Valle d ‘Aosta

Het rijke erfgoed van de regio Valle d’ Aosta

Italiaanse regio Valle d'Aosta
DiscoverCars.com

Valle d’ Aosta is de kleinste regio van Italië en ligt op de grens met Frankrijk en Zwitserland. Deze Noord-Italiaanse regio is grotendeels bergachtig en beschikt over de hoogste bergtoppen van Europa zoals de Monte Bianca, de Matterhorn, Monte Rosa en Gran Paradiso. Als je van bergen houdt en je vakantie wilt doorbrengen tussen kleine valleien, groene bossen en bergtoppen is Valle d’ Aosta een droombestemming. Maak kennis met het rijke erfgoed van de regio Valle d’ Aosta.

De naam van de regio verwijst naar Aosta, de regionale hoofdstad en tevens ook de enige stad in de regio. In deze grensstreek smelt de Italiaanse en Franse cultuur samen en vind je dit terug in het dialect, levenswijze en eetgewoonten. Ver weg van Rome spreekt men in deze autonome regio een Savoois dialect.

Het Aostadal bood tijdenlang toegang tot belangrijke bergpassen tussen Italië en streken ten noorden van de Alpen, waardoor hier altijd al veel handel werd gedreven. De Romeinen hadden dit al vroegtijdig door en stichtten de kolonie Augusta Praetoria dat tegenwoordig de stad Aosta heet.

Nationale Park Gran Paradiso

Valle d’ Aosta herbergt enkele natuurreservaten waarvan het Nationale Park Gran Paradiso misschien wel de bekendste is. Dit nationaal park is een waar paradijs voor natuurliefhebbers en is vernoemd naar de hoogste berg van Italië, de Gran Paradiso. Deze Alpentop wordt als relatief eenvoudig beschouwd en is geliefd onder bergbeklimmers. Dankzij een uitgebreid netwerk van bewegwijzerde paden kun je er ook indrukwekkende bergwandelingen maken. 

Overal in de regio kun je schitterende wandelingen maken of op de mountainbike stappen. Het is een waar paradijs voor liefhebbers van de wilde en ongerepte natuur. Ook al wordt Valle d’ Aosta beschouwd als een van de beste wintersportgebieden is het er, dankzij uitstekende skifaciliteiten, in de andere seizoenen eveneens aangenaam vertoeven. Lange wandelingen omgeven door groen, beklimmingen naar grote hoogtes voor adembenemende Alpenpanorama’s en de vele andere avonturen die je er ook kunt beleven.

Valle d’ Aosta
Valle d’ Aosta
Valle d’ Aosta
Valle d’ Aosta
Valle d’ Aosta
Valle d’ Aosta

De stad Aosta, het Rome van de Alpen

Maar Valle d’ Aosta biedt meer dan alleen natuur het buitenleven en tal van sportactiviteiten. Deze regio heeft namelijk een lange en interessante geschiedenis. Zo is de stad Aosta een Italiaans pareltje om te verkennen. Deze stad beschikt over een glorieus Romeins verleden en wordt niet voor niets ook wel het ‘Rome van de Alpen’ genoemd. Indrukwekkende Romeinse bezienswaardigheden zijn goed bewaard gebleven en herinneren aan de periode toen het Augusta Praetoria heette.

Het historisch centrum is een aaneenschakeling van prachtige historische gebouwen. In de levendige straten zitten mooie winkels en overal kun je er heerlijk eten en drinken.

De regionale stad Aosta in Valle d'Aosta
De regionale stad Aosta in Valle d'Aosta
De regionale stad Aosta in Valle d'Aosta
De regionale stad Aosta in Valle d'Aosta

Kastelen van Valle d’ Aosta

Tussen de bergtoppen en groene valleien verrijzen fascinerende middeleeuwse kastelen. Sommige zijn nog in perfecte staat en andere niet meer dan een ruïne opgeslokt door de natuur.

Het beroemdste kasteel van de regio is Forte di Bard die uit de vroege middeleeuwen dateert. Tegenwoordig huisvest het een Alpenmuseum en worden er diverse evenementen gehouden. Castello di Fenis werd aan het einde van de 19e eeuw gerenoveerd en is met zijn gekanteelde muren een bezoek waard.  Andere kastelen om te bezichtigen zijn Castello di Verres, Castello di Sarre, Castel Savoia, Castello di Saint-Pierre en Castello Sarriod de la Tour.

