Toscane

8 hoogtepunten in Val d’Orcia

rode klabloemen en heuvels van val d'orcia in toscane
DiscoverCars.com

Wanneer we door Val d’Orcia rijden, zien we een dromerig landschap aan ons voorbijtrekken. Glooiende heuvels, kastelen, abdijen en oude middeleeuwse dorpen omringd door akkers en wijngaarden spelen de hoofdrol in een door mensenhanden geschapen renaissancelandschap. De mens heeft het land met veel liefde bewerkt om tot het resultaat te komen dat hoe een ideaal landschap eruit moest zien. Een regelmatig patroon van velden en bossen liggen verspreid tussen de heuvels. De tinten groen, grijs en oranje volgen zich in een langzaam tempo op. Ontdek maar liefst 8 hoogtepunten in Val d’Orcia.

Val d’Orcia UNESCO-Werelderfgoed

Val d’Orcia is een Toscaanse streek van zeldzame schoonheid en een paradijs voor fotografen. Het bijna surrealistisch landschap werd in 2004 door UNESCO erkend. Pijnbomen en cipressen geven beschutting langs de wereldberoemde pelgrimsroute Via Francigena die voor een deel hierlangs gaat. Tevens is het de thuisbasis van gewaardeerde wijnen als de Brunello di Montalcino, Nobile di Montepulciano, de Rosso Orcia en vele andere beschermd door het DOCG-keurmerk. Een ander beroemd lokaal product is de pecorino kaas uit Pienza, maar ook olijfolie, saffraan, kastanjes, truffels en wild zijn lokale specialiteiten.

Wild Flowers in Val D'Orcia

Schilders worden al eeuwenlang geïnspireerd door de indrukwekkende panorama’s van Val d’Orcia. Tegenwoordig worden de donkergroene cipressen en middeleeuwse dorpen, die afsteken tegen de horizon, steeds vaker met de fotocamera vastgelegd. Charmante boerderijen, pittoreske dorpen en gehuchten, burchten en kerken vertellen de oude geschiedenis van de streek. Wie op verkenning gaat zal merken dat een dag kort is, maar wie niet veel tijd heeft zal keuzes moeten maken.

Pienza

De ‘hoofdstad’ van Val d’Orcia is Pienza en mag natuurlijk niet gemist worden tijdens een bezoek aan deze streek. Ook wel de ‘ideale stad’ genoemd ontworpen in de 15e eeuw door paus Pius II. Hij maakte zijn droom waar door het oude centrum te verbouwen in de ideale renaissancestad. In die tijd was het een bouwkundig wonder. Wanneer je door de kronkelende smalle straatjes loopt en vol bewondering naar de kathedraal, het stadhuis en paleizen kijkt is het net of je in een filmdecor bent beland. Proef natuurlijk de heerlijke pecorino kaas en wandel langs de stadsmuren voor prachtige uitzichten op Val d’Orcia met in de verte de Monte Amiata.

Avant l'orage

Cappella di Vitaleta

Misschien wel het meest gefotografeerde monument van deze vallei is de Capella di Vitaleta. De kleine kapel met zijn cipressen is een van de symbolische plaatsen van Val d’Orcia. Het heiligdom ligt tussen Pienza en San Quirico d’Orcia. Om het te bereiken moet je een korte wandeling maken door het landschap en voel net als ons de rust en sereniteit die de omgeving omarmt.

De kapel werd gebouwd op de plek waar volgens de legende Maria verscheen. In 1533 werd er een beeld van Maria in het kerkje geplaatst, dat tegenwoordig in de kerk in San Quirico te bezichtigen is. In de 19e eeuw werd de eenvoudige kapel gerestaureerd en ziet er nog steeds zo uit als we het nu kennen met een klein roosvenster.

