Wij zetten 30 interessante ‘weetjes’ op een rij. Altijd leuk en interessant om te weten. Vind je niet?
- De naam ‘Italië’ komt uit het Grieks ‘Italos’, dat kalf betekent. De naam werd oorspronkelijk gegeven aan de regio Calabrië, door Griekse kolonisten in de 8ste eeuw voor Christus, en werd uitgebreid tot het gehele schiereiland onder de Romeinse keizer Augustus.
- Rome is de hoofdstad van Italië, ook wel bekend als de Eeuwige stad, en bijna 3000 jaar oud. Het is de hoofdstad sinds 1871 en de thuisbasis van de St. Pieter, de Sixtijnse Kapel, het Colosseum en de Trevifontein.
- Italië is het meest waardevolle land volgens Unesco Werelderfgoed. Italië is het land met de meeste vernoemingen van cultureel en natuurlijk erfgoed. Zie de lijst: Werelderfgoedlijst Wikipedia.
- Italië is het 5de meest bezochte land ter wereld. Het land heeft ongeveer 46 miljoen buitenlandse bezoekers per jaar.
- Bijna viervijfde van Italië is bergachtig en heuvelachtig.
- Er zijn 2 onafhankelijke staten in Italië: de Republiek San Marino en Vaticaanstad.
- Vaticaanstad is het enige land ter wereld dat zijn eigen poorten ’s nachts kan vergrendelen. Het heeft een eigen telefoonbedrijf, radio, tv-zender, geld en postzegel. Het heeft zelfs een eigen leger, de historische Zwitserse Garde.
- Europa’s enige drie actieve vulkanen, de Etna, de Stromboli en de Vesuvius, liggen allemaal in het zuiden van Italië. De Etna is ‘s werelds meest actieve vulkaan.
- Italië was de bakermat van de Etruskische en vervolgens Romeinse beschaving, en het centrum van het eerste en grootste rijk in Europa en Noord-Afrika.
- De stad Syracusa op Sicilië was ooit de grootste oude Griekse stad in de wereld.

- Het Colosseum in Rome is het grootste oude gebouw gewijd aan entertainment. De 2de en 3de grootste Romeinse amfitheaters in Italië zijn die van Capua en Verona.
- De Republiek Venetië werd opgericht in 697 en werd precies 1100 jaar later veroverd door Napoleon in 1797. Dit maakt het de langdurigste republiek in de menselijke geschiedenis, evenals de langdurigst ononderbroken vorm van overheid die ooit heeft bestaan. In vergelijking, de Romeinse Republiek duurde net geen 500 jaar.
- De oudste Europese universiteit die continu in bedrijf is geweest, is de Universiteit van Bologna, opgericht in 1088. 13 andere Italiaanse universiteiten zijn meer dan 500 jaar oud.
- De St. Pieter Basiliek in Rome is het grootste christelijke bouwwerk ter wereld. De bouw duurde 120 jaar (1506-1626)
- Er is bewijs, dat een soort van pasta en pizza al in het oude Rome werd gegeten. ’s Werelds eerste echte pizzeria, Antica Pizzeria Port’Alba, werd geopend in Napels in 1830.
- Er zijn meer dan 140 soorten pasta’s.

- De Italiaan consumeert gemiddeld 25 kg pasta per jaar. Echter, het gemiddelde verbruik van pasta is in het midden en zuiden aanzienlijk hoger dan in het noorden van het land, waar de risotto en polenta populair zijn.
- Veel van ’s werelds meest beroemde kunstenaars waren Italianen, zoals Botticelli, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Donatello, Fra Angelico, Tintoretto, Caravaggio, Bernini, Titiaan en Rafaël, enz.
- De Italianen zijn de uitvinder van de viool, de cello en de piano. Ze waren de grootste vertegenwoordiger van barokmuziek: Vivaldi, Corelli, Monteverdi, Albioni, enz.
- De mechanische klok, de barometer, de thermometer, optische glazen en de telefoon zijn allemaal Italiaanse uitvindingen.
- Het oudste filmfestival ter wereld, dat begon in 1932, is het Filmfestival van Venetië.
- Er wordt geschat dat Italië de grootste ‘zwarte economie’ in West-Europa heeft.
- Italië heeft meer beroemde modeontwerpers dan enig ander land. Grote namen zijn Gucci, Prada, Versace, Dolce & Gabbana, Giorgio Armani, Ermenegildo Zegna, Gianfranco Ferré, Salvatore Ferragamo, Roberto Cavalli, Fendi, Valentino, Trussardi, Benetton …
- Veel van ’s werelds meest prestigieuze sportwagens zijn Italiaans, zoals Ferrari, Lamborghini, Maserati, Bugatti of De Tomaso.
- De stof ‘Blue jeans’ komt van oorsprong uit het Italiaanse Genua. Broeken van jeansstof werden door zeelieden in de 17de eeuw al gedragen.
- De krant is zonder twijfel ontstaan in Venetië rond 1556, toen de machthebbers maandelijks nieuwsuitgaven op papier lieten drukken.
- Gublielmo Marconi is één van de uitvinders van de radio. Op 12 december 1901 verstuurde en ontving hij het eerste trans-Atlantische radiosignaal.
- Alessandro Volta maakte de 1ste elektrische batterij. Het was de 1ste praktische manier om continu elektriciteit op te wekken.
- De espressomachine is natuurlijk ook een Italiaanse uitvinding, uit 1884 door Angelo Moriondo uit Turijn.
- De financiële bank is een uitvinding die terug gaat tot de middeleeuwen en de vroege renaissance. De meest bekende is de Banco Medici, opgericht in 1397 door Giovanni di Bicci de’ Medici.
We kunnen nog even doorgaan met deze Italiaanse geschiedenisles, maar dit zijn wel de meest opvallende en interessantste uit de Italiaanse geschiedenis. Wie weet komen ze je nog eens van pas bij een gezellig spelletje Triviant.
Video: Tastemade
0 reacties op “30 interessante ‘weetjes’ over Italië”