Cultuur & Lifestyle

Ontdek de geschiedenis van het Carnaval van Venetië

Carnaval in Venetië

Het Carnaval van Venetië is een van de beroemdste carnavalsfeesten ter wereld. Ieder jaar trekt de stad duizenden bezoekers om de schitterende optochten en vieringen bij te wonen. Al honderden jaren, zij het met enkele onderbrekingen, worden de mooiste maskers en kostuums aangetrokken door haar inwoners. Het feest brengt je terug naar de tijd dat de stad een republiek was, La Serenissima. Ontdek de geschiedenis van het Venetiaanse Carnaval.

De oorsprong van het Carnaval in Venetië

Het Carnaval van Venetië werd voor het eerst geregistreerd in 1094, terwijl twee eeuwen later de Senaat van de Serenissima het carnaval tot officiële feestdag verklaarde. We hebben het over de ‘Vette Dinsdag’ of internationaal ook wel bekend als ‘Mardi Gras’. Deze zogenaamde Vastenavond is de laatste dag voor het begin van de vastentijd. Uiteraard is dit slechts een van de hoogtepunten van alle festiviteiten.

De oorspronkelijke viering is ouder. We moeten dan teruggaan naar de heidense rituelen wanneer het einde van de winter en de komst van de lente werd gevierd. Het christendom heeft de viering overgenomen. Sindsdien komt Venetië meerdere weken per jaar tot leven. Het hoogtepunt van dit Venetiaans feest was in de 18e eeuw, toen men uitpakte met de mooiste maskers, kostuums en festiviteiten.

Carnaval van Venetië Veneto

Muzikanten, acrobaten en jongleurs trokken door de straten en gaven voorstellingen op pleinen. Het San Marcoplein was een groot trekpleister, maar er waren ook tal van optredens in de kleine theaters en cafés. Overal werden gemaskerde bals georganiseerd, vooral in de schitterende paleizen langs het Canal Grande. Rond 1700 trokken al veel bezoekers uit heel Europa naar deze stad om deel te nemen aan deze viering.

Anonimiteit en geen sociale klasse

Met de mooiste maskers en kostuums trekt men door de stad. Deze enorme verkleedpartij garandeerde anonimiteit en stelden burgers in staat om de spot te drijven met de autoriteit. De maskers diende om iemands identiteit te verbergen, zodat men zich kon mengen met alle lagen van de bevolking. Mannen en vrouwen, rijk en arm, iedereen feest samen en was er even geen sociale klassenstrijd. Anekdotes en literatuur vertellen over nachtelijke wilde feesten. Van intriges tot buitenechtelijke liefdesaffaires. Een keerzijde van het verkleedfestijn was wel, dat de misdaad in deze periode toenam.

Carnaval van Venetië Veneto

Streep door de viering

Met het einde van La Serenissima Repubblica Venezia, werd het feest niet meer groot gevierd, terwijl de eilanden in de lagune de carnavalsfeesten voortzetten.  

Het was Napoleon die in 1797 een streep door de viering zette. De keizer wilde zo voorkomen dat burgers bijeenkwamen om samenzweringen te smeden tegen de Oostenrijkse regering, die het grondgebied controleerde. Pas twee eeuwen later, in 1979, werd de pracht en praal van het feest hersteld. Sindsdien is de oude glorie teruggekeerd en is het traditionele feest uitgegroeid tot een van de bekendste vieringen ter wereld.

Carnaval van Venetië Veneto

Deelnemen aan het Carnaval in Venetië

Deelnemen aan het Carnaval van Venetië is natuurlijk een onvergetelijke ervaring. Zo’n 25 jaar geleden hebben wij genoten van het feest en staat het nog steeds op ons netvlies. Weet wel dat als je wilt deelnemen aan een van de gemaskerde bals, dat je vroegtijdig moet reserveren. Je geduld wordt op de proef gesteld bij parades om de grote menigte te trotseren. Om je als een echte Venetiaan te voelen kun je ook deelnemen aan verschillende activiteiten, zoals aan een schattenjacht, een theatrale carnavalswandeling of een Carnaval Grand Ball galadiner.

Kortom het Carnaval van Venetië is een unieke ervaring dat jezelf moet beleven. Of je er nu zelf aan deelneemt of gewoon wilt toekijken, het is een belevenis om nooit meer te vergeten.

Booking.com
Booking.com

0 reacties op “Ontdek de geschiedenis van het Carnaval van Venetië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.