Le Marche

Lieflijk Sarnano in het groene hart van de regio Le Marche

Het dorp Sarnano in de regio Le Marche

De regio Le Marche herbergt veel charmante dorpen, zo ook Sarnano. Tussen de beboste valleien van het Sibillini-gebergte, in het groene hart van de regio Le Marche, ligt de borgo boven op een glooiende heuvel. Vanwege zijn schoonheid en schitterende natuurlijke omgeving staat Sarnano welverdiend op de lijst van ‘I Borghi più Belli d’Italia’.

Verschillende keren hebben wij dit kleine dorp bezocht, alleen al vanwege de schitterende autotocht ernaartoe. Via slingerwegen door glooiende heuvels en dichte bossen is Sarnano te bereiken. Hoewel het niet overspoeld wordt door toeristen, zijn er volop mogelijkheden. Als de zomer de bergen zich uitstekend ontlenen voor wandelingen, biedt het `s winters alles voor een op en top wintersportvakantie. Daarnaast zijn er kuuroorden en natuurlijk veel lekker eten en kunnen de wijnliefhebbers hier volop goede wijnen proeven.

Sarnano heeft een oude oorsprong

Sarnano heeft een oude oorsprong en er hebben verschillende volkeren geleefd. Hoogstwaarschijnlijk woonden de Umbriërs en Picenen al op deze plek. In de Romeinse tijd werd het als landgoed geschonken aan de veteranen van Augustus. Tegenwoordig is Sarnano een prachtig gerestaureerd heuveldorp ondergedompeld in een vredige sfeer.

De skyline van het dorp Sarnano in de Italiaanse regio Le Marche

Historisch centrum

Opvallend is het stadspatroon die als cirkels van boven naar beneden zijn geordend. Vanaf Piazza Alta kronkelen de muren van oude huizen en de geplaveide straatjes naar beneden en vormen de ruggengraat van het dorp. Verzorgd tot in elk detail is het, ondanks enkele wonden van de laatste zware aardbeving in 2016, historisch centrum door de eeuwen heen goed bewaard gebleven waar middeleeuwse sferen, smaken en tradities nog steeds voortleven.

Het dorp Sarnano in de Italiaanse regio Le Marche
Het dorp Sarnano in de Italiaanse regio Le Marche
Het dorp Sarnano in de Italiaanse regio Le Marche
Het dorp Sarnano in de Italiaanse regio Le Marche
Het dorp Sarnano in de Italiaanse regio Le Marche

Porta Brunforte, een naam die herinnert aan de feodale familie van het dorp, markeert het begin van het centro storico dat alleen te voet bereikbaar is. De straten leiden naar Piazza Perfetti, waar je kunt genieten van een indrukwekkend panorama over de bergen. Vanaf hier klimmen we door naar Piazza Alta met de kathedraal van Santa Maria, gebouwd in de 11e eeuw ten tijde van de Brunforte overheersing. Andere historische gebouwen die rondom het plein staan zijn, Palazzo dei Priori en Palazzo del Podestà. Voor degenen die gepassioneerd zijn door kunst, is het ongetwijfeld de moeite waard om een bezoek te brengen aan de Pinacoteca, een museum en bewaarder van kostbare historische getuigenissen.

Het dorp Sarnano in de Italiaanse regio Le Marche
Het dorp Sarnano in de Italiaanse regio Le Marche
Het dorp Sarnano in de Italiaanse regio Le Marche
Het dorp Sarnano in de Italiaanse regio Le Marche
Het dorp Sarnano in de Italiaanse regio Le Marche
Het dorp Sarnano in de Italiaanse regio Le Marche

Natuurlijke routes in de omgeving van Sarnano

De omgeving biedt rondom Sarnano een scala aan activiteiten. Wandelroutes in de groene natuur zijn favoriet en het nabijgelegen Sibillini-gebergte heeft een grote aantrekkingskracht. Zo is Piani di Ragnolo, op een hoogte van 1380 meter, een ideale bestemming voor bloemliefhebbers. In het late voorjaar en begin juni staan hier maar liefst 37 soorten wilde orchideeën in bloei. De Sibillini- orchideeën zijn een beschermde soort die de uitgestrekte bergweiden omtoveren in prachtige kleurschakeringen. Een netwerk van wandelpaden liggen verspreid door het prachtige park.

Sarnano ligt aan de zogeheten Franciscaanse weg van de Marca, een religieuze route die Assisi met Ascoli Piceno verbindt. De route doorkruist voor een deel Midden-Italië en Sarnano is een belangrijke stop. Wandelaars combineren deze route met een wandeling door de natuur met religieuze haltes.

Het omringende landschap is bedekt met dichte bossen, waar geheime bronnen van zuiver mineraalwater aan de oppervlakte tevoorschijn komen. Er zijn drie waterbronnen die door de kuuroorden van Sarnano worden gebruikt. De traditie van het bronwater wordt al sinds de 16e eeuw geroemd om zijn heilzame kracht. De bekendste is S. Giacomo die officieel in 1929 in gebruik werd genomen.

Het dorp Sarnano in de Italiaanse regio Le Marche
Het dorp Sarnano in de Italiaanse regio Le Marche

De Via delle Cascate Perdute is een cirkelvormige route van ongeveer 6 km die langs watervallen en oude molens loopt. Een andere wandeling die we graag tippen is een wandeling van een half uur naar Eremo di Soffiano, een spirituele plaats die, volgens zeggen, door Sint Franciscus is bezocht.

Degenen die gecharmeerd zijn van de regio Le Marche en op zoek naar rust en natuur, zal zich in Sarnano en omgeving helemaal thuis voelen. Dit is een plek waar natuur, kunst en architectuur samenkomen in een van de mooiste groene streken van Midden-Italië.

0 reacties op “Lieflijk Sarnano in het groene hart van de regio Le Marche

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.