Abruzzo Roadtrip

Een spectaculaire tocht door de wildernis van de Abruzzo

Abruzzo, Riserva Regionale Gole del Sagittario

De regio Abruzzo ligt langs de Adriatische kust van Midden-Italië. Het heeft drie nationale parken en 38 natuurreservaten. Natuurliefhebbers en wandelaars worden verwend met keuzemogelijkheden. Het overgrote deel is bergachtig, 75% van het regionaal gebied is meer dan 700 meter hoog. Je vindt in het noorden een deel van de Apennijnen en in het zuiden uitgestrekte vlaktes en bossen. Aan de kust bevinden zich populaire stranden waar gezinnen genieten van het helderblauwe zeewater.

Niet veel bezoekers reizen af naar de prachtige wildernis van de Abruzzo. Het is dan ook geen bestemming waar je tal van grote renaissancesteden vindt of rijen souvenirwinkels. Het is een bestemming ver weg van de gebaande paden. Wij genoten volop van de indrukwekkende bergen en de pittoreske dorpen die zich vastklampen aan berghellingen en zich verschuilen in dichte bossen.

Scanno

Ver weggestopt ligt het mooie dorp Scanno. Het traditionele heuveldorp wordt omringd door bos bedekte heuvels van de Apennijnen en behoort tot een van de mooiste dorpen van Italië. Kijk niet raar op, want met name de oudere inwoners, dragen dagelijks nog steeds de traditionele klederdracht. We maken een wandeling door een doolhof van smalle straatjes met uitstekende kleine restaurants, winkels met ambachtelijke producten en oude palazzi. We passeren verschillende kleine kerken waarvan de Santa Maria della Valle de belangrijkste is met enkele middeleeuwse fresco’s en een prachtig altaar. Natuurlijk nuttigen we een café en dolce in een lokale bar om daarna het pittoreske Scanno achter ons te laten.

Riserva Regionale Gole del Sagittario

De autorit is spectaculair. We passeren het meer van Scanno, waar je een boot kunt huren of langs de oevers kunt gaan liggen zonnebaden. Daarna slingert de weg door het prachtige Riserva Regionale Gole del Sagittario en we kunnen het niet laten om op verschillende plaatsen te stoppen, de sprankelende frisse berglucht in te ademen en te genieten van de wonderschone omgeving. Dit natuurreservaat is sinds 1991 een Wereldnatuurfonds-oase en biedt de natuurliefhebber een zeldzame schoonheid. We kijken uit over de rivier die steeds lijkt te veranderen van kleur, waar bergwanden weerspiegelen in het heldere water.

Anversa degli Abruzzi

Plotseling worden we gegrepen door een indrukwekkend en natuurlijk schouwspel. Balancerend en omringd door bergen kijkt het oude dorpje Anversa degli Abruzzi uit over een diep ravijn. Het dorp strekt zich uit langs een rotsachtige uitloper hoog boven de Saggitariorivier. Op de top van het dorp bevindt zich de ruïne van een Normandisch kasteel, daterend uit de 12e eeuw, maar werd verwoest door een aardbeving in 1706. De meeste gebouwen in het dorp zijn gebouwd tussen de 16e en 18e eeuw toen Anversa degli Abruzzi een rijk plaatsje was vanwege de schapenfokkerij. Het dorp beschikt over een botanische tuin van waaruit een wandeling door de kloof gemaakt kan worden.

We laten het indrukwekkende schouwspel van Anversa met haar prachtige omgeving achter ons en dalen af naar beneden, richting Sulmona.

Sulmona

Ondanks verschillende aardbevingen die door de eeuwen heen Sulmona getroffen hebben, is er nog steeds veel te zien in het historisch centrum. Het middeleeuws verleden is goed bewaard gebleven en dit is terug te zien in de architectuur van verschillende kerken, monumenten en huizen. Ons hoogtepunt is het grote plein Piazza XX Setembre, omringd door prachtige gebouwen en met op de achtergrond de Monte Morrone. Op het plein staat een bronzen standbeeld van Ovidius, de bronzen Fontana del Vecchio en er is een groot aquaduct te bewonderen. Sulmona staat bekend om zijn confetti-snoepjes, gesuikerde amandelen in bloemvorm. Ze zijn overal te koop, net als de wol producten van Sulmona. Met wat plaatselijke streetfood bij een marktkraam op de grote piazza kijken we uit op de Monte Morrone.

Pacentro

Het oude dorp Pacentro met kronkelende steegjes geeft zicht op de omliggende bergen en valleien. Het ligt hooggelegen, 650 meter boven zeespiegel op de Montagne del Morrone. Vanaf de 19e eeuw verlieten veel inwoners het dorp, op zoek naar een beter bestaan. Men zocht geluk in de grote steden van Italië, maar ook verder weg in Europa of de Verenigde Staten. Zo ook de grootouders van de wereldberoemde popster Madonna. Zij verlieten in 1929 Pacentro en emigreerden naar Amerika. De architectuur van gebouwen is een mix van barok, renaissance en middeleeuws. Het middeleeuwse dorp wordt gedomineerd door een kasteel uit de 14e eeuw, dat oorspronkelijk vier grote torens had en waarvan er twee nog intact zijn.

Parco Nazionale della Majella

Vanaf Pacentro kronkelt zich een weg omhoog, waar we het Parco Nazionale della Majella inrijden. Deze prachtige bergstreek met dichte bossen en bergtoppen bedekt met sneeuw, is een ruw paradijs. Het 74 ha grote park is beschermd gebied waar je het huilen van wolven, met een beetje geluk, kunt horen. Met georganiseerde tochten kun je wilde dieren als wolven, everzwijnen, Abruzzese gems en vele andere dieren observeren. In Palena is er een museum gewijd aan de Marsicaanse beer, een symbool van Abruzzo. Het is een bedreigde diersoort die sinds mensenheugenis in dit gebergte leeft. Tegenwoordig leven er nog zo’n 50 in deze streek. Lokaal wordt er alles aan gedaan om de beer te redden. Van juni tot september is het mogelijk, onder begeleiding, om beren te spotten. Een ontmoeting met een beer kan niet worden gegarandeerd, maar je zal wel sporen tegenkomen en zo een klein kijkje in de wereld van zijn natuurlijke omgeving kunnen krijgen.

Het landschap is ruig en tussen de ongerepte natuur liggen boerendorpjes, kloosters en archeologische vindplaatsen. Meer dan 700 km wandelpaden gaan door dichte bossen en langs grotten, kloven, rivieren en bergtoppen. De helft van het park ligt hoger dan 2000 meter, dus er zijn veel hoogtewandelingen te maken. Een mooie pelgrimsroute van 85 km verbindt verschillende eeuwenoude abdijen met elkaar.

De Abruzzo heeft op ons grote indruk gemaakt. De ongelofelijk mooie ruige natuur en authentieke dorpen die niet zijn aangetast door het toerisme, zijn een waar paradijs voor iedere avonturier. De vriendelijke inwoners zijn trots op hun regio en verwelkomen iedereen met open armen die willen genieten van hun rijke omgeving aan historie en schoonheid.

0 reacties op “Een spectaculaire tocht door de wildernis van de Abruzzo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.