het exclusieve en luxe Hotel Santre dat nog maar net geopend is. Werkelijk aan ieder detail is gedacht en elk vertrek is smaakvol ingericht. Het hotel ligt op steenworp afstand van de kabelbaan die je naar de top van de berg Plose brengt. Ook hier ligt een uitgebreid netwerk van goed bewegwijzerde paden. Een van de panoramische routes is de Woodywalk met onderweg houten beelden waar kinderen op en onderdoor kunnen klauteren. Er zijn mogelijkheden om te picknicken en spectaculaire uitzichten zijn gegarandeerd.

Onze wandeling gaat naar de Rossalm, een van de mooiste berghutten van het gebied. Ook hier is het eten van hoog niveau en kun je met een goed glas wijn genieten van de bergomgeving.

Törggelen, oude traditie van Zuid-Tirol

Om de streek rond Bressanone beter te leren kennen en te begrijpen, worden we de volgende dag uitgenodigd voor een heuse belevenis. We gaan samen met onze gids Karin Kinigadner Törggelen. Dit is een oude traditie die tijdens de herfst plaatsvindt en ontstaan is in de Isarco-vallei. Ooit, toen boeren hadden geoogst, gingen ze bij elkaar hun producten proeven. Later waren het de gegoede burgers uit de stad die erop trokken om de kastanjes, wijnen, kazen en vleesproducten bij de boeren te proeven. Tegenwoordig is het een gebruik voor iedereen en een hoogtepunt van het seizoen.

Törggelen bestaat uit aangename wandelingen door de schilderachtige natuur. Onderweg schuift men aan in typische Zuid-Tiroolse tavernes voor het proeven van lokale seizoensgebonden gerechten en wijnen. Onze eerste stop is in Gasthof Sunnegg, een familiegasthuis waar we in een prachtige tuin de beste huiswijnen, kazen en vleeswaren te proeven krijgen.

Onze wandeling gaat verder door wijngaarden en langs boerderijen. De lunch wordt geserveerd in de historische boerderij en restaurant Griesserhof. Het menu is regionaal, authentiek en huisgemaakt. Boerengerechten worden bijgestaan door jonge wijnen. Canaderli, diverse worstjes, schûttelbrot, zelten en natuurlijk gepofte kastanjes vormen onze lunch.

Abbazia di Novacella, hoogtepunt in Zuid-Tirol

Na al die overheerlijke Tiroolse lekkernijen, brengen we een bezoek aan Abbazia di Novacella. Het klooster werd in 1142 gesticht door bisschop Harmann. Nog steeds wonen hier monniken die volgens de regels van Sint-Augustinus leven. Het complex is een belangrijk cultureel erfgoed en bezit diverse bouw- en kunstwerken die de lange geschiedenis vertellen. Daarnaast herbergt het een jongensinternaat en kan men wijnproeverijen boeken. Ten slotte behoort het klooster tot een van de oudste en nog steeds werkenden wijnmakerijen ter wereld. 

Het historisch centrum van Bressanone

Bressanone of Brixen is de oudste stad van de regio en werd gesticht in 901. De stad rijst op tussen wijn- en boomgaarden in de Isarco-vallei. De geschiedenis is af te lezen op de fraaie gevels. Omdat Bressanone sinds 990 zo’n 1000 jaar een bisschopstad is geweest, heeft het veel rijkdom gekend. Dit is terug te zien in de elegante gebouwen.

Piazza del Duomo vormt het kloppend hart en wordt omringd door prachtige middeleeuwse gevels. De kathedraal trekt hier onze aandacht en we wandelen onder de kruisgewelven van het ernaast gelegen oude klooster uit de 14e eeuw.

Een ander hoogtepunt is het bisschoppelijk paleis met zijn barokke gevel. De binnenplaats wordt omlijst door renaissance loggia’s. Uniek is de wijk Stufles, de oudste van de stad. De kleurrijke huizen geven het een schilderachtige sfeer. Op het kleine plein staat een waterput en het kleine kerkje is roze geverfd. De wijk is bereikbaar via de Adelaarsbrug. Tot slot tippen we het Apotheekmuseum. Leuk om te weten is, dat in de middeleeuwen Bressanone het centrum vormde van de druïde. Het museum huisvest een interessante collectie van meer dan 400 jaar geschiedenis van kruidengeneeskunde en andere geneesmiddelen.

We sluiten onze zesdaagse rondreis af in Hotel Santre waar we nogmaals genieten van een heerlijk diner. De keuken serveert traditionele gerechten in een modern jasje. Ook hier proef je de zuidelijke invloed in de alpiene berggerechten. Opvallend is, waar we ook eten, dat het niveau van hoge kwaliteit is.

Kortom mensen die op zoek zijn naar culinair eten van hoge kwaliteit en dit willen combineren met buitenactiviteiten in een wonderschone ruige omgeving, zijn in Zuid-Tirol op de juiste plaats. Maar ook voor degene die willen genieten van stilte en rust. Want tussen de bergtoppen is er genoeg keuze aan kuuroorden en thermen zoals in Merano.  

Hotels

Met dank aan IDM SÜDTIROL – ALTO ADIGE, Brixen Tourism

4 reacties op “Rondreis door Zuid-Tirol

  1. Helma Aarts de Hoog

    Bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.