Emilia-Romagna Stedentrip

De portieken van Bologna verbinden de meest mooie bezienswaardigheden van de stad

Bologna
DiscoverCars.com

De portieken van Bologna zijn een fundamenteel en schitterend onderdeel van de stad. Ruim 62 km aan stadsportieken, waarvan sommige eenvoudig en andere met prachtig versierde bogen, verbinden de meest mooie bezienswaardigheden van deze stad. Maar liefst 12 portici, gebouwd vanaf de 12e eeuw, staan sinds 2021 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Wij komen maar al te graag in deze stad met de meeste zuilengangen ter wereld.

De arcades vormen het hart van het Bolognese leven. Men flaneert er, maakt er een stop voor een praatje en drinkt een kop koffie. Studenten zoeken er hun weg naar de universiteit, anderen haasten zich naar hun werk. De ene portico beschikt over schitterende marmeren vloeren en fresco’s terwijl andere sober zijn. Voor een stedentrip zijn ze ideaal, want bij warme zomerdagen bieden ze schaduw en wanneer het regent beschutting. Ze zijn een fundamenteel en prachtig onderdeel van het historisch centrum waar iedereen handig gebruik van maakt.

Piazza Maggiore en Piazza del Nettuno

Piazza Maggiore en Piazza del Nettuno grenzen aan elkaar en zijn een groot openluchtmuseum dat omringd wordt door enkele belangrijke monumenten zoals het stadhuis, het Palazzo dei Bianchi en het Palazzo del Podesta. De zuidkant wordt ingenomen door de basiliek van San Petronio met zijn majestueuze voorgevel. Piazza del Nettuno dankt zijn naam aan de prachtige Neptunus-fontein.  

Al eeuwenlang zijn er veel studenten die geloven dat Piazza Maggiore ongeluk brengt. Daarom moet je er altijd langs lopen en niet oversteken. Langs drie zijden van dit plein lopen portieken met winkels, cafés, historische gebouwen en musea. Bijzonder fraai is de portiek van Palazzo del Podesta en de portico dei Banchi met zijn kruisgewelven.

Basiliek van San Petronio

De Basiliek van San Petronio is de 5e grootste kerk ter wereld en het laatste gotische werk dat in Italië is gebouwd. Men begon met de bouw in 1390 en de bedoeling was om het te overtreffen met de Sint-Pieterskerk in Rome. Dat is nooit gelukt. In feite is het nooit afgemaakt en is de gevel nog steeds onvolledig.

De basiliek huisvest een klein museum met enkele kamers die het verhaal van de bouw vertellen inclusief heilige voorwerpen. Een klim naar het panoramisch terras is aan te bevelen, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de daken en monumenten van Bologna.

Torens van Bologna

De torens vertegenwoordigen samen met de zuilengangen het bekendste architectonische element ter wereld. De twee belangrijkste zijn Asinelli en Garisenda. Ze zijn de bekendste van de twintig torens die zijn overgebleven van de ruim honderd torens die de skyline vormde in de 12e eeuw. Ze werden gebouwd als wachttorens en toevluchtsoord in geval van een aanval, maar ook als statussymbool voor adellijke families.

De Torre degli Asinelli werd tussen 1109 en 1119 gebouwd door de gelijknamige familie. Eenmaal boven op 97 meter hoogte, na het beklimmen van 498 traptreden, heb je een waanzinnig uitzicht over de stad.  Met mooie heldere dagen reikt het uitzicht tot aan zee en de bergen van de regio Veneto. De Garisenda toren is 47 meter hoog en kan niet worden bezocht. (Sinds kort kan de Asinelli toren ook niet meer beklommen worden).

Bologna
Foto agogra

De portiek naar Santa Maria dei Servi

Als je vanaf de Torre degli Asinelli de Strada Maggiore neemt, sta je na een prachtige wandeling van ongeveer een kleine kilometer, onder de zuilengangen bij de kerk Santa Maria dei Servi. Deze kerk werd gebouwd in 1343 en had toen slechts één portiek. De andere bogen zijn tussen de 15e en 17e eeuw toegevoegd. De portiek komt uit op de binnenplaats van de kerk, waar vaak wintermarkten worden gehouden.

Basiliek van Santo Stefano

Een andere belangrijke kerk van Bologna is de Basiliek van Santo Stefano. Het is de oudste van de stad en gelegen aan de driehoekige Piazza Santo Stefano en is de meest sfeervolle. Het heiligdom is onderdeel van zeven gebouwen, gebouwd door benedictijnen tussen de 10e en 13e eeuw. Deze verschillende oude gebouwen dateren uit verschillende tijdperken.

De laatmiddeleeuwse portieken van Santo Stefano herbergen architectonische wonderen zoals Bolognini Amorini, Casa Bianchi, Casa Tacconi en Beccadelli.

