Le Marche Stedentrip

Ascoli Piceno: de stad van travertijn

De stad Ascoli Piceno in de regio Le Marche

Le Marche is een regio gelegen in het oosten van Italië tussen de Adriatische Zee en de Apennijnen. Terwijl de Adriatische kust bekend staat om zijn mooie stranden, voeren de wegen landinwaarts je weg van de gebaande paden naar mooie middeleeuwse dorpen en steden. Zo ook naar Ascoli Piceno. De wegen gaan door adembenemende landschappen van glooiende groene heuvels. Rijdend door het ruige gebergte worden we keer op keer getrakteerd op spectaculaire uitzichten.

Buiten de toeristische routes

Ver buiten de toeristische routes ligt een van de grootst verborgen parels van de regio Le Marche. In het zuiden van de regio ligt de stad Ascoli Piceno. De stad is gesticht door de bevolkingsgroep Piceni, die volgens de legende door een specht, picchio, naar deze plek werd geleid. Ascoli was ooit een verdedigingspunt op de splitsing van twee rivieren, maar begon in de middeleeuwen te floreren. Wandel met ons mee door ‘de stad van travertijn’.

Historisch centrum van Ascoli Piceno

Ascoli heeft een compact middeleeuws historisch centrum dat makkelijk te voet te verkennen is. In het hart van de stad ligt de Piazza del Popolo en wordt benoemd als een van de elegantste pleinen van Italië. De piazza is een ontmoetingsplaats voor de inwoners van de stad. Het wordt omzoomd door zuilengangen en loggia’s. Aan het plein staat het Palazzo del Popolo en de Chiesa di San Francesco. Wij drinken een caffè in Caffè Meletti, een bar in Liberty stijl en zien de locals aan ons voorbij gaan. Overigens zijn alle piazza’s uitermate geschikt om te ontspannen met een aperitivo en te genieten van dolce far niente.

De stad Ascoli Piceno in de Italiaanse regio Le Marche
De stad Ascoli Piceno in de Italiaanse regio Le Marche
De stad Ascoli Piceno in de Italiaanse regio Le Marche

Travertijn van Ascoli Piceno

De stad wordt gekenmerkt door een overvloed aan travertijn. Het werd niet alleen gebruikt als bouwmateriaal, maar ook als plaveisel. Travertijn is een bleke steen, die in de omgeving wordt gewonnen en sinds de oudheid voor de belangrijkste monumenten van de stad werd gebruikt. Tijdens onze wandeling valt op dat het travertijn gebruikt werd in verschillende periodes. Het werd in de Romeinse tijd, maar ook in de middeleeuwen en de renaissance veelvuldig gebruikt.

Een ander centraal plein is Piazza Arringo en is bijna net zo indrukwekkend als Piazza del Popolo. Dit is het oudste plein van de stad met twee fonteinen die gedecoreerd zijn met zeepaarden en dolfijnen. Op het plein staan de Duomo en het Palazzo Comunale met daarin gevestigd de kunstgalerij Pinacoteca Civica.

La Quintana

Op de eerste zondag van augustus vindt in de stad het meest authentieke en spannende middeleeuwse show van Le Marche plaats, La Quintana. Het hoogtepunt van het Ascoli’s steekspel is wanneer ruiters, gekleed in middeleeuwse klederdracht uit zes districten van de stad, hun lansen kantelen en op hun doel afgaan. De dag bevat ook een opvallende processie waar zo’n 1400 mensen aan deelnemen. Er zijn tal van shows en op straat kan er overal gegeten worden. Het is misschien niet zo beroemd als de Palio in Siena, maar zeker de moeite waard.

De stad Ascoli Piceno in de Italiaanse regio Le Marche
De stad Ascoli Piceno in de Italiaanse regio Le Marche
De stad Ascoli Piceno in de Italiaanse regio Le Marche

Vanwege de ligging buiten de toeristische routes is de stad Ascoli Piceno een ideale bestemming waar wij hebben genoten van architectuur, cultuur en het goede Italiaanse leven.

Meer tips

  • Bezoek de Torre Ercolani, een van de mooiste torens van de stad.
  • Wandel rond de Via dei Lombardi waar een middeleeuwse sfeer hangt.
  • Bezoek de Galleria d’Arte Contemporanea, voor moderne Italiaanse kunst in de kloostergangen achter de Sant’Agostino.
  • Trakteer jezelf op de olive ascolane, gefituurde olijven met een vleesvulling.
  • Rij verder naar de kust om van zon, zee en strand te genieten.
  • Koop een toegangskaart voor alle musea van Ascoli Piceno.
Booking.com

1 reactie op “Ascoli Piceno: de stad van travertijn

  1. Tinka Pothaar

    Bedankt JohnEnPieter! (Y)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.