Veneto

Euganische Heuvels, de achtertuin van Europa’s grootste kuuroord

Euganische Heuvels in Italië regio Veneto

Het landschap van de Euganische Heuvels rijst op in de provincie Padua in de Noord-Italiaanse regio Veneto. De groene heuvels vallen op in het midden van de Po-vallei. Het vruchtbare gebied is van vulkanische oorsprong dat miljoenen jaren geleden is ontstaan. Deze streek met iets minder dan 100 uitgestorven vulkanen is doordrenkt met geschiedenis, kunst en architectuur. Verleden en heden komen samen in deze heuvels, waar historische stadjes en dorpen getuigen zijn van het verstrijken van de tijd.

Omdat de Euganische Heuvels beroemd zijn om zijn thermale bronnen, combineren wij ons bezoek met een portie wellness, cultuur en veel lekker eten. Tussen de ‘piramide’ vormige heuvels maakten wij een onvergetelijke reis.

Euganische Heuvels

Spa’s en modderbaden in de Euganische Heuvels

Aan de voet van de heuvels bevinden zich de Euganische Spa’s. Ze vormen samen het grootste kuuroord van Europa. Al sinds de oudheid is het heilzame water bekend en wordt moddertherapie gebruikt voor de behandeling tegen reuma en artritis. Het stadje Abano Terme is uitgegroeid tot het belangrijkste centrum voor wat betreft kuurbehandelingen. Vanaf de 19e eeuw veranderde het stadje in een elegant kuuroord dat vooral door Europese adel werd bezocht.

Montegrotto ligt slechts een paar minuten rijden verderop van Abano. Volgens historici worden de thermale baden hier al sinds de prehistorie gebruikt. Tijdens opgravingen is hier een groot thermaal complex uit de 1ste eeuw v.Chr. blootgelegd. De naam Montegrotto is afgeleid van het Latijnse Aegrotorum en verwijst naar ziekenberg. Het schijnt dat al eeuwenlang hier zieken worden behandeld. Omdat het thermale water verrijkt is met mineralen en zouten heeft het een ontstekingsremmende eigenschap. Het water mengt zich met modder wat vervolgens uitstekend gebruikt kan worden voor moddertherapie.

Wondermiddel tegen botaandoeningen, spieren en gewrichten

De spabehandelingen zijn een heus wondermiddel. Van botaandoeningen tot spieren tot gewrichten. Na een nauwkeurig onderzoek blijkt de warme modder een ontstekingsremmende, pijnstillende, bloedsomloopstimulerende en zuiverende functie te hebben voor het lichaam.

Wij verblijven in het Continental Terme Hotel aan de rand van Montegrotto. Bij aankomst nemen we een duik in een van de vele zwembaden en onthaasten in een bubbelbad. Er zijn diverse sauna’s en zonneweiden. We ondergaan voor het eerst in ons leven een modderbad en genieten van een massage. De uitgebalanceerde en verfijnde keuken van het hotel verzorgd heerlijke Italiaanse gerechten.

Monselice, poort van de Euganische Heuvels

Nadat we helemaal zijn opgeladen rijden we door een gecultiveerd landschap van uitgestrekte wijngaarden en dichte bossen. Met gids Cristina Gilbellato van Moncelice Turismo verkennen we de omgeving. Onze eerste stop is in Monselice dat sinds de oudheid bekend staat als de ‘poort van de Euganei’. Het historisch stadje met zijn middeleeuws centrum ligt strategisch tussen de heuvels en de vlakte. Om deze reden waren het de Romeinen die zich op dit ‘kruispunt’ van belangrijke wegen vestigden. ‘Mons Silicis’, Berg van Steen, was geboren.

Veneto Monselice Euganische Heuvels
Veneto Monselice Euganische Heuvels
Veneto Monselice Euganische Heuvels
Veneto Monselice Euganische Heuvels

Vanwege de gunstige strategische ligging is Monselice geregeld een strijdtoneel geweest tussen adellijke families. Daarom heeft de ommuurde stad veel heersers gekend. Ze hebben allemaal hun sporen nagelaten en verrijkt met prachtige monumenten. Toen Monselice in 1405 werd opgenomen in de Serenissima Republiek werd het een vakantieoord voor de Venetiaanse adel.

