Lombardije

Solferino en het keerpunt in de Italiaanse geschiedenis

Solferino Lombardije

Solferino is een prachtig stadje gelegen in de groene heuvels ten zuiden van het Gardameer. Voor veel buitenlandse bezoekers is het misschien niet zo bekend, daarentegen zal iedere Italiaan het kennen. Solferino is onlosmakelijk verbonden met de herinnering aan een van de meest beslissende veldslagen uit de Italiaanse geschiedenis. Op 24 juni 1859 vond hier de Slag bij Solferino plaats, de Tweede Italiaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Precies hier versloegen de soldaten van het Frans-Piemontese leger in 1859 het Oostenrijkse leger. Ontdek meer over Solferino en het keerpunt in de Italiaanse geschiedenis.

Samen met An, eigenaresse en gastvrouw van B&B Carpe Diem, maken we een rondwandeling langs historische getuigenissen van het mooie Solferino. Deze plaats biedt bezoekers een kijkje in de geschiedenis van een historisch slagveld, monumenten en gedenktekens die Italië compleet heeft veranderd.

B&B Carpe Diem

B&B Carpe Diem ligt midden in Solferino en wordt omringd door de morene heuvels. Hartelijk worden we ontvangen door eigenaresse An die al op jonge leeftijd verliefd werd op Italië. In 1999 verhuisde ze voor haar werk van België naar Italië en werd jaren later, samen met haar Italiaanse man Mauro, eigenaar van B&B Carpe Diem. Naast alle werkzaamheden, die komen kijken bij een B&B, begeleid ze ook gasten tijdens allerlei uitstapjes.

Solferino Lombardije B&B Carpe Diem

Vanuit onze gezellige kamer van de B&B kijken we uit over de groene omringde omgeving. We maken ons klaar voor een mooie en vooral boeiende wandeling langs indrukwekkende plaatsen die de Italiaanse geschiedenis voorgoed heeft veranderd.

Rocca di Solferino

Vanuit het historisch centrum wandelen we heuvelopwaarts naar de Rocca di Solferino. Onderweg vertelt An vol passie over het ontstaan van de heuvels, toen de Garda-gletsjers zich terugtrokken en gepulverd gesteente achter zich liet. Tegenwoordig is het een vruchtbare streek met bossen, weilanden, wijngaarden en glooiende heuvels afgewisseld met vlaktes en meertjes. De heuvels zijn geliefd onder wandelaars en fietsers. Jaren geleden maakten we al kennis met deze heuvels en is het een ideale bestemming om het vaak drukke Gardameer even te ontvluchten.

De Rocca di Solferino is gebouwd op de hoogste heuvel van het gebied en steekt boven het landschap uit. De 23 meter hoge toren werd oorspronkelijk gebouwd in 1022 op deze strategische positie. Vanwege de hoge positie kreeg het tijdens de Risorgimento, de periode naar de Italiaanse eenwording, de bijnaam Spion van Italië. Op 24 juni 1859 vormde de Rocca het middelpunt van een bloedige veldslag tussen de Frans-Piëmontese en het Oostenrijkse leger. Echter het front van de strijd strekte zich uit over zo’n 20 km waar men vocht voor onafhankelijkheid en de eenwording van Italië. Tegenwoordig is het een museum waar je, via een houten helling, van de begane grond naar de top van de toren wordt geleid.

We bekijken de vele wapens, schilderijen en uniformen die deze belangrijke historische gebeurtenis vertellen. Eenmaal boven op het dakterras worden we beloond op een adembenemend panorama over Solferino, de heuvels, maar ook het Gardameer met de Rocca di Manerba en het schiereiland Sirmione.

Solferino Lombardije
Solferino Lombardije
Solferino Lombardije
Solferino Lombardije
Solferino Lombardije

Historisch Museum

Meer informatie over de slag van Solferino is terug te vinden in het Historisch Museum, opgericht in 1931, dat in het centrum van Solferino te vinden is. In drie zalen worden documenten, relikwieën, schilderijen en andere voorwerpen zoals bijvoorbeeld kanonnen en geweren tentoongesteld. Ook zijn er harnassen te zien van de verschillende legers als diverse uniformen. Alle voorwerpen herinneren aan dit belangrijke historische moment.

Solferino Lombardije
Solferino Lombardije
Solferino Lombardije

Solferino en het Rode Kruis

We wandelen verder en aan het einde van een lange laan met aan weerszijden cipressen staan we bij het Solerino Rode Kruis Memorial. Het is opgericht door het Internationale Rode Kruis in 1959 op de honderdste verjaardag van de slag van Solferino en San Martino. Het is niet vreemd dat deze plek is uitgekozen. Juist hier, ten gevolge van de bloederige strijd, was het Henry Dunant die de grondslag gaf aan wat we tegenwoordig het Rode Kruis noemen. De Zwitserse koopman was zo geschokt van de tienduizenden gesneuvelde, stervende en gewonde soldaten dat hij besloot samen met, vooral lokale vrouwelijke inwoners, de gewonde soldaten te verzorgen. Iedereen werd geholpen ongeacht uit welk leger.

Solferino Lombardije
Solferino Lombardije

Piazza Castello

Piazza Castello was ooit het middeleeuws hart van Solferino. Als een natuurlijk balkon biedt het een schitterend uitzicht. Onze ogen turen langs uitgestrekte wijngaarden en glooiende heuvels tot aan het Gardameer. De kerk van San Nicola vormt het middelpunt. Het plaatsje is ook bekend vanwege het kasteel van Orazio Gonzaga met verdedigingsmuren en de uitkijktoren uit de 16e eeuw.

Solferino Lombardije
Solferino Lombardije
Solferino Lombardije
Solferino Lombardije
Solferino Lombardije

Chiesa dell’Ossario

Onze wandeling brengt ons verder naar het ossuarium van Solferino, gehuisvest in de kerk van San Pietro in Vincoli, de oudste kerk in de omgeving. Het maakt duidelijk waarom je deze plek als laatste moet bezoeken. Binnen in het heiligdom vind je een verzameling van schedels en botten van zo’n 7000 gesneuvelde soldaten van vier verschillende legers die op 24 juni 1859 tegenover elkaar stonden. Het monument maakt grote indruk en maakt duidelijk ‘de waanzin van oorlog’.

Solferino Lombardije
Solferino Lombardije
Solferino Lombardije

We maken een stop bij het bronzen beeld gewijd aan Henry Dunant op Piazza Caduti voor we verder wandelen naar een van de mooiste uitzichten op de hoge heuvel met daarbovenop het silhouet van Rocca di Solferino. Het is net een levend schilderij met ervoor een romantisch meertje ondergedompeld in een serene sfeer. Dan te bedenken hoe oorverdovend het geluid hier moet zijn geweest tijdens de bloederige strijd in 1859.

Solferino Lombardije

’s Avonds dineren we in Trattoria della Pace da René waar we hartelijk werden ontvangen door de eigenaar en kok. We werden getrakteerd op overheerlijke lokale gerechten en bijpassende wijnen. Samen met An kijken we terug op een boeiende dag die we niet meer zullen vergeten. Eigenlijk zou iedereen die zijn hart heeft gegeven aan Italië, Solferino moeten bezoeken. Tenslotte was de Slag bij Solferino een keerpunt in de Italiaanse geschiedenis die uiteindelijk leidde tot de oprichting van het moderne Italië waar wij tegenwoordig zo van genieten.

Ga naar de website

B&B Carpe Diem

0 reacties op “Solferino en het keerpunt in de Italiaanse geschiedenis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.