Valle d’ Aosta
Valle d’ Aosta
Valle d’ Aosta

Dorpen van Valle d’ Aosta

Wij worden altijd blij van het bezoeken van charmante middeleeuwse dorpen. Onder het imposante Forte di Bard ligt het gelijknamige dorp Bard. Elegante middeleeuwse gebouwen flankeren geplaveide straatjes. Dit dorp staat niet voor niets op de gerenommeerde lijst van ‘I Borghi più belli d’Italia’, oftewel de mooiste dorpen van Italië.

Langs de weg, die naar de San Bernardo leidt, kun je een bezoek brengen aan het dorp Etroubles. De borgo Fenis wordt omgeven door een dicht kastanjebos. Vanuit het kleine dorp La Salle kun je schitterende natuurwandelingen maken. Saint-Pierre is een bergdorp gelegen op 731 meter hoogte waar twee middeleeuwse kastelen snel in het oog springen.

Aan de voet van de Monte Rosa vinden we het dorp Gressoney-Saint-Jeans dat bekend staat om zijn charmante straatjes. Saint-Vincent herbergt eveneens een pittoresk centrum en wordt vanwege zijn milde klimaat ook wel de ‘Riviera van de Alpen’ genoemd.

Wij waren gecharmeerd van Saint-Rhemy-e-Bosses, gelegen op de hellingen van de San Bernardo. Dit dorp ligt slechts 10 minuten rijden van de stad Aosta en bevindt zich aan de pelgrimsroute de Via Francigena. Tot slot tippen we het authentieke dorp Antagnod met zijn typische bergarchitectuur.

Bard Valle d’ Aosta
Valle d’ Aosta
Valle d’ Aosta
Valle d’ Aosta
Valle d’ Aosta
Valle d’ Aosta
Valle d’ Aosta

De keuken van Valle d’ Aosta

Tijdens een foodtour door de regio Valle d’ Aosta hebben wij kennis mogen maken met de overheerlijke keuken van deze regio. De robuuste keuken is sober en stevig, zoals men gewend is in een bergstreek. Het menu bestaat uit diverse kazen, vleeswaren, wild, stevig roggebrood, aardappelen, polenta, risotto en soepen. De lokale kazen Robiola en vooral Fontina DOP worden veelvuldig gebruikt. De fonduta, de geliefde kaasfondue, neemt een prominente plaats in en is een must om te proeven.

Wat betreft vleesspecialiteiten hebben wij genoten van gepaneerde kalfskoteletten, worstjes en een overheerlijke rundvleesstoofpot dat bekend staat als carbonade. Bakken en koken doet men hier voornamelijk met boter en room, want calorierijk eten is belangrijk om je warm te houden tijdens koude temperaturen.

Net als in heel Italië kun je al het lekkers wegspoelen met een goede regionale wijn. Wij hebben ons laten verwennen met een wijnproeverij op 2173 meter hoogte bij Cave Mont Blanc waar bijzondere mousserende wijnen worden gemaakt. Je vindt dit wijnhuis ongeveer halverwege de Skyway Monte Bianco. Vlakbij wordt de blanc de morgez doc geproduceerd op de hoogste wijngaard van Europa. De wijn is heerlijk als aperitief en past uitstekend bij voorgerechten, vis of witvleesgerechten.

Valle d’ Aosta
Valle d’ Aosta
Valle d’ Aosta
Valle d’ Aosta

Kortom Valle d’ Aosta mag dan wel de kleinste regio van Italië zijn, maar is zeker niet de minst mooiste. Wij hebben genoten van de indrukwekkende bergen, wandelingen, mountainbiken, Romeins en Middeleeuws erfgoed en bovenal van heel veel lekker eten en drinken.

Huurauto

Een huurauto nodig in Italië? Zoek, vergelijk en bespaar tot 70% via Discovercars.com. Gratis annulering.

Hotels in de stad Aosta en omgeving

 

0 reacties op “Het rijke erfgoed van de regio Valle d’ Aosta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.