Veneto Monselice Euganische Heuvels

We lunchen bij het Egina Coffe Wine restaurant. Geserveerd wordt een typisch lokaal gerecht bestaande uit gestoofd wildzwijn met groenten. Vanuit hier wandelen we heuvelopwaarts en verkennen het historisch erfgoed. De grote adellijke villa’s hebben een verfijnd uiterlijk en zijn gebouwd in renaissancestijl. We bewonderen de Porta Romana en betreden het pad langs het heiligdom van de zeven kerken. De oude stadstoren en het kasteel dateren uit de vroege middeleeuwen. Grote indruk maakte de rondleiding door het kasteel met zijn mooie vertrekken compleet ingericht met meubels en schilderijen uit een ver verleden.

Veneto Monselice Euganische Heuvels
Veneto Monselice Euganische Heuvels
Veneto Monselice Euganische Heuvels

Euganische Heuvels

Uitgestrekte wijngaarden en glooiende hellingen sieren het heuvellandschap. Middeleeuwse dorpen, kastelen, kerken, kloosters en renaissancevilla’s liggen verspreid door het gebied. Het is een schatkist dat wordt beschermd door het Regionaal Park Euganei, opgericht in 1989. De groene omgeving is een paradijs voor wandelaars en fietsers. Het gebied wordt doorkruist door een dicht netwerk van wandelpaden. Ze brengen je naar de toppen van de heuvels, gaan langs uitgestrekte weiden en door dichte bossen. De hoogste top ligt net iets meer dan 600 meter boven zeeniveau.

De silhouetten van de puntige heuvels steken fraai af tegen de blauwe hemel. Het hoogtepunt is de zonsondergang, wanneer de lucht explodeert in een symfonie van kleuren. Pianoro del Mottolone vormt een natuurlijk terras en biedt een waanzinnig uitzicht.

 Euganische Heuvels

Wijn en eten in de Euganische Heuvels

Het ongerepte en vruchtbare gebied is ook het domein van heerlijke wijnen. Zo wordt hier de DOC Colli Euganei en de verfijnde DOCG Fior d’Arancio geproduceerd. Ze passen voortreffelijk bij lokale gerechten. Zo is bìgoli met kalfs- of eenden-vleessaus een van de meesters onder de pastagerechten. Verder vind je hier gekruide risotto’s met asperges. Wildzwijn, schaap en allerlei gevogelte wordt als hoofdgerecht geserveerd. Giuggiole, rijk aan vitamine C, is een beschermde vrucht die onder andere hier voorkomt.

Vestingstadje Este

De heuvels zijn bezaaid met kleine dorpjes en stadjes vol historie. Het vestingstadje Este was de geboorteplaats van een van de machtigste families uit de Italiaanse geschiedenis. Ze waren heersers van Modena, Reggio Emilia en Ferrara. Vier eeuwen Venetiaanse heerschappij is nog steeds zichtbaar op en rondom Piazza Maggiore met zijn prachtige gebouwen. Een ander mooi stadje is Montagnana met zijn spectaculaire kantelen.

Arqua Petrarca

De schoonheid van de heuvels wordt door tal van grote dichters beschreven, waaronder Francesco Petrarca. Deze Toscaanse dichter woonde tijdens de laatste jaren van zijn leven in het dorp Arqua Petrarca. Kijkend uit het raam van zijn huis, zag hij een landschap dat niet zo veel verschilde van zijn toenmalige huis in Toscane.

Deze 14e -eeuwse borgo behoort tot de mooiste van Italië en staat op de lijst van ‘I Borghi più belli d’Italia’. Omdat we ambassadeur zijn van deze organisatie is het logisch dat we het historisch erfgoed op de lens zetten. Het verleden is overal voelbaar. Schitterende historische gebouwen staan langs geplaveide straatje en pleinen. Opvallend is de bleke steen waarmee de huizen en kerken zijn opgebouwd. Het huis waarin Petrarca heeft gewoond, Casa del Petrarca, is opengesteld voor het publiek.

De Euganische Heuvels vormen een schitterend decor als achtertuin van Europa’s grootste kuuroord. Het is een plek waar ontspanning naadloos overgaat in avontuur, cultuur en gastronomische hoogstandjes.

Met dank aan Continental Terme Hotel, Moncelice Turismo

4 reacties op “Euganische Heuvels, de achtertuin van Europa’s grootste kuuroord

  1. Willy Waumans

    SCHITTEREND MOOI !!!!!!!

  2. Wat ziet het er daar prachtig uit!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.