Sicilië

Sicilië

We waren wat vroeg in ons hotel, onze kamer was nog niet gereed. Er ontstond een geanimeerd gesprek met de receptioniste. Hierin vertelde zij: ‘Wij zijn Sicilianen en geen Italianen’. Het benadrukt de identiteit van het eiland, want uit haar verhaal kwam duidelijk het verschil tussen Sicilië en het vasteland Italië naar voren.

Eigen taal, keuken en tradities

In de afgelopen 3000 jaar geschiedenis is het eiland in handen geweest van verschillende heersers. De Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Arabieren, Normandiërs en de Spanjaarden hebben allemaal hun stempel gedrukt op de Siciliaanse cultuur. Sicilië heeft een eigen taal, keuken en tradities. De vele beschavingen die door de eeuwen heen dit grootste eiland in de Middellandse Zee hebben bevolkt, hebben architectonische en artistieke wonderen achtergelaten. Dit openluchtmuseum is voor ons een groot genot om te ontdekken. Vijf jaar geleden bezochten we een maand lang het zuidoosten en dit voorjaar van 2018 verblijven we in het noordwesten. Wij geven je graag enkele handige tips vooraf, voor een onvergetelijke ervaring op Sicilië.

Kathedraal van Palermo

Er zijn drie luchthavens om het eiland te bereiken. Falcone Borsellino in Palermo, Fontanarossa in Catania en Vicenzo Florio in Trapani Birgi.

De Sicilianen beweren dat de lucht nergens anders blauwer is dan op hun eiland.

Ben je van plan om met de auto naar Sicilië te rijden, dan zijn er verschillende manieren om het eiland te bereiken. Natuurlijk kun je helemaal naar het zuiden van Calabrië rijden om bij Villa San Giovanni met de veerboot de Straat van Messina over te steken. Een andere manier is om vanuit een havenstad naar Palermo te varen. Verschillende rederijen bieden overtochten aan. Wij besloten, zowel 5 jaar geleden als dit jaar, om de oversteek met de boot te maken vanuit Genua naar Palermo. Deze bootreis duurt ongeveer 22 uur. Voordeel is dat de boot vanuit Genua om 23.00 uur vertrekt en de volgende dag om 19.00 uur aankomt in Palermo. Wij maakten gebruik van de site www.ok-ferry.com om een reservering te maken en een keuze voor het verblijf op de boot. Wij kozen voor een slaaphut met wc en douche. Aan boord zijn verschillende mogelijkheden voor een diner of lunch. Het eten vult de maag, laten we het daar maar bij houden. Ontbijt is typisch Italiaans, een café met of zonder brioche.

Riserva dello Zingaro in Noordwest-Sicilië

Wij ontdekten dat het gebruik maken van een auto de beste manier is om Sicilië te verkennen. Reizen met het openbaar vervoer is langzaam en gecompliceerd, maar niet onmogelijk. Verbindingen tussen grote steden en toeristische bestemmingen zijn goed, maar als je van plan bent om buiten de gebaande paden te gaan, kun je misschien voor verrassingen komen te staan. Het rijden met de auto in Palermo raden niet alleen wij, maar zelfs vele Sicilianen sterk af. De receptioniste van het hotel vertelde ons, als je kunt rijden in Palermo dan kun je overal autorijden. Veerverbindingen naar de eilanden voor de kust van Sicilië zijn goed, maar varen minder frequent in het laagseizoen.

De Sicilianen beweren dat de lucht nergens anders blauwer is dan op hun eiland. Hier schijnt de zon meer dan 2000 uur per jaar en dat is meer dan ergens anders in Europa. Wij ervaarden dat de lente of herfst de beste seizoenen zijn om Sicilië te bezoeken, temperaturen zijn dan aangenaam. Je kunt dan nog steeds zwemmen in zee en je hoeft niet de zinderende zomerse hitte te trotseren bij een bezoek aan een stad of andere bestemming. Zomers kan het behoorlijk warm zijn met temperaturen boven de 40°C. Daar komt bij dat in de zomer de stranden vaak overvol zijn en je hogere prijzen tegenkomt. ’s Winters kan het er koud zijn, vooral in het binnenland.

Syracuse in Zuid-Sicilië

Ooit heette Sicilië Trinacria, het driehoekige eiland. Ieder deel heeft zo zijn eigen geschiedenis en karakter. Het is een groot eiland met een afwisselende kust en prachtige stranden, een indrukwekkend berglandschap in het binnenland en vele aantrekkelijke steden en dorpen met talrijke oude historische monumenten. Er is veel te zien en te bewonderen op Sicilië dat één reis niet genoeg zal zijn om alles te ontdekken, tenzij je er natuurlijk voor kiest om er een lange tijd te verblijven.

Noordwest-Sicilië

Waar je ook voor kiest, de fascinatie van Sicilië ligt in de diversiteit, een resultaat van de vele culturen die zich op het eiland vestigden. Zo biedt de hoofdstad Palermo, beïnvloed door de Arabieren en Normandiërs een unieke ervaring. Bezoek vanuit Palermo andere bijzondere bestemmingen, zoals Monreale of Cefalù.

Langs de prachtige kustlijn vind je oude dorpen, steden, archeologische vindplaatsen en diverse natuurreservaten. Trapani, Marsala, Segesta, Erice en het voormalige vissersdorp San Vito Lo Capo en zijn prachtige stranden zijn er enkele van. Wij ontdekten deze kant van het eiland vanuit het prachtige Castellamare del Golfo.

Castellammare del Golfo in Noordwest-Sicilië

Noordoost-Sicilië

De Eolische eilanden, die een vulkanische oorsprong hebben, bevinden zich in het noordoosten. Aan de kustlijn bevindt zich de 2de stad van Sicilië, Catania. De meeste bezoekers zullen gaan naar het wonderschone Taormina, een geliefde plek voor mensen die in het verleden de ‘Grand Tour’ maakten. Het landschap wordt gedomineerd door de Etna, Europa’s hoogste en actiefste vulkaan. In het binnenland liggen schilderachtige dorpen als Randazzo en Bronte te wachten om ontdekt te worden.

Zuid-Sicilië

5 jaar geleden hebben wij een maand doorgebracht in Chiaramonte Gulfi, gelegen in het zuiden van het eiland. Vandaaruit bezochten we Val di Noto met de prachtige baroksteden. Hier schitteren abrikooskleurige zandstenen gebouwen in het zonlicht. Aan de kust ligt het mooie schiereiland Ortigia en vormt sinds mensenheugenis het hart van Siracusa.

De dom van Ragusa Ibla, midden in het historisch centrum

Zuidwest-Sicilië

In het zuidwesten bezochten we Agrigento en de unieke Griekse ruïnes in de Valle dei Templi. Richting het noorden ligt aan de kust het mooie Sciacca. Landinwaarts ligt Enna op 931 m en is daarmee de hoogstgelegen provinciestad van Italië. Het plaatsje Piazza Armerina is een andere troef van deze streek.

Sicilië is een wereld op zich. De verschillende indrukwekkende bestemmingen zijn allemaal even uniek, maar ook de keuken is bijzonder. Op Sicilië zal je pasta’s eten die gekruid zijn met rozemarijn, munt en basilicum. Streetfood, om je vingers bij af te likken en de uitstekende visgerechten worden bereid met de beste olijfolie en citroenen. Je mag ons wakker maken voor een overheerlijke Parmigiana di melanzane en natuurlijk een cannolo of cassata. Begin je al te watertanden?

Waar je ook voor kiest, er is veel te ontdekken. Sicilië is een bestemming die je niet mag missen!

0 reacties op “Sicilië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.