Le Marche

Frontino: een dorp met grote charme en romantiek

dorp Frontino in de Italiaanse regio Le Marche
DiscoverCars.com

Het kleine dorp Frontino wordt omgeven door heuvels, groene bossen en akkers van de Montefeltro, een ongerept gebied in het noorden van de regio Le Marche. Het middeleeuws dorp ligt op een benijdenswaardige positie en is gebouwd op een smalle lange rotsachtige uitloper. Een wandeling tussen middeleeuwse muren van het historisch centrum is een belevenis op zich en het voert je terug naar de sferen van een ver verleden. Maak kennis met Frontino, een dorp met grote charme en romantiek.

Frontino, een Borghi più Belli d’Italia

Ondergedompeld in het groen van het natuurpark Sasso Simone en Simoncello behoort Frontino tot de Borghi più Belli d’Italia, oftewel tot de mooiste dorpen van Italië. Wanneer we over slingerwegen door het mooie landschap rijden is het dorp van verre al te zien en rijst het op bij het zien van de Monte di Carpegna. Vanaf een hoogte van zo’n 519 meter domineert het silhouet van Frontino de vallei van de Mutino.   

Het dorp Frontino in de Italiaanse regio Le Marche

Het stond al lange tijd op onze lijst om Frontino te bezoeken, zeker nadat we steeds vaker foto’s toegestuurd kregen van Italiaanse vrienden die het hadden bezocht. De verbeelding die we hadden van romantiek en oude sferen maakt dit helemaal waar als we onze voetstappen zetten in de oude geplaveide straatjes. Het centro storico wordt omringd door een middeleeuwse muur. Smalle straatjes met oude huizen zijn prachtig gerestaureerd, opgetrokken uit lokale steen verzameld uit de vallei.  

De Montefeltro

De oorsprong is oud en gaat terug tot de Romeinse periode, maar het dorp is vooral nauw verweven met de geschiedenis van de Montefeltro, een roerige tijd van rivaliserende koninkrijkjes. Het is een periode van veldslagen en veroveringen. Een van de beroemdste landheren uit die tijd is Federico da Montefeltro (1422-1482) die de stad Urbino tot een van de mooiste renaissance steden maakte. De torens en machtige muren van Frontino herinneren aan de periode van deze strijdlustige geschiedenis.

Het dorp Frontino in de Italiaanse regio Le Marche
Het dorp Frontino in de Italiaanse regio Le Marche
Het dorp Frontino in de Italiaanse regio Le Marche

Het historisch centrum van Frontino

Wanneer we door de hoofdstraat wandelen is het de mooie middeleeuwse architectuur van de huizen die opvalt met bloemen en planten langs trappen en gevels. Maar als we het over levendige kleuren hebben is het de hoge toren midden in het dorp dat in het oog springt. Volledig bedekt met klimop verandert het uiterlijk van seizoen tot seizoen. Gedurende het jaar transformeert de stadstoren, het symbool van het dorp, van groen naar rood en van goud naar bruin. De historische toren richt zijn blik op de kleine piazza.  

Het dorp Frontino in de Italiaanse regio Le Marche
Het dorp Frontino in de Italiaanse regio Le Marche
Het dorp Frontino in de Italiaanse regio Le Marche
Het dorp Frontino in de Italiaanse regio Le Marche
Het dorp Frontino in de Italiaanse regio Le Marche

Een plaquette meldt een legendarische gebeurtenis die dateert uit 1451. Het is de slag van de tegels, waarbij de inwoners zich wapende tegen de troepen van Sigismondo Pandolto Malatesta. Meters hoog vanuit hun huizen gooiden de inwoners dakpannen en stenen naar beneden om de aanvallende troepen te verdrijven. Hertog Federico da Montefeltro was zo onder de indruk van de moed en loyaliteit dat hij het dorp tien jaar lang vrijstelde van het betalen van belasting.

De parochiekerk van de Heiligen Petrus en Paulus verdient een bezoek, met binnen diverse waardevolle schilderijen. Op Piazza del Belvedere naast de uitkijktoren uit 1300, staat een moderne fontein, ontworpen door de Turijnse kunstenaar Franco Assetto. Verder valt de nobele en 15e -eeuwse Palazzo Vandini op.

Klooster van Montefiorentino en San Girolamo

Buiten de muren, op enkele kilometers van het dorp, zijn twee belangrijke gebedshuizen te vinden. We hebben het over het klooster van Montefiorentino en het klooster van San Girolamo. De eerstgenoemde is gesticht door San Francesco in 1213 en is een van de oudste en grootste van Le Marche. De tweede werd gebouwd in 1500.

Het dorp Frontino in de Italiaanse regio Le Marche
Het dorp Frontino in de Italiaanse regio Le Marche
Het dorp Frontino in de Italiaanse regio Le Marche

Frontino is een oase van rust en stilte waar de wijzers van de klok langzamer lijken te slaan. Hier regeert de tijdloosheid. Ondanks prachtig gerestaureerd heeft het dorp zijn oude ziel goed weten te bewaren. Het zijn vooral de straatjes waar je verliefd op wordt en de schitterende uitzichten met oneindige heuvels en bergkammen. Het is een plek om heerlijk weg te dromen en de alledaagse hectiek te vergeten. Bezoek Frontino en je begrijpt waar we over praten.

0 reacties op “Frontino: een dorp met grote charme en romantiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.