Bologna
Foto gianluca_gio87

De Archiginnasio

Het Archiginnasio is het mooiste paleis van Bologna. De meeste mensen lopen eraan voorbij wat jammer is, met name de portiek met 30 versierde bogen en honderden wapenschilden. Samen met de twee loggia’s op de bovenste verdieping, is dit paleis een van de hoogtepunten van de stad.

De Archiginnasio werd in 1563 gebouwd in opdracht van Carlo Borromeo om de Universiteit van Bologna, de oudste ter wereld, een indrukwekkend hoofdgebouw te geven. Dit gebouw werd tot 1838 gebruikt als collegezaal en daarna als bibliotheek. De bibliotheek is alleen toegankelijk voor studenten en ook zijn de 10 klaslokalen gesloten voor toeristen. Bijzonder is het interieur en houtsnijwerk van het anatomisch theater waar medische studenten anatomie leerden door te kijken hoe lijken werden ontleed.

San Domenico kerk

De San Domenico kerk bewaard de overblijfselen van San Domenico, stichter van de orde van de Dominicaanse broeders, die in 1221 stierf in het nabijgelegen klooster. Het marmeren graf is tot in de kleinste details uitgehouwen en waar de grootste kunstenaars van die tijd aan hebben gewerkt.

Het houten koor is een meesterwerk uit de renaissance en werd zelfs gedefinieerd als achtste wereldwonder. Verder is er een gotische klokkentoren uit 1313, het klooster met een bibliotheek en de kloostergang.

Bologna
Foto gianluca_gio87

De Joodse getto en via Zamboni

De Joodse getto is een schitterende wijk om doorheen te dwalen. Vanaf 1556 woonden de joden van Bologna in deze middeleeuwse straatjes. Deze wijk is nu onderdeel van het centro storico.

De via Zamboni behoort tot het universiteitsgebied. Hier dwaal je tussen majestueuze paleizen, kerken en clubs. Het is een perfecte plek om de schoonheid van lang vervlogen tijden te ontdekken en de levendigheid van de stad op te snuiven.

De Nationale Kunstgalerie van Bologna

De Nationale Kunstgalerie van Bologna herbergt een van de belangrijkste Italiaanse museumcollecties. Hier kun je werken bewonderen van Italiaanse kunstenaars van de 13e tot begin 19e eeuw. Er zijn werken van Raphael, Carracci, Reni, Perugino, Parmigianino, Tintoretto, Vasari, Guercino en vele andere.

Bologna

De portieken naar San Luca

De portieken bereiken iedere hoek van de stad, zo ook de kerk van San Luca. Deze monumentale zuilengang is de langste portiek ter wereld en de bekendste wandeling van Bologna. De bijna 4 kilometer lange wandeling begint bij Porta Saragozza en loopt tot aan Colle della Guardia.

De zuilengang bestaat uit precies 666 bogen, het getal van de duivel, en zit vol symbolische verwijzingen. Deze zuilengang zou de vorm van een slang (de duivel) hebben en verpletterd door de voet van de Madonna. De klim vertegenwoordigt daarom een pad van bevrijding en zuivering van zonde. Dit monumentale bouwwerk werd tussen 1674 en 1793 gebouwd om de Madonna met kind te beschermen tijdens de jaarlijkse processie. Deze wandeling is vooral op zondag populair bij de inwoners van de stad.

De basiliek staat bovenop een heuvel en biedt een prachtig uitzicht over de stad en de Povlakte. Het interieur wordt benadrukt door de opvallende vloer, ingelegd met zwart, wit en rood marmer. Het koor is bont bekleed met opvallend zwart en wit marmer.

Bologna

Culinaire erfgoed van Bologna

Bologna heeft een grote aantrekkingskracht op mensen die van lekker eten houden. De stad staat bekend om zijn uitstekende culinaire gastronomie. Klassieke gerechten hebben de wereld veroverd. De bekendste is natuurlijk tagliatelle al ragu, hier in Nederland bekend als pasta Bolognese. Maar er is natuurlijk meer, want de regio is ook de thuisbasis van de wereldberoemde Parmigiano Reggiano kaas en vele soorten vleeswaren.

Bologna is daarom de uitgelezen plek om rijke culinaire gerechten te proeven. Begin eerst eens op een van de markten en stap een van de vele voedingswinkels binnen. De smalle straatjes tussen Piazza Maggiore, via Rizzoli, via Castiglione en de via Farini herbergen al eeuwenlang kleine ‘heerlijke’ winkels vol lekkernijen. Eet daarna je buik vol in een van de vele restaurants en laat je verwennen met wat erop het menu staat.

Bologna
Foto gianluca_gio87

Hotels in Bologna

Booking.com

0 reacties op “De portieken van Bologna verbinden de meest mooie bezienswaardigheden van de stad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.