Sunset over Capella di Vitaleta

San Quirico d’Orcia

Gedurende de middeleeuwen was San Quirico d’Orcia een belangrijke halteplaats voor de vele pelgrims die over de Via Francigena naar Rome trokken. Verken het historische centrum te voet en diverse monumenten en kerken passeren de revue. De Via Dante Aligheri komt uit op Piazza della Libertà, het hart van San Quirico. De Horti Leoni tuinen met geschoren heggen en schaduwrijke steeneiken zijn een bezoek waard. De klassiek Italiaans renaissancistische tuin dateert uit 1580. Een indrukwekkend panorama vind je aan de oostkant vanaf de stadsmuren.

San Quirico d’Orcia hoogtepunten in Val d’Orcia

Bagno Vignoni

Een van de meest suggestieve en romantische gehuchten van deze streek is Bagno Vignoni. Al sinds de Romeinse tijd is het een kuuroord. Beroemd om zijn thermale water komen hier al eeuwenlang pausen, koningen en ridders om van het mineraal houdend bronwater te genieten. De originele baden vormen nog steeds de piazza en ze worden omringd door prachtige historische gebouwen. Maak een ‘sprong’ in het verleden en geniet van uitstekende restaurants en het water in een van de kuuroordhotels. 

Bagno Vignoni

Wanneer je helemaal onthaast bent maak dan een uitstapje naar het tegenoverliggende kasteel van Rocca d’Orcia die spectaculair op een rotspunt ligt. Onder de rocca bevindt zich Castiglione d’Orcia, een fraai dorp met prachtige middeleeuwse kerken.

Bosci di Cipressi

Een andere favoriete plaats voor fotografen is Bosco di Cipressi. Een kleine groep cipressen staat dicht op elkaar op een heuvel. Je kunt de plek vinden langs de Via Cassia en tussen San Quirico d’Orcia en Torrenieri. Het maakt niet uit in welke periode je ze bekijkt, want elk seizoen is dit hemelse landschap prachtig.

San Quirico d'Orcia

Montalcino

Montalcino is wereldberoemd vanwege de Brunello, een zeer gewaardeerde Italiaanse wijn. Het plaatsje zelf wordt gedomineerd door een machtig fort dat gebouwd is in de 14e eeuw. Toen de Republiek Siena in 1555 door het machtige leger van Florence werd verslagen, hielden 600 dappere mensen het vier jaar uit in de Fortezza. Uiteraard kun je overal de Brunello di Montalcinowijn proeven en kopen, maar het plaatsje is ook rijk aan kunst en geschiedenis. Een paar kilometer verderop ligt de abdij van Sant’Antimo.

Montalcino  hoogtepunten in Val d’Orcia

Curve Con I Cipressi

Nog een symbool van Val d’Orcia is curve con i cipresse. Overal in reisgidsen of op websites over Toscane kom je foto’s tegen van deze weg. Het is dan ook wel een fantastisch plaatje voor een bijzondere herinnering na een bezoek aan dit gebied. 

*Strada di Valoresi*

Radicofani

Enkele jaren geleden hebben wij met vrienden een gedeelte van de Via Francigena gefietst en we kunnen ons nog goed herinneren dat waar we ons ook bevonden we overal het silhouet van Radicofani zagen. We dachten nog als we daar maar niet omhoog hoeven te fietsten. En… ja hoor, het fort en kasteel van Radicofani kwam steeds dichterbij. Na een uitputtende klim omhoog werden we, vanaf 783 meter boven de zeespiegel, beloond met een spectaculair uitzicht over Val d’Orcia. Bij helder weer kun je kijken tot de Monte Amiata, de Apennijnen en de meren van Trasimeno en Bolsena.

hoogtepunten in Val d’Orcia
Foto Giorgio Teti

Radicofani wordt niet overspoeld wordt door toeristen, waardoor het een heerlijke plek is om het vaak drukke Toscane even te ontvluchten.

Uiteraard is dit niet ‘de lijst’, want wie meer tijd over heeft stuit vanzelf op andere prachtige plekken in een van de mooiste streken van het populaire Toscane.

Huurauto

Een huurauto nodig in Toscane? Boek snel gemakkelijk via Discovercars.com. Gratis annulering en 24/7 support.

Hotels in Val d’Orcia

 

0 reacties op “8 hoogtepunten in Val d’Orcia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.